Lounais-Häme Lounais-Häme

Syksyllä käynnistynyt maksuton varhaiskasvatuksen kokeilu viisivuotiaille on saanut positiivisen vastaanoton

Kokeilukuntien joukkoon kuuluvalla Forssalla positiiviset kokemukset maksuttomasta varhaiskasvatuspalvelusta.
Lähes jokainen forssalainen viisivuotias on varhaiskasvatuspalveluiden piirissä. Myös Koijärven päiväkodin viisivuotiaat ovat mukana maksuttomassa kokeilussa. Kuva: Tapio Tuomela
Lähes jokainen forssalainen viisivuotias on varhaiskasvatuspalveluiden piirissä. Myös Koijärven päiväkodin viisivuotiaat ovat mukana maksuttomassa kokeilussa. Kuva: Tapio Tuomela

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti viime syksynä maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun viisivuotiaille lapsille. Viime elokuussa aloitettu kokeilu sisältää 20 viikkotuntia maksutonta varhaiskasvatusta. Mukaan lähti 19 kuntaa, muun muassa Forssa ja Somero.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin mukaan kokeilun ensimmäiset tulokset ovat lupaavia ja sitä on tarpeellista jatkaa.

Viisivuotiaiden lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen on Karvin mukaan noussut sekä kokeilu- että vertailukunnissa. Osallistumisaste nousi kokeilukunnissa 5,4 prosenttiyksikköä ja vertailukunnissa 2,9 prosenttiyksikköä. Kokeilukunnat ovat hyvin erikokoisia, joten edellä esitetyt luvut on laskettu painottamalla lasten lukumäärää kunnissa. Kokeilukunnissa on myös panostettu esimerkiksi vanhempien palveluohjaukseen.

Ensimmäiset tulokset kokeilusta näyttävätkin siltä, että maksuttomuudella voidaan saavuttaa kokeilulle asetettuja tavoitteita ainakin viisivuotiaiden lasten osallistumisasteen osalta, toteavat arviointiasiantuntija Anna Siippainen ja arviointineuvos Laura Repo Karvista.

– Huomionarvoista on se, että kokeiluun mukaan hakeutuneiden kuntien joukko on valikoitunut. Osallistumisaste oli kokeilukunnissa jo lähtökohtaisesti korkeampi ja voidaan olettaa, että kokeiluun on lähtenyt mukaan varhaiskasvatuspalveluiden kehittämisestä kiinnostuneita kuntia. Maksuttomuuskokeilua ja sen arviointia onkin tarpeellista jatkaa, he lisäävät.

 

Forssassakin kokemukset kokeilusta ovat positiiviset. Kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen muistuttaa, että kokeilu sisältää muutakin kuin helpotuksen varhaiskasvatusmaksuihin.

– Kukapa ei olisi tyytyväinen, kun lasku pienenee. Kokeilun yhteydessä olemme havainneet hyviä asioita. Mietimme erityisen tarkkaan, mitä asioita viisivuotiaiden pedagogiikassa painotetaan. Esimerkiksi yhteistyö- ja tunnetaitojen kehittäminen valmistaa lapsia esikouluun, Kemppainen kertoo.

Forssassa on 145 vuonna 2013 syntynyttä lasta. Heistä 139 on nyt varhaiskasvatuksen piirissä. Kemppaisen mukaan osallistumisaste Forssassa oli jo valmiiksi niin korkea, että suurta kasvua kokeilu ei osallistumisaktiivisuuteen tuonut. Kokeilun myötä uusia lapsia lähti mukaan alle 20.

 

Luitko tämän: Lapsus pudotti varhaiskasvatustuelta: Forssa lähtee mukaan ilman avustuspottia

 

Karvin mukaan valtakunnallisesti syitä jättäytyä kokonaan varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolelle ovat muun muassa lapsen terveystilanne, pitkät kuljetusmatkat ja varhaiskasvatuksen laatu.

Kemppainen uskoo, että Forssassa laatu on korkealla tasolla.

– Meillä esimerkiksi ryhmäkoot ovat pienemmät kuin laki sallisi. Kukaan ei ole joutunut vaihtamaan kokeilun takia hoitopaikkaa ja ensimmäisen vuoden aikana huoltajat saavat valita, miten tuon maksuttoman 20 viikkotuntia käyttävät. FL

 

Lue myös: Avustushakemus lähtee ministeriöön: Somero haluaa jatkaa varhaiskasvatuskokeilussa

 

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic