Lounais-Häme Forssa

Suunnitelma B:tä muotoillaan kieli keskellä suuta, Forssa ottaa maanantaina kantaa maakuntasoteen

Forssan kaupunginhallitus pohtii, mitä maakunnassa pitäisi tehdä, jos sotea ei tule.
Forssan seutu on näyttänyt maakunnalle mallia omalla hyvinvointikuntayhtymällään, joka huolehtii sekä sosiaali- että terveydenhuollosta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunginhallitus puntaroi maanantaina, kuinka kaupunginvaltuuston pitäisi vastata maakuntaliiton kyselyyn maakunnallisesta sote-kuntayhtymän valmistelusta, mikäli valtakunnallinen maakunta- ja sote-uudistus ajautuu karille. Forssan hioma lausunto on seudun kunnista ensimmäisenä käsittelyssä.

Kaupunginjohtajan virkamiestyönä valmistelema päätösehdotus puoltaa valmistelua varovaisen pyörein sanankääntein.

– Olemme tietenkin mukana B-vaihtoehdon tutkimisessa, mutta emme mihinkään suurempaan sitoudu, Jari Kesäniemi tiivistää useampikohtaisen vastausehdotuksen sisällön.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) odottaa, että kaupunginhallitus terävöittää Forssan lausuntoa.

– Virkamiesvalmisteluna laadittu vastaus on hyvin varovaisesti laadittu.

– Odotan, että hallitus ottaa kantaa, millä aikataululla olemme aidosti mukana.

Lepola myöntää päätöksentekoa hankaloittavan tässä vaiheessa se, että vielä ei ole tietoa, kuinka valtakunnallisen uudistuksen muutaman viikon sisällä oikein käy.

 

Päätösesityksen mukaan Forssan kaupunki suhtautuu myönteisesti maakunnassa tehtävään selvitykseen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä nykyistä yhtenäisemmin. Forssan näkökantana on ollut, että uudistukset eivät saa johtaa uudistuksen päämääriä tukevien rakenteiden rikkoutumiseen.

Varovaisen vastausehdotuksen mukaan ”kaupunki ottaa kyselyssä tarkoitettuihin organisoinnin yksityiskohtiin kantaa asiassa tehtävän selvityksen perusteella mahdollisesti alkavan valmistelun edetessä”. Sote-organisaation rahoitusmallista päätösehdotus toteaa, että ”kaupunki ottaa eri yksityiskohtiin ja myös rahoitukseen kantaa siinä vaiheessa, kun palvelujen organisointi asiaa selvitettäessä ja valmisteltaessa tarkentuu”.

Kesäniemi arvioi itse, että maakunnallinen kuntayhtymä olisi hänestä vaikuttavampi kuin erilliset kuntayhtymät Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla.

Kesäniemi tunnustaa virkamiehenä varovaisuuden sitoutua hankkeeseen rahoituksellisesti. Toisaalta lausuntorunko ei sulje pois mitään.

Hän ei henkilökohtaisesti usko sote- ja maakuntauudistuksen pääsevän maaliinsa.

– Toivon, että valmistelu pysäytetään.

– Pelkään sitä, että maan hallitus päättää kasvonsa säilyttääkseen pitkistä siirtymäajoista ja lähtee palastelemaan uudistusta osiin.

Maakunnassa ja Oma Hämeessä tunnustetaan Kaisa Lepolan mukaan Forssan seudun edelläkävijyys sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatiossa. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä on turvattu lähipalveluna mm. terveysasemat joka kunnassa. Oma Hämeessä arvostetaan Lepolan mukaan myös hyvinvointikuntayhtymän puolelta tulleiden valmistelijoiden asiantuntijuutta.

– Sosiaalihuollossa on maakunnassa tehty isoja uudistuksia, hän muistuttaa.

Hämeen maakunnan kohtaloa haastaa vakavasti Riihimäen kurkottelu Uudellemaalle.

– Maakunnalla on iso riski hajota, jos sote ratkaistaan huonosti ja Riihimäki lähtee, Lepola sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic