Lounais-Häme

Suunnittelua opiskelijavoimin

Ypäjältä kotoisin oleva, nykyisin jokioislainen diplomi-insinööri Antti Jaakkola teki rakenne- ja rakennussuunnittelua aiemmin toiminimellä, mutta muutti yrityksen osakeyhtiöksi viime vuonna. Samalla nimi lyheni Rakennusinsinööritoimisto Raksantista Raksantti oy:ksi. Yritys muutti myös Forssasta Jokioisten Yritystaloon suurempiin tiloihin.

Raksantilla riittää töitä, ja tänä kesänä kiirettä helpotetaan kolmella uudella suunnittelijalla. Kesätyöntekijöiksi valikoitui kolme paikallista diplomi-insinööriopiskelijaa Tampereen Teknillisestä Yliopistosta.

Loimaalainen Iida Kangashaka, 23, työskentelee Raksantissa kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun.

-Lähetin tänne sähköpostia keväällä, kun olin Manchesterissa vaihdossa, Iida kertoo työnhaustaan.

Hän on opiskellut TTY:ssa jo kolme vuotta ja opintoja on jäljellä vielä pari vuotta. Iida vietti vuoden vaihto-oppilaana ja pääsi Raksanttiin töihin melkein heti palattuaan. Syksyllä jatkuvat opinnot. Lomailua hän ei kaipaa.

 

Muitakaan kesätyöläisiä Jaakkola ei varsinaisesti etsinyt.

-Jani oli jo viime kesänä ja Ville tuli tutun kautta, yrittäjä kertoo.

Tammelalainen Jani Kujala on myös opiskellut jo kolme vuotta ja aikoo erikoistua rakennesuunnitteluun. Raksantissa hän pääsee käytännön suunnittelutyöhön.

-Olen tehnyt pääosin rakennesuunnittelua. Antti antaa meille lähtötiedot ja me teemme työn itsenäisesti. Lopuksi suunnitelmat tarkastetaan.

Rakennusala on Janilla ollut aina tavoitteena. Hänen isänsä on rakennusalalla, ammattilaisia löytyy suvusta muutenkin.

Kolmas kesätyöläinen Ville Saarenmaa on myös tammelalainen. Hän on suorittanut opinnoistaan kaksi vuotta.

-Erikoistun todennäköisesti infraan.

Rakennusala on hänellekin ollut aina selviö.

-Isäni on rakennusmestari ja äidillä on kyllästämö, hän toteaa.

Viime kesän Ville työskenteli rakennuksilla, mutta kokee suunnittelun hyödyllisemmäksi. Rakennuksilla hän kertoo lähinnä kantaneensa tavaroita.

 

Antti Jaakkola halusi tarjota niin monelle suunnittelijaopiskelijalle töitä kuin mahdollista.

Diplomi-insinööri harmittelee, että vaikka rakennusala on kesällä vilkkaimmillaan, rakennusliikkeet eivät juuri halua ottaa suunnittelijaopiskelijoita käytännön rakennustöihin. Rakentajat arvelevat, että suunnittelijoista ei ole heille jatkossa hyötyä.

-Sitten kiroillaan, että suunnittelijat eivät ymmärrä mitään rakentamisesta, hän pudistelee päätään huvittuneena.

 

Raksantti oy suunnittelee rakenteita ja rakennuksia, tekee lupakuvat ja tarvittaessa visualisoinnit.

Jaakkola toimii esimerkiksi pääsuunnittelijana, työnjohtajana tai rakennuttajana, miten milloinkin. Usein hän valvoo asiakkaan puolesta rakennustyötä.

-Urakkavalvontaa ja rakennuttamista on koko ajan enemmän. Noin puolet on sitä.

Toisen puolen muodostavat lupakuvat ja rakennesuunnittelu. Tarvittaessa Jaakkola hoitaa koko rakennusprojektin suunnittelusta rakennuttamiseen ja urakoitsijoiden valvontaan.

-Kolmen vuoden aikana ollaan toimittu Hangosta Ivaloon ja suunniteltu kaikkea huussista halliin, yrittäjä hymyilee. FL

 

Raksantti oy
Antti Jaakkola on tehnyt toiminimellä rakennesuunnittelua vuodesta 2009, päätoimisesti vuodesta 2014. Sitä ennen hän teki suunnittelutöitä pääkaupunkiseudulla ja FM-Haus oy:llä Jokioisilla.Yrityksen tämän vuoden liikevaihdoksi Jaakkola arvioi noin 200000 euroa.Yritys tekee töitä useimmiten eri kunnille, liikelaitoksille, rakennusliikkeille, maatalous- ja muille yrityksille, jonkin verran myös yksityishenkilöille.Toiminta keskittyy Forssan seudulle, mutta projekteja tehdään ympäri Suomen.

Uusimmat

Fingerpori

comic