Lounais-Häme Forssa

Suunnistus on koko perheen yhteinen harrastus - iltarasteilla pääsee vauhtiin

Forssan Lehden iltarastit houkuttelevat menemään taas metsään. Samalla keikalla virkistyy kroppa ja mieli.
Koko perheen harrastus. Kaikulan rastien paikkoja tutkailemassa vasemmalta Tiuku Suomi, Katja Ahti, Teijo Suomi ja Tyko Suomi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koko perheen harrastus. Kaikulan rastien paikkoja tutkailemassa vasemmalta Tiuku Suomi, Katja Ahti, Teijo Suomi ja Tyko Suomi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Varma kevään merkki, Forssan Lehden iltarastikausi, on taas ovella. Kauden ensimmäiset iltarastit etsitään toisen pääsiäispäivän jälkeen tiistaina Jokioisten Kartanonpuistossa.

Suunnistus on siitä mukava laji, että sitä voi harrastaa samaan aikaan koko perheen voimin. Monessa muussa harrastuksessa vanhemmat kelpaavat useimmiten lähinnä maksumiehen, kuskin tai huoltajan rooleihin, mutta iltarasteilla äiti ja iskä voivat sännätä jälkikasvun kanssa metsään.

Forssalainen Katja Ahdin ja Teijo Suomen perhe haluaa houkutella lisää perheitä rastien pariin. He tietävät, että suunnistus on mukavaa yhteistä aikaa.

– Suunnistuksessa vanhempien ei tarvitse jäädä seisoskelemaan kentän laidalle, vaan koko perhe pääsee yhdessä liikkumaan. Aluksi voidaan mennä rata yhdessä läpi retkeillen luonnosta nauttien, kertoo Katja Ahti.

– Toisaalta lapset oppivat pian omatoimisiksi, jolloin vanhemmille tarjoutuu mahdollisuus kiertää hieman pidempää rataa. Nopeasti saattaa kyllä käydä niin, että lapset menevät taidoissa ja etenkin vauhdissa ohi, Ahti jatkaa.

Sekä Katja Ahdilla että Teijo Suomella on nuoruudestaan suunnistustaustaa, mutta laji sai heillä uuden alun, kun perheen poika Tyko meni Hippo-suunnistuskouluun.

– Tyko halusi heti uudestaan rasteille, ja siinä sitä sitten opittiin yhdessä suunnistamaan.

Ensin he kiersivät helpompia ratoja ja taitojen kehittyessä siirtyivät haastavammille reiteille. Pian lajista tuli koko perheen harrastus, kun Tykon pikkusisko Tiuku houkuteltiin Rastin viestijoukkueeseen.

Paitsi että suunnistaminen on erinomaista liikuntaa raittiissa ulkoilmassa, se tekee hyvää myös päänupille. Aivosolut saavat työtä maastoa ja karttaa tutkiessa, ja samalla unohtuvat arjen pyörittämisen murheet ja työpaineet.

Kuntorastit – kuten Lounais-Hämeen Rastin pyörittämät Forssan Lehden iltarastit – tarjoavat helpon tien suunnistuksen pariin. Suunnistus kannattaa aloittaa maltillisesti. Iltarasteilla radan voi valita taidon ja kunnon mukaan. Alkuun pääsee helpolla kakkosella, taitojen karttuessa voi siirtyä pidemmille ja haastavammille reiteille.

Ahti-Suomen perheelle suunnistuksesta on tullut tärkeä yhteinen harrastus, jolloin kesälomatkin suunnitellaan suunnistustapahtumien ja rastiviikkojen ympärille. Lasten vauhti on jo sen verran kovaa, että vanhemmat suuntaavat kuntorasteille kun lapset ampaisevat kilparadoille.

Toukokuussa Kaikulassa perhe Ahti-Suomi debytoi ratamestareina.

– Kakkosesta on tarkoitus tehdä niin helppo, että se sopii lapsille ja vasta-alkajille. Kolmoselle ja vitoselle tulee sen verran haastetta, että ne on suunnattu kokeneemmille suunnistajille, Katja Ahti ja Teijo Suomi kertovat. FL

38. iltarastikausi vauhtiin tiistaina

23.4. Jokioinen Kartanonpuisto

30.4. Tammela Syrjänharju

7.5. Forssa Kaikula

14.5. Ypäjä sprinttikartta

21.5. Humppila kk

28.5. Ypäjä Kolinsuo

4.6. Tammela Jänijärvi

11.6. Jokioinen Murronkulma

18.6. Jokioinen Intalankulma

25.6. Humppila Huikaja FG 2018 maasto

2.7 Tammela Onkilammi

9.7. Tammela Saari

16.7. Jokioinen Saartenkylä

23.7. Humppila Alhonkulma

30.7. Tammela Kuuslammi

6.8. Tammela Liesjärvi

13.8. Forssa Kalsu

20.8. Ypäjä Manninen

27.8. Forssa Kassinmäki

3.9. Jokioinen Kirkonkulma

10.9. Tammela Syrjänharju yö

17.9. Jokioinen Paukkumäki yö

24.9. Forssan keskusta SM-sprint kartoilla

Viidet ensimmäiset iltarastit ovat perherasteja.

Lähdot klo 17-19 , yörastit 10.9. ja 17.9. klo 20-21.

Ratavaihdot 2 km, 3 km, 5 km ja 7 km.

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic