Lounais-Häme

Sykähdyttävä yhdistelmä urheilua ja taidetta

Sulavaliikkeinen voimistelu on vangitsevaa katseltavaa, mutta kätkee taakseen lukemattomia tunteja tinkimätöntä harjoittelua. Jo nuorimmat harrastajat harjoittelevat toistakymmentä tuntia viikossa.

– Harrastus on antoisa mutta myös hyvin vaativa. Esimerkiksi Välkkeen 10–12-vuotiaat tytöt harjoittelevat neljänä päivänä viikossa, kolme tuntia kerrallaan. Lisäksi ennen kisoja järjestetään ohjelmaleirejä ja yksilöllisissä kotitreeneissä pyritään hiomaan jokaisen niin sanottuja heikkoja kohtia, valmentaja Susanna Numminen kertoo.

Rutiinia hiotaan yhdessä

Voimistelijalta vaaditaan monipuolisesti liikunnallisia ominaisuuksia.

– Useat ajattelevat, että voimistajan tulee olla notkea ja ketterä, mutta laji vaatii yhtä lailla hyvää fyysistä kuntoa, nopeutta, voimaa, rytmitajua ja hyvää koordinaatiokykyä, Numminen luettelee.

Joukkuevoimistelu edellyttää säännöllistä osallistumista ryhmän harjoituksiin.

– Rutiinia hiotaan yhdessä lukuisia tunteja, millä saadaan tuloksia aikaan. Lajissa on tärkeää joukkueen suorituksen yhtenäisyys ja yhtäaikaisuus. Myös tulkinnalla ja ilmaisulla on tärkeä rooli, valmentaja Martta Ahvo kertoo.

– Mitä helpommalta ja kevyemmältä suoritus näyttää, sitä enemmän sen eteen on tehty työtä, Numminen jatkaa.

Kolmen K:n sääntö

Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on liikkeiden ja musiikin muodostama taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus. Liikkeet suoritetaan jatkuvina, virtaavina sarjoina, joissa nousee esille liikesujuvuus ja esteettisyys.

– Tämä on hyvin esteettinen laji. Taidetta ja urheilua samassa paketissa, valmentajat kommentoivat.

Harrastus vaatii myös erityistä sitoutumista nuorten voimistelijoiden vanhemmilta.

– Klassinen kolmen koon sääntöhän kuuluu: kustanna, kuljeta ja kannusta, Numminen hymyilee.

– Tämä muodostuu koko perheen yhteiseksi elämäntavaksi, vaikka vanhemmat eivät itse lajia harrastakaan, Ahvo sanoo.

Välke kilpailee seuraavaksi Sydän-Suomen joukkuevoimistelun aluemestaruuskilpailuissa, jotka järjestetään Feeniksissä lauantaina 7. marraskuuta klo 12 alkaen. Samoissa kilpailuissa Forssan Naisvoimistelijoiden (FNV) joukkueista lavalle nousevat myös SANIX Säihke, Kimallus ja Lumitähdet.

– Kilpailuohjelmamme on aika maaginen, Martta Ahvo paljastaa.

Seuraavana päivänä 8. marraskuuta järjestetään Forssan Naisvoimistelijoiden (FNV) perinteinen syysnäytös urheilutalo Feeniksissä. Näytös alkaa klo 17.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic