Lounais-Häme

Svenska Dagbladet: Ruotsin akatemian skandaalin keskellä jättäneitä jäseniä on palaamassa takaisin

Ruotsin akatemian skandaalin keskellä jättäneitä jäseniä on palaamassa takaisin, kertoo Svenska Dagbladet. Viime syksystä lähtien ilmi tulleet ahdistelu- ja korruptiosyytökset ovat ajaneet akatemian syvään kriisiin.

Lehden mukaan akatemian entiset sihteerit Sara Danius ja Peter Englund sekä kirjailija Kjell Espmark ovat päättäneet palata akatemiaan, jotta siitä tulee jälleen päätösvaltainen. Etenkin Daniuksen lähtö herätti viime keväänä suurta huomiota.

Normaalisti 18 jäsenen akatemia on halvaantunut useiden jäsenten lähdön takia. Kolmen jäsenen paluu tarkoittaa, että akatemiasta tulee taas toimintakykyinen ja se voi valita uusia jäseniä.

– Me olemme valmiita auttamaan, Espmark sanoi ja lisäsi, että akatemian etu menee henkilökohtaisten erimielisyyksien edelle.

Kolmikko jäi akatemiasta sivuun protestoidakseen sitä, että skandaalin keskiössä oleva akatemian entinen sihteeri Horace Engdahl ei suostu eroamaan. Engdahl toimi akatemian sihteerinä vuosina 1999-2009, jolloin suuri osa julki tulleista ahdistelu- ja korruptiosyytöksistä tapahtui.

Akatemiavirka oli aiemmin elinikäinen, mutta sääntöjä muutettiin skandaalin seurauksena siten, että eroaminen tuli mahdolliseksi.Edessä ”pitkä ylämäki”Akatemiaan palaavat jäsenet haluavat osallistua uusien jäsenten valintaan, mutta Espmarkin mukaan he eivät ole vielä päättäneet, aikovatko he osallistua myös akatemian varsinaiseen työhön.

– Se on pitkää ylämäkeä, Espmark kommentoi kysymystä akatemian tulevaisuudesta.

Ruotsin akatemiaa repivä vyyhti alkoi purkautua viime marraskuussa, kun 18 naista kertoi Dagens Nyheterille joutuneensa kulttuuriprofiiliksi kutsutun miehen seksuaalisen häirinnän uhriksi. Lehti päätti myöhemmin julkaista Jean-Claude Arnault’n nimen.

Syytökset laukaisivat tapahtumaketjun, jonka seurauksena Ruotsin akatemian toiminta lamaantui niin pahasti, ettei akatemia pystynyt tänä vuonna jakamaan kirjallisuuden Nobel-palkintoa.

https://www.svd.se/espmark-vi-kommer-tillbaka-for-att-hjalpa-akademien

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic