Lounais-Häme

Sydänoireiset välttelevät tai lykkäävät sairaalareissua koronapelon takia – Kanta-Hämeen johtajaylilääkäri: ”Huoli pois”

Kanta-Hämeen keskussairaala korostaa, ettei asiakkaita altisteta koronatartunnalle. Johtajaylilääkäri Sally Järvelä: "Sydän- ja verisuonisairaudet ovat joka tapauksessa paljon suurempi tappaja kuin korona tulee koskaan olemaan."
Koronatartuntaa pelkäävät sydänpotilaat ovat alkaneet vitkutella hoitoon hakeutumisessa. Vaarallinen ilmiö on herättänyt huolta myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Kuva: Riku Hasari
Koronatartuntaa pelkäävät sydänpotilaat ovat alkaneet vitkutella hoitoon hakeutumisessa. Vaarallinen ilmiö on herättänyt huolta myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Kuva: Riku Hasari

Moni sydänoireita poteva välttelee hoitoon hakeutumista koronapelon takia. Sydänpotilaiden määrä on romahtanut eri sairaanhoitopiireissä jopa puoleen normaalista.

– Tämä ilmiö näkyy myös Kanta-Hämeessä. Olemme seuranneet tilannetta jossain määrin peloissamme, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

– Meille on tullut tässä viimeisten neljän viikon aikana joitain potilaita, jotka ovat ensin odotelleet kotona yli vuorokauden, menisivätkö ne sydänoireet vain ohi. He ovat pelänneet juuri sitä, että saisivat täältä koronatartunnan.

Sydänoireet hoidettava normaaliin tapaan

Sairaalan turha välttely on yleistynyt muillakin kuin sydänpotilailla. Kun kaikki infektio-oireiset potilaat ohjataan koronakontrolliin, osa heistä pelkää saavansa koronan joutuessaan samoihin tiloihin mahdollisten koronapotilaiden kanssa.

– Huoli pois. On hyvin epätodennäköistä, että sairaalahoidossa, poliklinikalla tai päivystyksessä saisi koronatartunnan. Olemme pyrkineet kaikin tavoin varmistamaan, että potilaat ovat täällä turvassa, Järvelä sanoo.

– Akuutit asiat on hoidettava normaalisti. Emme altista asiakkaita koronalle, tulevatpa he tänne mistä syystä tahansa.

Järvelä alleviivaa, että sydänoireet pitää ehdottomasti hoitaa entiseen tapaan.

– Sydän- ja verisuonisairaudet ovat joka tapauksessa paljon suurempi tappaja kuin korona tulee koskaan olemaan. Korona on kuitenkin vain yksi infektiotauti monien joukossa, vaikka vakava onkin. HÄSA

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic