Lounais-Häme

Syksyn lukuvinkit: Poimimme kirjasyksyn yllättäjät – Neljä kovaa hämeenlinnalaista, Antti Holma ja tukku muita romaaneja

Eniten nostetta saavien teosten lisäksi kustantamot julkaisevat tänäkin syksynä runsaasti muitakin, vähintään yhtä kiinnostavia teoksia. Kulttuuritoimitus koosti vinkkilistan.
Kirjailija ja näyttelijä Antti Holma on ennen teostaan Kaikki elämästä(ni) (2020) julkaissut esikoisromaaninsa Järjestäjä (2014) sekä teokset Kauheimmat runot (2015) ja Kauheimmat joululaulut (2017). Kuva: Joel Maisalmi
Kirjailija ja näyttelijä Antti Holma on ennen teostaan Kaikki elämästä(ni) (2020) julkaissut esikoisromaaninsa Järjestäjä (2014) sekä teokset Kauheimmat runot (2015) ja Kauheimmat joululaulut (2017). Kuva: Joel Maisalmi

Suomessa julkaistaan tänäkin syksynä runsas kattaus kirjallisuutta. Mutta mihin tarttua? Mitä ylipäätään on tarjolla?

Moni hyvä teos jää helposti varjoon, kun taas vain muutama romaani kerää runsaasti huomiota ja palstatilaa.

Parhaiten uutuuksista löytää tietoa kunkin kustantamon katalogeista, sillä yhtenäistä ja kattavaa uutuuksien listaa ei ole. Forssan Lehti poimi uutuuksien joukosta kaksikymmentä erilaista, kiinnostavaa teosta.

Päähuomio on uusimmissa kotimaisissa kirjoissa.

Tuuve Aro: Kalasatama

Aro pohtii esseistisellä tyylillä, millaista on elää lesbona ja vapaaehtoisesti lapsettomana feministinä Suomeksi kutsutussa pakastimennurkassa. Teos on Aron kymmenes. WSOY, syyskuu.

Kristina Carlson: Eunukki

Carlson kirjoittaa tiivistä tekstiä. Tällä kertaa hän päästää ääneen täysinpalvelleen hovieunukin Song-dynastian Kiinassa 1100-luvulla. Voiko hän tässä vaiheessa ajatella ja puhua vapaasti? Otava, syyskuu.

Laura Gustafsson: Rehab

Onko hyvinvointiin tottunut valmis luopumaan tuoksusaippuastaan planeetan hyväksi? Romaani johdattelee pohtimaan kulutuksen ja hyvinvoinnin välistä suhdetta. Into, syyskuu.

Tua Harno: Kylmän sodan tytär

Oliko idänkaupan syövereihin solahtanut, CIA:lle työskennellyt Edward vakooja ja tappaja? Tätä pohtii hänen tyttärensä Mari, joka alkaa selvittää liikemiehenä pitämänsä isän identiteettiä. Otava, syyskuu.

Antti Holma: Kaikki elämästä(ni)

Romaani kuvaa, miten lapsuutta Sonkajärvellä hallitsee taajaman, häpeän ja Jumalan kolmiyhteys. Se kertoo humoristisesti näyttelijyydestä ja neitsyyksien menettämisestä. Otava, elokuu.

Vilja-Tuulia Huotarinen: Omantunnon asioita

Suomessa ja Islannissa asuvan runoilijan uusi kokoelma läheisyydestä, ystävyydestä ja vauvoistakin. Siltala, elokuu.

Emmi Itäranta: Kuunpäivän kirjeet

Uudet siirtokunnat, tuhoutuva Maa, juonittelua ja rakkautta. Romaani yhdistää hienovireisellä kielellä tulevaisuusvisioita kansanperinteeseen. Teos, syyskuu.

Lotta-Liisa Joelsson: Nailpolish.avi

Internetissä leviää video, jolla tyttö lakkaa kynsiään. Jos sen lataa, se ei niin vain enää katoakaan. Romaani sai kunniamaininnan Kariston taannoisessa kauhukilpailussa. Karisto, elokuu.

Jenny Jägerfeld & Mats Strandberg: Frankenstein terapiassa

Alaotsikko jatkaa: Kauhuklassikot psykologilla. Mikä riivasi Carmilla-vampyyria? Entä Dorian Grayta? Teos perkaa kauhun klassikoita. Suom. Sirje Niitepõld. Like, syyskuu.

Tua Laine: Ei tässä elämässä, Jack

Ilsa Raita on Alabamassa asuva kahden lapsen kotiäiti, jolla on kaikki hyvin. On hyvä aviomies, mukava koti, reippaat lapset ja omaa aikaa. Sitten ensimmäinen aviomies Jack alkaa ilmaantua paikalle silloin tällöin. Tämä on ongelmallista erityisesti siksi, että Jack on kuollut. Siltala, syyskuu.

Laura Lehtola: Minä valitsin sinut

Nuorten naisten rakastuminen vaihtuu perhe-elämäksi – mutta sitten sateenkaariperheen äiti ihastuu mieheen. Laura Lehtola kirjoittaa ihmissuhteiden elinkaaresta ja erilaisista identiteeteistä. Otava, syyskuu.

Rakel Liehu: Valaanluiset koskettimet

Vuonna 1943 musta antiikkinen piano tuodaan pohjoisen erämaapitäjän pappilaan. Se alkaa tarkkailla perheen tytärtä ja nähdä välähdyksiä tämän elämästä. Samalla piano muistelee Pietaria ja omistajiaan eri puolilla Eurooppaa. WSOY, syyskuu.

Markku Pääskynen: Aurinko ei liiku

Kaikki on hyvin, kunnes tulee pelko. Teos käsittelee perhesuhteita, enteitä ja vinksalleen menneitä asioita. Tammi, syyskuu.

Marisha Rasi-Koskinen: Rec

Kirjallinen mysteeri, kaleidoskooppi ja fiktiota fiktiosta. Marisha Rasi-Koskinen taitaa monimutkaisten rakenteiden ja kauniin kielen yhdistelmät. S&S, syyskuu.

Sigri Sandberg: Pimeys

Pimeydestä tuntuu tulleen katoava luonnonvara. Norjalaiskirjailija pohtii suhdettamme pimeyteen, miksi pelkäämme sitä ja miten lisääntyvä valosaaste vaikuttaa uneemme. Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen. Otava, syyskuu.

Jani Saxell (toim.) Parasta katseluaikaa

Kirjoituskokoelma 2000-luvun televisionkatsomiskokemuksista ja ilmiöistä. Käsittelyssä muun muassa Twin Peaks, Mad Men ja Game of Thrones. Televisioilmiöitä perkaavat esimerkiksi Juha Itkonen, Maria Pettersson ja Johanna Sinisalo. WSOY, syyskuu.

Vesa Sisättö: Valot Näsinneulan yllä

Helsinki on jäänyt veden alle, ja Tampere on Suomen pääkaupunki. Antarktiskin on asutetettu. Kaikkeen tähän johtaa ihmisten loputon halu saada niin paljon. Osuuskumma, heinäkuu.

Terhi Tarkiainen: Kitty, eli kuinka mies tuhotaan

Apteekkarintytär Kitty päättää kostaa pahantekijälleen 1740-luvun Lontoossa. Romaani yhdistää seikkailua, viihdettä ja huumoria. Tammi, syyskuu.

Nina Wähä: Perintö

Anni on raskaana ja palaa kotitilalleen Tornionjokilaaksoon. Innostuminen ei kuulu suurperheen tyyliin, joten Anni saa palata rauhassa. Romaani oli Ruotsissa August-palkintoehdokas. Suom. Sanna Manninen. WSOY, lokakuu.

Anu Silfverberg: Sinut on nähty

Katseella on valtaa. Kenen silmin ihmisiä katsotaan, kuka tarinaa kertoo? Esseekokoelma viistää niin ystävän rakastavaa katsetta, ”naiskuvauksen mestareita” kuin Tauno Paloakin. Teos, lokakuu. (Kirjan kannesta ei saatavilla kuvaa.)

Kirjasyksyä hämeenlinnalaisittain

Hämeenlinna on kirjallisuuskaupunki. Tänä syksynä julkaistaan useita paikallisesti kiinnostavia teoksia.

Tässä niistä aikuisten makuun sopivat, kaunokirjalliset teokset.

Romaanit

Terttu Autere: Sen edestään löytää (Karisto)

1930-luvulle sijoittuvan dekkarisarjan viides osa.

JP Koskinen: Hukkuva maa *** Local Caption *** JP Koskinen: Hukkuva maa

Juha-Pekka Koskinen: Hukkuva maa (Like)

Romaani kiihtyvän ilmastonmuutoksen maailmasta ja perheestä, jonka vauraus ja suvun salaisuudet ajoivat erilleen.

Maritta Lintunen: Kirjeitä Suolavuonolta (Karisto)

Runollinen romaani syyllisyydestä, riippuvuudesta ja hiljaisuuden kaipuusta.

Runokokoelma

Anne Hänninen: Sepelkyyhkyt (Aviador)

Kuudennentoista kokoelman vahvana juonteena on myötätunto eläimiä kohtaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic