Lounais-Häme

Suukopu kalisuttaa hampaita

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) yhtymähallituksen puheenjohtaja kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja yhtymäjohtaja Juha Heino eivät allekirjoita kuntajohtajien kritiikkiä keskiviikon Forssan Lehdessä.

– Yhteisyritysvalmistelu on tehty erittäin tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa. Tietoa on jaettu laajasti, mutta sitä ei ole haluttu kuulla. Se näkyy väärien tietojen levittämisenä, Anttila sanoo.

Forssan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnanjohtajat ilmaisivat keskiviikon Forssan Lehdessä yhteisen näkemyksensä siitä, että yhteisyrityksen valmistelu keskeytetään. Kuntajohtajat katsovat, että taloudelliset ja toiminnalliset riskit kasvavat liian suuriksi yhden yksityisen toimijan monopolissa. He kritisoivat myös hykyn yhteisyrityksestä antamia tietoja erittäin puutteellisiksi.

Humppilan kunnanjohtaja Jari Keskitalo ei ottanut tässä vaiheessa kantaa suuntaan tai toiseen.

Anttilan mukaan Oma Häme ei kykene turvaamaan erikoissairaanhoidon päivystyksen ja leikkaustoiminnan jatkoa.

– Puheet alkoholistien ja psykogeriatriatoimintojen tulosta sairaalan tiloihin saamme unohtaa. Ne eivät korvaa menetyksiämme ja niille on muitakin ottajia.

Anttilan mukaan ihmisiä ei pelotella uhkakuvilla. Hän sanoo, että totuus on, että terveydenhuoltolaki lakkauttaa sairaalasta erikoissairaanhoidon ympärivuorokautisen päivystyksen ja anestesiassa tapahtuvan leikkaustoiminnan vuoden lopussa.

Heino sanoo, ettei yhteisyrityksen valmistelun keskeyttäminen ole perusteltua.

– Terveydenhuoltolain muutoksen aiheuttamat kielteiset vaikutukset ovat täsmälleen samat kuin vuoden 2016 kesällä. Muutos on niin merkittävä, että nykymuotoisen erikoislääkärijohtoisen Forssan sairaalan toiminta päättyy.

Heino ei myöskään allekirjoita kritiikkiä, joka kohdistuu valmistelun avoimuuteen. Hänen mukaansa infotilaisuuksia on pidetty niin valtuutetuille, sidosryhmille, tiedotusvälineille kuin henkilöstöllekin.

– Luonnehtisin valmisteluprosessia erittäin avoimeksi.

Pihlajalinna oyj:n hallituksen puheenjohtaja ja Pihlajalinnan perustaja Mikko Wirén sanoo samaa, mitä yhteisyritystä kritisoivat sanovat: liikkeellä on paljon väärää informaatiota.

– Meillä on seitsemän yhteisyritystä eri puolilla Suomea. Meillä ei ole ollut mitään ongelmia niiden kanssa, ei riitaa, ei mitään. Myös keskusteluyhteys maakuntien kanssa toimii.

Hänen mukaansa hyvä esimerkki väärästä informaatiosta on se, että kiinteistöt aiheuttaisivat ylimääräisiä kustannuksia kunnille vuoden 2019 jälkeen. Kilpailutuksessa on mainittu, että kiinteistökustannusten osuus on noin 3,5 miljoonaa euroa vuodessa.

– Voidaanhan se myös periä palveluntuottajalta vuokrana, mutta kustannus pysyy samana. Sillä ei ole väliä, sisältyykö se hintaan, vai maksetaanko se vuosittain erikseen. Sama koskee tukipalveluita.

Wirén ei myöskään koe mahdollisia tulevia valituksia yhteisyrityksen perustamisesta ongelmaksi. Hän vakuuttaa, että valituksetkaan eivät lisäisi kuntien kustannuksia.

– On olemassa sarjavalittajia, joiden tehtävä on tehdä kiusaa. Sillä ei ole väliä, jos yhteisyrityksen perustaminen pitkittyy valitusten takia, Wirén kuittaa.

Yhteisyritys tulee maksamaan alueen kunnille 550 miljoonaa euroa 15 vuodessa. Wirénin mukaan kyse on Forssan seudun asukkaiden verorahoista, joita valtio kerää veroina noin 1,7 miljardia euroa 15 vuoden aikana.

– Ero on siinä, meneekö 1,7 miljardia maakunnalle vai 1,15 miljardia maakunnalle ja 550 miljoonaa yhteisyritykselle.

Wirén ihmettelee, miksi maakunta haluaisi lakkauttaa yhteisyrityksen hankintasopimuksen vuoden 2019 alussa. Hän ei ymmärrä, miksi sopimus, joka on kuntien kannalta hyvä, purettaisiin.

– Eilen julkaistu valinnanvapauslain 95 pykälä vahvisti yhteisyhtiön aseman tulevassa uudistuksessa ja varmisti, ettei kaksinkertaisia kustannuksia tai valinnanvapauden rajoittamista voi tapahtua.

Sen sijaan hän kysyy vastakysymyksen Oma Hämeeltä.

– Haluaako Oma Häme liiketoiminnan itselleen, että voisi itse hallita sote-palveluita. Onko se pyyteetöntä?

Wirénin mielestä maakunnan tähtäimessä on halu tukea Kanta-Hämeen keskussairaalaa.

Kaikesta huolimatta Wirén sanoo, että Pihlajalinnalla on voimakas halu tehdä yhteistyötä maakunnan kanssa.

– En ymmärrä, miksi tilanne on niin tulehtunut.

 

Aiheesta aiemmin:

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/33693-takaisin-oma-hameen-foljyyn

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/33494-oma-hame-tiukensi-linjaa

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/33176-hykyn-pihlajalinna-paatos-karilla

Uusimmat

Fingerpori

comic