Lounais-Häme

"Suurin ongelma rajattomat lapset"

Monien tutkimusten mukaan nuorten raittius on lisääntynyt ja humalajuominen vähentynyt Suomessa viimeisten vuosien aikana. Lisäksi alkoholinkäytön aloitus on siirtynyt myöhemmäksi kuin ennen.

Forssan seudulla tuo tilasto ei taida kulkea yksi yhteen valtakunnallisten tilastojen kanssa. Vanhempi rikoskonstaapeli Sirkku Nurmi Hämeen poliisilaitokselta kertoi viime viikolla nuorten huoltajille suunnatussa keskustelutilaisuudessa, että alkoholi näyttäytyy nuorten keskuudessa ja nuoret sohlaavat runsaasti humalassa.

Nurmi kuuluu Forssan Ankkuri-tiimiin, joka tarttuu varhaisessa vaiheessa poliisin tietoon tulleisiin lasten ja nuorten rikolliseen käyttäytymiseen, kuten alaikäisten päihdekokeiluihin, näpistelyyn ja nettikiusaamiseen.

-Ankkuri-tiimillä on selvitettävänään vuodessa noin 370 tapausta. Näistä nuorista uudelleen tiimin kanssa tekemisissä on vain 6–7 prosenttia, Nurmi kertoi kuulijoille.

 

Erilaisten tutkimustulosten mukaan nuoret suhtautuvat kielteisesti kannabiksen säännölliseen käyttöön. Research Insight Finland oy:n tekemän verkkotutkimuksen perusteella 58 prosenttia 15–25-vuotiaista omaa kielteisen kannan kannabiksen säännölliseen käyttöön.

-Forssan seudun nuorten keskuudessa yleinen positiivinen suhtautuminen kannabista kohtaan on lisääntynyt, Nurmi kertoi.

Johtuu edellä mainituista asioista tai ei, Nurmen mukaan poliisin saamat ilmoitukset nuorten vahingonteoista ja keskinäisistä riidoista ovat lisääntyneet. Nuoret ovat itse korvausvelvollisia aiheuttamistaan vahingoista. Kun maksettavaa tulee jopa satoja euroja, siinä kohdassa nuoret yleensä Nurmen mukaan heräävät ja sortuvat harvoin uusimaan tekojaan.

 

Fakta on kuitenkin se, että valtaosa Forssan seudun nuorista käyttäytyy fiksusti ja hyvin. Forssan Keskuskoulun rehtori Jari Marjamäki muistutti, että 3 prosenttia koko koulun ja 5 prosenttia yläkoulun oppilaista syyllistyy huonoon käytökseen. Keskuskoululla on kaikkiaan 350 oppilasta.

Marjamäki ei yllättynyt nuorten aiheuttaman häiriökäyttäytymisen lisääntymisestä, mikä on kärjistynyt viime aikoina Prisman kauppakeskuksessa. Tosin aivan viime viikkoina tilanne Prismalla on huomattavasti rauhoittunut.

-Mitä enemmän nuoria, sitä enemmän tapahtuu. Forssassa yläkouluikäisten määrä kasvaa vuoteen 2022 asti. Sen jälkeen määrä lähtee oppilasennusteiden mukaan laskuun, Marjamäki kertoi.

Taannoisen Forssan seudun esikoulu- ja peruskouluikäisille lapsille ja nuorille tehdyn kyselyn perusteella lähikunnissa suurimmaksi ongelmaksi nousi kiusaaminen.

Forssassa nuoret kokivat suuremmaksi ongelmaksi sen, ettei heillä ole riittävästi paikkoja, joissa voisi kokoontua luvallisesti. Myös halpojen ja helppojen harrastusten puuttuminen koettiin ongelmaksi.

-Jonnekin nuoret aina kokoontuvat. Kun Prismalla on ollut ongelmia, yksi ikäluokka eli ysiluokkalaiset ovat siirtyneet ABC:lle ja Autokeitaalle, Marjamäki huomautti.

Sirkku Nurmi kertoi kysyttäessä, että jonkun verran ongelmia on ilmennyt myös Autokeitaalla ja ABC:llä.

 

Forssan kaupungin nuorisopalvelupäällikkö Tapio Virtanen näki, että Forssasta löytyy nuorille todella paljon tekemistä.

-Jos ei löydy, järjestetään, Virtanen lupasi ja kyseli, pitäisikö nuorille asettaa selkeitä rajoja esimerkiksi kotiintuloaikojen muodossa.

Tämä jakoi keskustelijoiden mielipiteitä. Osa ei asettaisi rajoja, osan mielestä rajat pitää asettaa paljon aiemmin kuin 15-vuotiaana.

Rehtori Marjamäki on rajojen kannalla.

-Tuoreen lehtijutun mukaan 10 prosenttia nuorista saa psykiatrista hoitoa, mutta suurin osa heistä ei aiheuta ongelmia. Isompi ongelma ovat rajattomat lapset, jotka päättävät itse, milloin tulevat kotiin, milloin syövät ja milloin tekevät mitäkin. Suurin osa häiriköivistä on näitä nuoria, Marjamäki näki. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/47180-forssassa-kartoitetaan-lisatiloja-nuorille

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/45975-jamerammat-keinot-kayttoon-prisman-liikekeskuksessa

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti