Lounais-Häme

Sveitsin Alpeilla 20 kuollut museolentokoneturmassa, turmakonetyyppi Junkers Ju 52 oli aikanaan käytössä myös Suomessa

Zürich / Helsinki
05.08.2018, 17:17

Ulkomaat

Sveitsissä 20 ihmistä on kuollut lauantaisessa lentoturmassa, jossa toisen maailmansodan aikainen lentokone putosi Sveitsin Alpeille. Viranomaiset vahvistivat kuolleiden määrän sunnuntaina iltapäivällä.
Surmansa sai 17 sveitsiläistä ja 3 itävaltalaista. Matkustajat olivat iältään 42-84-vuotiaita. Kuolleista 11 oli miehiä ja yhdeksän naisia.
Viranomaisten mukaan koneen putoaminen ei aiheutunut sääoloista eikä koneen iästä. Onnettomuuskone oli Saksassa vuonna 1939 valmistettu Junkers Ju 52 -lentokone, jonka omistaa myös kolmea muuta vastaavanlaista konetta vuokraava lentoyhtiö Ju-Air. Koneiden pilotit ovat entisiä sotilas- tai liikennelentäjiä.
Viranomaisten mukaan kone ei lähettänyt hätäkutsua. Koneessa ei myöskään ole niin kutsuttua mustaa laatikkoa.
Tieto onnettomuudesta tuli lauantaina noin kello 18 Suomen aikaa. Lentokone törmäsi Itä-Sveitsissä sijaitsevaan Piz Segnas -vuoreen noin 2 500 metrin korkeudessa. Kone oli matkalla maan eteläisimmästä Ticinon kantonista Dübendorfin sotilaslentokentälle Zürichin lähelle.
Viranomaisten mukaan uhrien kuljettaminen pois vaikeakulkuisesta vuoristosta kestää useita päiviä.

Tuttu myös kahdesta Hollywood-elokuvasta

Junkers Ju 52 -koneita oli käytössä myös Suomessa Finnairin edeltäjällä Aerolla 1930- ja 1940-luvuilla. Yhteensä Aero tilasi käyttöönsä viisi konetta, joista yhden venäläiset pommikoneet ampuivat alas Suomenlahdella välirauhan aikana vuonna 1940. Sotien jälkeen saksalaiskoneiden varaosien saaminen oli vaikeaa, ja viimeisetkin koneet myytiin pois 1950-luvun alussa.
Yhden Ju-Airin koneen oli määrä osallistua viime vuonna Helsingin Kaivopuiston lentonäytökseen, mutta yhtiö perui Ilmailumuseon mukaan vierailunsa kapasiteettiongelmien vuoksi.
Onnettomuus tapahtui lauantaina iltapäivällä vain tunteja sen jälkeen, kun nelihenkinen perhe kuoli toisessa lento-onnettomuudessa Sveitsin keskiosassa Nidwaldenin kantonissa.
Kolmemoottorinen lentokone on tuttu myös kahdesta Hollywood-elokuvasta, kertoo sveitsiläislehti Blick. Vuonna 1968 Kotkat kuuntelevat -elokuvan lopussa näyttelijät Richard Burton ja Clint Eastwood pakenevat näyttävästi Ju 52-koneen kyydissä. Konetyyppi oli mukana myös 2008 Tom Cruisen tähdittämässä Operaatio Valkyrie -elokuvassa.

—-
Korjattu aiempaa uutista klo 17.15 Kuolleista 17 oli sveitsiläisiä ja 3 itävaltalaisia. Virheellisessä versiossa luki, että kaikki olisivat itävaltalaisia.

http://ilmailumuseo.fi/ju-air/
https://www.blick.ch/news/schweiz/graubuenden/in-zwei-hollywood-streifen-zu-sehen-ungluecks-maschine-ist-eine-film-legende-id8691698.html

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti