Lounais-Häme Forssa

Symboleja rakkaudesta ilman saarnaa

Noora Ylipieti maalaa lempeitä rakkauden ja sielullisen yhteyden kuvia. Maalaukset ovat esillä maaliskuun ajan Forssan museossa.
Noora Ylipietin värikkäät ja paikoin hätkähdyttävätkin teokset eivät saarnaa tai julista, vaan antavat katsojan ajatusten lentää. Ne voi kuitenkin ottaa vastaan juuri haluamallaan tavalla, vapaasti ja omia tulkintoja käyttäen, taitelija kertoo. Kuvaaja: Lassi Puhtimäki

Ristejä, veren viiniä, kyyhkyjä ja kaikennäkeviä silmiä – symboleja suoraan kristinuskosta. Niiden rinnalla alkukantaisempia, voimaa symboloivia peniksiä, hoivaavia rintoja ja uudelleensyntymää.

Taiteilija Noora Ylipieti maalaa mielikuvituksen yhdistelemiä ajatuksia ja kuvia, joista kukin katsoja löytää omat tarttumakohtansa.

Nyt Forssassa esillä olevat värikkäät maalaukset symboleineen kertovat toisia palvelevasta rakkaudesta, jonka ajatus on ihmiskunnalle yhteinen.

– Vaikka maalaan kristillisiä symboleja ja Raamatun tarinoita, maalauksissa ei ole uskonnollista vakaumusta. En myöskään halua töilläni loukata, hän toteaa.

Ylipieti sanoo, että teosta katsova voi löytää yhtymäkohtia yleismaailmallisiin tarinoihin ja tunteisiin, vaikka ei jakaisikaan taiteilijan kulttuuritaustaa.

Siksi Ylipieti mieluiten kuuntelee töidensä herättämiä ajatuksia kuin kertoisi itse auki niiden tarinoita.

Hän on huomannut, että kristillinen symboliikka avautuu nopeasti erityisesti katolisille.

– Eräässä Getsemanen puutarhasta ammentavassa teoksessa aasialainen taas näkee yhtymäkohtia japanilaiseen sarjakuvaan ja saksalainen omaan kansanperinteeseensä,

Ylipieti arvelee, että teoksien vahvat värit, lapsenomainen ilme, hahmot ja huumori tekevät niistä helposti lähestyttäviä. Ne eivät saarnaa tai julista, vaan antavat katsojan ajatusten lentää.

– Maalausten tarkoitus ei ole olla neutraaleja, vaan pikemminkin vaihtoehtoisuutta lisääviä. Ne voi kuitenkin ottaa vastaan juuri haluamallaan tavalla, vapaasti ja omia tulkintoja käyttäen. Juuri sitä toivon, hän lisää

Vaikka Ylipietin työskentelyn tapa on voimallinen ja nopea, hän käyttää aikaa maalaukseen. Hän maalaa uudelleen ja uudelleen väriä toisen päälle, kunnes saavuttaa tavoittelemansa.

– Käytän maalauksissa usein väriä suoraan purkista, sekoittamatta, vaikka se taiteilijoille epäortodoksista onkin. Pidän voimakkaista väreistä. Usein hakemani lopputulos vaatii kuitenkin useita kerroksia.

Erityisesti aikaa vie sommittelu, sillä hän tavoittelee tietynlaista kaaosta kuviinsa.

– Ja kaaoksesta on vaikea tehdä hallittavaa kokonaisuutta, jonka kuitenkin haluan saavuttaa.

Juuri kaaoksen tuntu antaa katsojalle vapauden uppoutua ja tulkita töitä. Tarttumapintaa on, mutta sitä ei ole annettu tarjottimella. FL

Toisia palveleva rakkaus. Noora Ylipietin maalauksia Forssan museon aulagalleriassa 31. maaliskuuta asti. Avoinna ti-pe ja su klo 10–16, la klo 10–14.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic