Lounais-Häme Forssan seutu

Syksyn sadosta lupa odottaa "ainakin normaalia" – Korjuuolosuhteet ovat keskiarvon paremmalla puolella

Tammelalaisviljelijä on tyytyväinen jo korjattuun sadonosaan, lopuille odotukset normaalit.
Tammelalainen Janne Niittylä on tyytyväinen jo korjatun sadon laatuun. Laarissa juuri puitua, kuivaukseen menossa olevaa syysvehnää.

Satonäkymät ovat tänä syksynä sekä määrällisesti että laadullisesti hyvät. Näin sanoo tammelalainen viljelijä Heikki Niittylä, joka toteaa olevansa myös viljelijänä toimivan poikansa Janne Niittylän kanssa tyytyväinen jo korjattuun satoon. Myös vielä puimatta olevasta sadosta odotetaan ainakin normaalia.

– Kuminat ja syysvehnät on jo puitu. Korjuutyöt jatkuvat seuraavaksi kauran puinnilla, ja myöhemmin vuorossa ovat ohrat, Heikki Niittylä sanoo.

 

ProAgrian tiistaina julkaiseman kasvutilannekatsauksen mukaan viime päivien aikana epävakaisiksi muuttuneet säät ovat hidastaneet puintien etenemistä, ja paikoitellen sateet ovat myös lakoonnuttaneet viljakasvustoja.

Heikki Niittylän mukaan puinnit alkoivat kuitenkin tänä vuonna tavanomaista aikaisemmin, joten viime päivien sateista ei ole vielä ollut haittaa.

– Kauran puinti on tarkoitus aloittaa seuraavalla poudalla ja todennäköisesti ensi viikonloppuna, jos sää sallii.

Niittylä toteaa, etteivät sateet ole aiheuttaneet Forssan seudulla myöskään viljojen lakoontumista.

– Kun vertaan korjuuolosuhteita pitkällä aikavälillä niin ne ovat tänä vuonna keskiarvon paremmalla puolella.

Niittylän mukaan myös kuivauskustannukset ovat normaalilla tasolla, tosin vehnässä oli hiukan kasvukosteutta ja se olisi voinut odottaa puintia vielä viikon verran.

ProAgrian mukaan syysviljojen puinnit ovat tällä hetkellä pisimmällä, mutta kevätviljojen puinnit ovat vielä aivan alussa. Rukiin puinnit ovat loppusuoralla maan eteläosissa, kuten Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Suomen rannikkoalueella. Syysvehnän puinnit ovat myös pisimmällä eteläisessä Suomessa. Ruis- ja syysvehnäsato arvioidaan niin määrältään kuin laadultaankin hyväksi tai vähintään tyydyttäväksi lähes koko maassa.

– Kevätviljojen puinteja on vasta aloiteltu, ja niistä ohran puinnit ovat edenneet pisimmälle, ProAgriasta kerrotaan.

 

Kaurasta on ProAgrian mukaan puitu Pirkanmaalla ja Hämeessä 10–20 prosenttia, mutta Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pohjanmaan rannikkoalueella vasta 3–10 prosenttia. Aivan ensimmäisiä kevätvehnäkasvustoja on puitu muun muassa Varsinais-Suomessa. Kevätviljojen satonäkymät ovat ProAgrian mukaan hyvin vaihtelevat kylvöjen onnistumisesta ja sateiden paikallisuudesta johtuen. Laatu arvioidaan kuitenkin tässä vaiheessa vielä useimmilla alueilla tyydyttäväksi.

ProAgriasta arvioidaan, että kevätrypsin ja -rapsin puinnit alkavat kahden tai kolmen viikon kuluessa. Sadon laatu vaihtelee huonosta tyydyttävään, sillä tuholaiset ja kuivuus ovat aiheuttaneet kevätöljykasveille suurimmat satotappiot.

ProAgrian mukaan kuivuus ja toisaalta viime päivien sateet ovat hidastaneet syyskylvöjen käynnistymistä ja etenemistä. Heikki Niittylän mukaan heillä viljellään syysvehnää.

– Aloitamme syysvehnän kylvöt todennäköisesti kuun vaihteessa, Niittylä arvioi. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020

Uusimmat