Lounais-Häme

Suvi-illan puolikkaalle yllätysvoittaja

 

Suvi-illan puolimaratonilla odotettiin eilen matkan hallitsevan Suomen mestarin Jussi Utriaisen ja EM-kisojen puolimaratonille pyrkineen Henri Mannisen kaksinkamppailua.

Sitä ei kuitenkaan nähty. Manninen joutui keskeyttämään jo ensimmäisten kilometrien jälkeen eikä Utriainenkaan pysynyt todellisen yllättäjän, kenialaisen Robert Magutin kyydissä.

Magut voitti elämänsä ensimmäisen juoksukilpailun (!) hyvällä ajalla 1.06,07, joka jäi vain runsaan minuutin Mannisen tavoittelemasta EM-kisarajasta.

Manninen lähti vetämään puolimaratonia tavoitteenaan EM-kisarajan 1.05 alitus. Allergiaoireista usein kärsineen viime kesän MM-kisamaratoonarin matka tyssäsi kuitenkin jo noin neljän kilometrin kohdalla Tammelan suoran peltojen vaiheilla.

– Ilmeisesti pellolta tuli sen verran allergeeniä, että hengitykseni meni nopeasti tukkoon eikä juoksemisesta tullut sen jälkeen mitään, Manninen kertoi.

Utriainen ja Magut etenivät puolimatkaan tasatahdissa, mutta pian puolivälin kääntöpaikan jälkeen Magut alkoi tehdä eroa, jota syntyi nopeasti satakunta metriä.

Maaliin Magut ehti lähes kaksi ja puoli minuuttia ennen Utriaista, joka juoksi hänelle viime vuosina jo vakiintuneen suvi-ilta-ajan 1.08.34.

Magut ja kahdeksankertainen suvi-iltavoittaja Utriainen jättivät muut kauas, kun Jukka Kero juoksi kolmanneksi ajalla 1.13.21.

33-vuotiaan Magutin juoksu-ura on erikoinen ja lyhyt. Hän aloitti juoksemisen vasta viitisen vuotta sitten ja eilinen Suvi-ilta oli miehen uran ensimmäinen kilpailu.

Magut tuli pari viikkoa sitten Suomeen kyläilemään Lahdessa asuvan 41-vuotiaan isoveljensä Francis Kirwan luo.

– Juoksimme yhdessä lenkkiä ja huomasin Robertin olevan siinä kunnossa, että kehotin häntä mukaan Suvi-iltaan, kertoi Kirwa, joka edusti Suomea muun muassa Pekingin olympiamaratonilla 2008.

Eilen Kirwa juoksi kympillä miesten sarjan kakkoseksi.

Kirwalla ja Magutilla on siis eri sukunimi, mutta yhteinen isä.

– Minulla on kahdeksan veljeä, joita isämme on jakanut eri puolille Keniaa, selvitti Kirwa ja kertoi myös oman näkemyksensä siitä, miksi pikkuveli aloitti juoksemisen vasta 28-vuotiaana.

– Laiska, Kirwa tokaisi.

Magut kertoi tarkkailleensa Utriaisen vauhtia puoliväliin.

– Tiesin hänet hyväksi juoksijaksi. Vasta puolivälin jälkeen uskalsin kiristää vauhtia, kun tunsin itseni hyväkuntoiseksi, Magut sanoi.

Naisten puolimaratonin voitti Viipurin Urheilijoiden Paula Tukiainen ajalla 1.20.36.

Suvi-illan kympillä kokemus oli valttia, kun naisten sarjan voitti 43-vuotias Laura Markovaara ja miesten sarjan 45-vuotias Forssan Salaman Marko Vaittinen. 41-vuotias Francis Kirwa oli siis miesten kakkonen minuutin Vaittisesta jääneenä.

Vaittinen vaihtoi puolimaratonin kymppiin lähdettyään kirittämään Markovaaraa naisten reittiennätykseen. Se syntyikin komeasti, kun Markovaara alitti 34.05 ajallaan Minna Haka-Riskun toissa vuonna juokseman reittiennätyksen minuutilla ja 45 sekunnilla.

Vasta kymmenisen vuotta juoksemiseen paneutunut Markovaara valmistautuu ainoana suomalaisena kolmen viikon kuluttua juostavaan Amsterdamin EM-puolimaratoniin.

– Treenaan viikot kevyemmin ja kilpailen viikonloppuina. Juoksen vielä yhden kympin viikkoa ennen EM-kisaa. Viimeisen puolimaratonin juoksin viikko sitten, Markovaara kertoi.

Syksyllä Frankufurtin maratonille tähtäävä Vaittinen juoksi Markovaaran kirittäjänä miesten voittoajan 34.17.

Miesten maratonin voitti Rauman Palomiesurheilijoiden Miika Lahtela ajalla 2.51.36.

Naisten maratonilla nopein oli Espoon Tapioiden Mirja Vartiainen tuloksella 3.02.45. FL

 

 

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic