Lounais-Häme

Suuria tunteita ja hovin draamaa

 

Pitääkö lapsen kunnioittaa vanhempiensa mielipidettä rakentaessaan tulevaisuuttaan? Voisiko lapsella olla oma kohtalo, joka on vanhempien toiveista riippumaton? Tällaisia kysymyksiä pohditaan tänä kesänä vastaperustetun Myötätuulen teatterin lavalla.

Näytelmä kertoo somerolaisjuuret omaavasta Ebba Munck af Fulkilasta, joka meni naimisiin Ruotsin prinssin Oscar Bernadotten kanssa 1800-luvulla. Ruotsin kuninkaalle ja kuningattarelle prinssin kielletty rakkaus oli järkytys.

Someron teatterissa pureudutaan tähän tositarinaan ja Ruotsin hovin kokemaan järkytykseen.

-Vaikka näytelmä kertoo 1800-luvusta ja kuninkaallisista, sen teema sopii nyky-Suomeenkin. Vanhempien ja lasten suhde mietityttää kaikkina aikoina, ohjaaja ja Myötätuulen teatterin perustaja Olla-Riitta Aarikka sanoo.

Myötätuulen lavalla nähdään upeita pukuja, 1800-luvun tanssia, suuria tunteita ja perhedraamaa. Ohjaajan mukaan näytelmästä saavat eniten irti aikuiset, mutta vaikkapa rakkauden olemusta ja vanhempien määräysvaltaa pohtivat teini-ikäiset voivat saada oivalluksia näytelmän aikana.

Erityisen jännittävää tuoreen näytelmän tekeminen on siksi, että Myötätuulen teatteri ei ole koskaan aiemmin esittänyt kesäteatteria. Näytelmän lavana toimii Majatalo Myötätuulen terassi, johon kootaan lavasteet vedettävillä seinillä. Katsomo on rakennettu jo aiemmin.

-Toivon, että ihmiset löytävät tänne, Aarikka sanoo.

Hän on käsikirjoittanut ja ohjannut aiemmin lukuisia näytelmiä isänsä perustamassa Kyläsepän teatterissa Jokioisilla. Kertomus Ebba Munck af Fulkilasta sai Aarikan kuitenkin innostumaan näytelmän tekemisestä Somerolla, jossa Ebban juuret ovat. Aarikalle oli luonnollista siirtyä Jokioisilta oman Majatalon pihamaalle Somerolle.

Samalla syntyi idea vakituisesta teatterista, jossa voitaisiin järjestää ainakin pari näytelmää vuodessa.

-Aiomme tehdä tiivistä yhteistyöstä Kyläsepän teatterin kanssa. Meillä on yhteisiä näyttelijöitä, jotka saavat esittää toiveitaan haluamistaan rooleista teattereiden näytelmissä, Aarikka selostaa.

Myötätuulen erikoisuutena ovat talvinäytelmät. Aarikka lupaa, että tulevanakin talvena päästään katsomaan ulkona esitettyä talvinäytelmää. Teatteriporukka testasi ideaa jo edellistalvena, ja näytelmä sujui heidän mielestään hienosti. Nyt sekä kesäteatterista että talviteatterista on tarkoitus tehdä perinne.

-Somerolle mahtuu varmasti yksi teatteri lisää. Minusta tuntuu, että tällä on oikeastaan kysyntää tämän tapaiselle teatterille.

Ebba Munck af Fulkilasta kertova näytelmä Oskarin valinta saa ensi-iltansa 27. toukokuuta kello 19 Majatalo Myötätuulen pihalla. Näytöksiä järjestetään 18.6 saakka. Ennen teatteriesitystä on mahdollista kiertää opastetusti Someron kartanot ja nauttia juhlapäivällinen Härkälän kartanossa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti