Lounais-Häme

Syksyn kurssit kutsuvat

Wahren-opiston ja Jokiläänin kansalaisopiston rehtori Jukka Nummelin kertoo, että Wahren-opiston kursseista on vuosittain 30 prosenttia uusia kursseja.

-Kursseja on avoimesta yliopistosta kieliin ja liikuntaan. Kädentaidot ovat merkittävä osa opetuksesta, se on kestosuosikki. Kun ollaan Tyykikylä, se velvoittaa.

Luennoista Nummelin mainitsee Merja Isotalon luennon Keräilystä keittotaitoon – suomalaisen ruokakulttuurin historia. Luento on kirjaston Brander-salissa.

-Tämä on ihan uusi juttu. Meiltä on toivottu juhla- ja tapakulttuuria, joten tämä tulee nyt yleisön pyynnöstä. Nythän meillä on Forssassa omasta takaa asiaan perehtynyt henkilö.

-Myös puutarhaluennot ovat olleet suosittuja.

Uusista kursseista Nummelin mainitsee Bridge-korttipelikurssin. Bridge on maailman suosituin korttipeli, jota sanotaan älylliseksi ja sosiaaliseksi peliksi. Peli on haastava ja siinä myös kilpaillaan. Suomessa peliä ei kuitenkaan tunneta vielä kovin yleisesti.

-Kokeilemme, saako se suosiota.

Wahren-opisto tekee myös yhteistyötä Jokiläänin kansalaisopiston ja muiden toimijoiden kanssa.

-Nyt on Miina Sillanpään juhlavuosi, joten järjestämme yhteistyössä neljä Studia Generalia -luentoa.

Luentosarjan aloittaa kirjailija Kirsti Manninen, joka luennoi aiheesta Piikoja ja emäntiä tiistaina 13.9. Forssan kaupunginkirjaston Brander-salissa. Forssan Työväentalolla kuullaan tiistaina 27.9. Saara Särmän ja Rosa Meriläisen yhteisluento Naiset esiin! Jokioisilla luentosarja jatkuu valtuustosalissa, jossa kuullaan keskiviikkona 19.10. professori Aura Korppi-Tommolan luento Miina Sillanpää – edelläkävijä ja tiistaina 15.11. professori emerita Irma Sulkusen Miina Sillanpään merkitys naisten aseman parantamisessa. Kaikki luennot ovat klo 18–19:30.

Mukana luentojen järjestämisessä ovat Wahren-opiston ja Jokiläänin kansalaisopiston lisäksi Forssan kaupunginkirjasto, Forssan työväenyhdistys, Jokioisten kunnankirjasto ja Wahren-keskus.

Jokiläänin kansalaisopistossa tämän lukuvuoden teemana on Voimavarana opisto. Jukka Nummelin suosittelee käymään luentojen lisäksi myös Jokiläänin kansalaisopiston näyttelyissä.

-Näyttelyjä on Jokioisten Tietotalolla. Siellä on vilkasta näyttelytoimintaa.

Rehtori kertoo, että Jokiläänin kansalaisopiston kotitalouskurssien määrää on nyt lisätty huomattavasti.

-Ruokakurssit ovat tosi suosittuja, täyttyvät heti. Nyt vastasimme tähän huutoon ja tarjoamme aiheesta kursseja entistä enemmän.

Liikuntakursseista Jukka Nummelin nostaa esiin uudet sirkusryhmät aikuisille ja lapsille.

-Katsotaan saavatko ne suosiota. Jos ryhmiin tulee riittävästi osallistujia, voimme harkita jonkinlaista yleisönäytöstäkin.

Liikuntaryhmissä uutta on myös reipastahtinen lavatanssijumppa Lavis.

Joogaryhmiä on edelleen useita.

-Meillä on innokas opettaja, joka on erikoistunut siihen. Joogaryhmät täyttyvät myös nopeasti. Se on nykyajan trendi, samoin kuin kotitalous- ja liikuntaharrastukset.

Somero-opiston kurssisihteeri Riitta Ryhtä kertoo, että opiston taide- ja kädentaitokurssit uudistuvat.

-Syksyllä alkavista kursseista 60 prosenttia on taide- tai kädentaitoaineiden kursseja.

Kurssisihteeri lupaa osallistujille mielenkiintoisia harrastuksia koko talveksi.

-Uusina kursseina on tarjolla muun muassa värioppia ja sommittelua, nykytanssia, palavirkkausta, sidosoppia kutojille ja intarsiaa eli kuvioviilutusta. Koskella uutuuksia ovat esimerkiksi bändikerho, sirkuskurssi sekä sisustustyylit kautta aikojen.

Somero-opisto aloittaa myös ensimmäisen verkkokurssinsa, jolla virkataan pehmoleluja. Kurssille ilmoittautuneet opiskelijat saavat suunnittelijaopettaja Anne Turkulaiselta materiaaliohjeet ja kuvalliset työohjeet viikon välein verkon välityksellä.

Tietotekniikkakursseilla Somerolla opetellaan esimerkiksi älypuhelinten käyttöä ja Lightroom-kuvankäsittelyä. FL

 

Ilmoittautumiset alkavat
Wahrenin lukuvuoden 2016-2017 kurssiesite jaetaan mainosjakelun mukana Forssan seudun kotitalouksiin loppuviikosta. Se on nyt jo luettavissa opiston kotisivulla. Wahren-opiston kursseille ilmoittautuminen alkaa tiistaina 23.8. klo 16:30.Jokiläänin alkavan lukuvuoden ohjelmalehti jaetaan ensi viikonloppuna. Kurssiohjelma löytyy myös jo opiston kotisivuilta. Opiston kurssien ilmoittautuminen alkaa maanantaina 22.8. klo 18.Somero-opiston opinto-opas jaettiin tiistaina somerolaisiin ja koskelaisiin koteihin. Kursseille voi ilmoittautua torstaista 11.8.2016 klo 18 alkaen.Kaikkiin opistoihin voi ilmoittautua internetissä ja puhelimitse.Wahren-opistossa voi opiskella useilla kursseilla aktiivimaksulla, joka on 160 euroa. Työttömät ja maahanmuuttajat voivat hakea opintosetelialennusta, jolla saa 50 prosentin alennuksen yhden kurssin maksusta.Jokiläänin kansalaisopistossa useille kursseille voi osallistua työkausimaksulla, joka on 108 euroa. Työttömät, eläkeläiset ja yli 63-vuotiaat voivat hakea työkausimaksusta 20 euron alennusta.Somero-opisto myöntää senioreille ja maahanmuuttajille opintoseteliavustuksia, jos kurssimaksut ovat lukuvuoden aikana vähintään 70 euroa. Avustuksella voi saada yhteenlasketuista kurssimaksuista 20 euron alennuksen. Lisäksi opistosta saavat kaikki työttömät 50 prosentin alennuksen kaikista kurssimaksuista.Somero-opisto esittelee toimintaansa myös Someron iltatorilla perjantaina 12.8.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti