Lounais-Häme Forssa

Suuri kuningas-kantaatti soi Forssan kirkossa – Kuorojen joulukonsertilla uusi aluevaltaus

Norjalaissäveltäjä M.L. Taklen teos antaa uuden ilmeen kuorojen perinteiselle joulukonsertille.
Musiikin monitoimivaikuttaja Mona Timonen on tarttunut itselleen uudenlaiseen tehtävään kuorojen joulukonsertin ohjelman suunnittelijana ja kertojana. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssassa perinteiseksi vakiintunut kuorojen kirkossa pitämä joulukonsertti valmistautuu uuteen aluevaltaukseen. Tähän asti joulunajan lauluihin perustuneen tilaisuuden ohjelmaan on nyt ensi kertaa luvassa aihetta laajamuotoisempana kokonaisuutena esille tuova ja tulkitseva musiikkiteos.

Kuorojen joulu -tilaisuudessa kuultavan Suuri kuningas-joulukantaatin on säveltänyt norjalainen Mons Leidvin Takle. Tekijänimi, joka on jäänyt meillä Suomessa ainakin toistaiseksi lähes tuntemattomaksi.

Oudoksi säveltäjän joutuu tunnustamaan myös tilaisuuden ohjelmarakenteen suunnitellut ja kokonaisuutta kertojana johdatteleva Mona Timonen.

– Nimi M.L. Takle ei sanonut minulle mitään, mutta hänen laulunsa vaikuttivat heti ensitutustumisesta alkaen hyviltä, hän toteaa.

Timonen tarttui suunnittelu- ja kertojantehtäväänsä tilaisuudesta kuoronjohtajana vastaavan Natalia Maltizovan esitettyä asiaa. Myös Maltizova myöntää M.L. Taklen itselleen oudoksi säveltäjäksi.

Hän kertoo saaneensa muutama vuosi sitten Taklen joulukantaatin Suuri Kuningas nuotin.

– Tutustuttuani siihen sen ottaminen esitettäväksi rupesi kiinnostamaan. Pohdittuani taas kerran asiaa ajattelin, että kuorojemme joulukonsertti saattaisi tarjota tällä kertaa siihen sopivan tilaisuuden.

– On aina kiva kokeilla jotain erilaista, vaikka se tässäkin tapauksessa tuo myös omia mutkia matkaan, Natalia Maltizova toteaa.

Mons Leidvin Taklen kantaatti antaa Forssan kirkossa lauantaina 15.12. kello 18 alkavalle konsertille rungon, joka mahdollistaa konsertin sitomisen kokonaisuudeksi.

Alkuun Kuorojen joulu-tilaisuudessa päästään Einojuhani Rautavaaran joulukaanonilla sekä kahdella Jukka Kuoppamäen joululaululla, joiden jälkeen siirrytään Suuri kuningas-joulukantaatin pariin.

Välillä palataan perinteisempään joululaulumusiikkiin ja sitten taas takaisin M.L. Taklen tunnelmiin. Yleisöllekin kuuluu ohjelmassa oma osuutensa yhteislaulun muodossa.

Tilaisuuden päätöstä kohti edetään turvallisesti A. Adamin O Holy Nightin ja Maa on niin kaunis -kansanlaulun merkeissä.

Tilaisuuden muihin säveltäjänimiin kuuluvat muun muassa G.F. Händel ja F. Mendelssohn-Bartholdy.

Esiintyjävoimina konsertin toteuttavat nuorisokuoro Kuhankeittäjät, viihdekuoro kehrät ja Forssan Kamarikuoro solisteinaan Anna-Liisa Härö, Tero Julkunen, Senni Malin ja Lotta Lahtinen. Instrumenttiosuuksista vastaavat pianisti Regina Ilosalo ja viulisti Ilona Ilosalo.

Mona Timonen määrittelee tilaisuuden lähtökohdaksi ajatuksen kokonaisuudesta, joka julistaa joulun sanomaa kertomusrakenteen kaarta noudattaen. Hänen tehtäviinsä kuuluva kaaren rakentaminen on tarkoittanut M.L. Taklen oratorion lauseiden osittaista stilisoimista lauluihin istuviksi, samoin ohjelmaan kuuluvien laulujen sijoittaminen kokonaisuutta palvelevalla tavalla.

Itse esityksessä musiikin monitoimivaikuttajana jo pitkään ansioitunutta Mona Timosta kuullaan kertojan roolinsa ohella laulajana kuororivistössä. Hän toteaa Forssan kuorojen perinteisen, mutta samalla uusia uria aukovan joulukonsertin merkitsevän uutta kokemusta myös itselleen.

– Vähän vastaavanlaisia tehtäviä olen hoitanut aikaisemmin lähinnä esikouluikäisten lasten kanssa. Sen sijaan aikuisten kuorojen parissa olen tässä mielessä liikkeellä ensikertalaisena.

Mons Leidvin Takle on vuonna 1942 syntynyt norjalainen pianisti, musiikin sovittaja ja säveltäjä. Hänen joulukantaattinsa Suuri kuningas alkuperäinen tekstin on laatinut Bjerkreheim Trygve. Suomenkielisestä käännöksestä vastaavat Hilkka Nuortamo ja Pirkko Punkki.

Kuorojen joulu-tilaisuus alkaa Forssan kirkossa lauantaina 15.12. kello 18.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic