Lounais-Häme

Suurilla kaupungeilla suuret konsernivelat – Ypäjällä Kanta-Hämeen kunnista pienin velkataakka

Hämeenlinnan ja Riihimäen konsernivelat ovat maakunnan suurimmat.
Ypäjällä ei velkataakka paina. KUVA: Tapio Tuomela

Kanta-Hämeen kuntakonsernit on keskimääräistä vähemmän velkaisia. Maakunnan kunnista vain Hämeenlinnan (6 300 euroa/asukas) ja Riihimäen (6 422 euroa/asukas) konsernivelat yltävät valtakunnan keskiarvon tasolle.

Kanta-Hämeen kunnista Lounais-Hämeen kunnilla on vähiten konsernivelkaa. Ypäjällä velkaa on vain 1 843 euroa asukasta kohti, kertoo Kauppalehden selvitys.

 

 

Suomen suurimmilla kaupunkikonserneilla, joita pidetään taloudellisesti vahvoina, velat ovat yllättävän suuret. Helsingillä on keskimääräistä enemmän velkaa, mutta Espoon velat ovat kasvaneet 12 291 euroon asukasta kohti. Espoota ovat velkaannuttaneet sen suuret hankkeet kuten Länsimetro.

Suurilla kaupungeilla on usein paljon tuottavaa omaisuutta. Kasvavat kaupungit myös joutuvat investoimaan paljon uusien palvelujen ja asuinalueiden rakentamiseen. Siten niiden verotulotkin kasvavat.

Pääkaupunkiseudun kuntien lisäksi Lahti on erittäin velkaantunut kunta. Suurista kaupungeista Oululla taas on poikkeuksellisen vähän velkaa.

 

Useat jatkuvasti veronmaksajiaan menettävät kunnat uivat raskaassa velkalastissa. Runsaan tuhannen asukkaan Halsuan kuntakonsernilla on velkaa asukasta kohti lähes yhtä paljon kuin vauraalla Espoolla. ”Mikäli Halsuan kunta haluaa olla itsenäinen, on tarvittaessa ryhdyttävä radikaaleihin toimenpiteisiin kuntatalouden parantamiseksi”, kunnan tarkastuslautakunta arvioi viime vuoden tilinpäätöstä.

Eräillä pienillä kunnilla, joita ei pidetä varakkaina, on erittäin vähän velkaa. Päijäthämäläiselle Sysmän kuntakonsernilla on velkaa 863 euroa asukasta kohti, kun naapurikunnalla Hartolalla vastaava velka on 10 404 euroa.

Kauppalehti julkaisi tiistaina luettelon Suomen kuntien viime vuodenvaihteen konserniveloista, jotka kasvoivat viime vuonna miljardilla eurolla. Selvityksen teki Kauppalehdelle Perlacon. Konsernivelkoihin lasketaan kunnan omien velkojen lisäksi sen omistamien muiden yhteisöjen velat. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic