Lounais-Häme Forssan seutu

SYKE: Vedet laskevat järvissä ja kaivoissa – kahden kesän kuivat jaksot näkyvät

Alle keskiarvon esimerkiksi Koijärvellä ja Saloistenjärvellä.
Tammelan Pyhäjärven vedenpinta Saaressa on elokuussa ollut melko tarkkaan vuosien 1926-2018 keskiarvossa. Kuvituskuva on vuodelta 2015. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan Pyhäjärven vedenpinta Saaressa on elokuussa ollut melko tarkkaan vuosien 1926-2018 keskiarvossa. Kuvituskuva on vuodelta 2015. Kuva: Lassi Puhtimäki

Järvien vedenkorkeudet ovat laskeneet Hämeessä tavanomaista alemmaksi Kanta-Hämeessä vähäsateisen kesän vuoksi. Suomen ympäristökeskuksen mukaan tilanne johtuu paitsi tämän kesän vähäisestä sademäärästä, myös viime vuoden kuivuudesta. Järvien pinnat jäivät myös viime syksynä selvästi tavanomaista alemmaksi.

Viime päivien sateet eivät juuri näy vesistöissä maaperän kuivuuden vuoksi.

Alle mittausjaksonsa keskiarvon ja vaihteluvälin alareunaan elokuussa asettuvat esimerkiksi Koijärven, Mustialanlammin, Liesjärven, Kyynäränjärven ja Saloistenjärven vesien pinnat.

Kokemäenjoen vesistöalueella jokien virtaamat ovat pieniä ja pysyvät lähipäivinä pääosin lähellä nykyistä tasoa. Loimijoen pinta Kuhalankoskessa ja Ypäjällä on linjassa mittausjakson keskiarvon kanssa, Forssan mittauspisteessä hieman alle sen.

 

Hämeessä pohjavedenpinnat ovat laskeneet keväästä lähtien. Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla laskua on ollut noin 20 senttimetriä. Pohjavedenpinnat ovat tällä hetkellä Hämeessä noin 20–40 senttimetriä ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella.

Pohjavedenpinnat olivat lopputalvesta vielä hieman alempana kuin tällä hetkellä. Kevään runsaat lumien sulamisvedet nostivat pohjavedenpinnat keskimääräisen tason tuntumaan, josta pinnat ovat laskeneet näihin päiviin saakka. Loppuvuodeksi tarvitaan runsaita ja pitkäkestoisia sateita pohjavesitilanteen parantamiseksi.

Erityisesti yksittäiset kaivot pienillä moreenialueilla ovat vaarassa kuivua, jos sateita ei tule ennen talvea ja routaa. Yleisesti haja-asutusalueella rengaskaivojen ja pienten vesiosuuskuntien kaivojen vesi tulee pienistä pohjavesiesiintymistä, joissa pohjaveden pinnan vaihtelu on suurempaa ja nopeampaa kuin laajoissa esiintymissä. FL

Juttua muokattu 15.5. klo 13.43: poistettu virheellinen tieto Kuivajärvestä

Fingerpori

comic

Näkoislehti

3.4.2020