Lounais-Häme Lounais-Häme

Syksyn ylioppilaskirjoitukset vauhtiin, Forssassa kirjoittaa 206 abia – Koepäiviä on jaettu koronatilanteen vuoksi

Ylioppilaskirjoitukset pyörähtivät maanantaina käyntiin reaalikokeella.
Jokioislainen Pinja von Hertzen aloitti ylioppilaskirjoitukset terveystiedon kokeella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioislainen Pinja von Hertzen aloitti ylioppilaskirjoitukset terveystiedon kokeella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Syksyn ylioppilastutkinnon kokeet pyörähtivät maanantaina käyntiin poikkeuksellisissa oloissa. Koronapandemian johdosta ylioppilastutkintolautakunta päätti muuttaa koepäiviä niin, että kaksi reaalikoepäivää jaetaan neljäksi koepäiväksi ja vieraan kielen pitkän oppimäärään koepäivä jaetaan kahdeksi koepäiväksi.

Forssan yhteislyseon rehtori Simo Veistola pitää järjestelyä oikein hyvänä.

– Pienellä lisävaivalla saadaan paljon hyötyjä. Näin pystytään esimerkiksi pitämään turvavälit kunnossa, Veistola kertoo.

Jännitys laukesi paikan päällä

Veistola kertoo varautuneensa siihen, että abeilta tulee sunnuntai-iltana kirjoitusten alla kyselyjä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, ja oppilaat ovat Veistolan mukaan myös pysyneet terveinä.

– Joillakin oli käytössään kasvomaski, mutta valtaosalla ei, Veistola sanoo.

Jokioislainen Pinja von Hertzen kuuluu siihen enemmistöön, jolla maskia ei ollut. Von Hertzen tuumii, että jos tilanne koronan osalta olisi Forssan seudulla pahempi tai pahenee nykyisestä, hän käyttäisi maskia.

Von Hertzen aloitti kirjoitukset terveystiedolla. Keskiviikkona on edessä pitkä englanti, loput aineet hän aikoo kirjoittaa ensi keväänä.

– Ihan tyytyväinen olen. Sunnuntai-iltana ja maanantaiaamuna jännitti hirveästi, mutta se laukesi, kun huomasin osaavani asiat, von Hertzen kertoo.

Turvavälit kunnossa

Kaikkiaan Forssan yhteislyseosta kirjoittaa tänä syksynä 206 abiturienttia. Määrä on kasvussa, mikä selittyy Veistolan mukaan osittain uusijoiden määrän kasvulla.

– Meillä on kymmeniä uusijoita. Määrä on ollut selvässä kasvussa, mutta se ei liity koronaan, vaan on yleinen trendi. Eräskin on korottamassa 10 vuoden takaista arvosanaansa.

Someron lukiossa on 50 abiturienttia, mutta kaikki eivät aloita ylioppilastutkinnon suorittamista syksyllä. Rehtori Merja Klemolan mukaan maanantaina kirjoituksiin osallistui 23 abia.

– Syksyllä heidät on helppo saada mahtumaan saliin turvavälein, mutta kevät on haastavampaa, kun samassa tilassa on 50 opiskelijaa. Salossa annettiin suositus kasvomaskin käytöstä, mutta meillä näin ei tehty. Yhdelläkään opiskelijalla ei ollut kasvomaskia, Klemola kertoo.

Somerolla siirryttiin varotoimena etäopiskeluun pari viikkoa sitten. Klemolan mukaan nuoret olisivat mieluummin lukiolla, mutta ymmärtävät tilanteen, koska viime aikoina on ilmennyt tartuntatapauksia ja altistuneita kouluilla muun muassa Mikkelissä.

Väinö Linnan lukiossa Urjalassa on 29 abiturienttia. Rehtori Jenni Santarannan mukaan Urjalassa ei ole tarvetta erikoisjärjestelyille.

– Tänään on eniten kirjoittajia yhdellä kertaa, 21. Meillä on kaksi luokkaa yhdistetty yhdeksi tilaksi ja he mahtuvat sinne hyvin turvavälit huomioiden, Santaranta kertoo. FL

Näin edetään

14.9. kemia, terveystieto

16.9. englanti, pitkä

17.9. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, maantiede

18.9. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe

suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe

21.9. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä

22.9. matematiikka, pitkä ja lyhyt

24.9. filosofia, biologia

25.9. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), kirjoitustaidon koe

28.9. vieras kieli, lyhyt

29.9. psykologia, historia, fysiikka

30.9. saamen äidinkielen koe

1.10. vieras kieli, pitkä

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic