Lounais-Häme

Suurimmat puolueet eivät täysin torppaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, mutta arvojen pitäisi ensin lähentyä

Kolme suurinta puoluetta eivät ennalta iske ovea kiinni hallitusyhteistyölle Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa, mutta tämänhetkisillä tiedoilla arvojen yhteen sovittelu näyttää puoluejohtajien mukaan vaikealta. Tämä kävi ilmi Alma Median tentissä keskiviikkona.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi, että viime vuonna todettu päätös arvoerojen kasvamisesta liian suureksi kertoo lähtökohdan olevan vaikea, mutta hän ei halunnut ennalta torpata

– Me emme vielä lähde tuomitsemaan etukäteen sitä tilannetta ja sitä kansanedustajajoukkoa, joka on perussuomalaisille valittu seuraavissa vaaleissa. Ne keskustelut käydään sitten. Mutta tulee varmasti olemaan vaikea sovittaa keskustan ja perussuomalaisten arvoja toisiinsa, Sipilä sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi aivan viime päivienkin keskustelun osoittaneen, että yhteistyö Halla-ahon perussuomalaisten kanssa olisi edelleen vaikeaa.

– Ei ole muutosta tapahtunut, mutta minä kuuntelen ja seuraan. Annetaan mahdollisuus tulla arvoissa meidän linjoille ja lähentyä, Orpo sanoi.

SDP:n Antti Rinne sanoi, että yhteistyö näyttäisi tällä hetkellä hyvin vaikealta, vaikka oppositiossa tehdäänkin yhteistyötä kaikkien ryhmien kanssa.

– Emme ole samalla arvokartalla tällä hetkellä, Rinne sanoi.”Älkää rakentako kaksipuoluejärjestelmää”Sinisten Sampo Terho hermostui jo vänkäämiseen, kuka alkaisi tai ei alkaisi perussuomalaisten kanssa.

– Jussi Halla-aho ei ole missään piinapenkissä, hän on paratiisissa. Hän nauttii tästä joka hetki, tiedän sen koska olen itse ollut siinä samassa paratiisissa kahden jytkyn verran, Terho sanoi.

Hän varoitti mediaa rakentelemasta kaksipuoluejärjestelmää.

– Älkää tehkö sitä, me puhumme keskisuuresta oppositiopuolueesta, ei muusta, Terho parahti.

Halla-aho sanoi pitävänsä itsekin kyselykierrosta ylimitoitettuna.

– Se osoittaa melkoista luottamusta tai pelkoa perussuomalaisten seuraavaa vaalitulosta kohtaan, hän päätteli.Arvoerot kiteytyivät maahanmuuttokeskustelussaHalla-aho otti odotetusti tilansa maahanmuuttoa koskeneessa keskustelussa. Pääministeri Sipilä sai jälleen kerran selittää, miksi hän vuonna 2015 lupasi antaa Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Sipilä sanoi lupauksen lähteneen hänen henkilökohtaisista arvoistaan, vaikka lupaus lopulta osoittautuikin mahdottomaksi turvallisuussyistä.

Halla-ahokatsoi Sipilän pahentaneen olennaisesti turvapaikanhakijakriisiä.

– Se että ihmiset kävelevät koko matereen läpi päästäkseen jättämään Suomeen turvapaikka-anomuksensa, kertoo siitä, että Suomella on epäterveitä houkutustekijöitä. Ja pääministeri Sipilällä oli aivan keskeinen vastuu tämän tilanteen pahentamisesta, Halla-aho sanoi.

SDP:n Rinne käänsi katsetta eteenpäin ja linjasi, että turvapaikkaprosesseissa on paljon kehitettävää koko Euroopassa, mutta suojelua tarvitsevia Suomi ei voi hylätä.

– Meidän täytyy hädässä olevia ihmisiä auttaa, se on ihan keskeinen sivistysvaltion ominaisuus. Lisäksi täytyy pitää prosessit sellaisina, että suojelun tarve selvitetään ja jos sitä ei ole, miten menetellään, Rinne sanoi.

Tenttiin osallistuivat kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat lukuun ottamatta sairauslomalle jäänyttä vihreiden Touko Aaltoa. Puoluetta edusti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic