Lounais-Häme

Syövätkö koirat myrkkysieniä ja miten myrkky vaikuttaa? Forssalainen eläinlääkäri vastaa

Pentujen kanssa on syytä olla tarkkana metsässä. Ne saattavat ottaa suuhunsa mitä sattuu. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Pentujen kanssa on syytä olla tarkkana metsässä. Ne saattavat ottaa suuhunsa mitä sattuu. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Tiesitkö, että kaikki ihmisille myrkylliset sienet ovat myrkyllisiä myös koiralle?

Agria Eläinvakuutus varottelee tiedotteessaan, että koiran kanssa pitää olla tarkkana metsässä, koska myrkylliset sienet voivat pahimmillaan tappaa koiran. Jotkut sienet saattavat aiheuttaa ongelmia jo silloin, jos koira nuolee niitä.

Forssassa toimiva eläinlääkäri Maarit Koli kuitenkin rahoittelee koiranomistajia. Hän ei ole koskaan törmännyt tapaukseen, jossa koira olisi saanut myrkytysoireista sienestä. Edes eläinlääketieteellisissä opinnoissa ei käsitellä myrkyllisten sienten vaikutuksista koiraan.

– Koira todennäköisesti haistaa sienestä, ettei se ole syömäkelpoinen ja jättää sen rauhaan. Omat lampaanikaan eivät syö laitumella kasvavia myrkkysieniä, eläinlääkäri sanoo.

Koli lisää, että joskus on voinut tulla vastaan tapauksia, joissa koira on ollut huonovointinen metsälenkin jälkeen, eikä omistaja tiedä sille syytä. Taustalla on saattanut olla sienestä johtunut myrkytys. Yhtään sienestä johtuvaa kuolematapausta ei kuitenkaan ole tullut vastaan.

– Suurin riski metsässä ovat kyyt. Jos koira saa pureman, se täytyy toimittaa heti eläinlääkäriin. Harvoin koirat kuitenkaan kuolevat kyyn puremaan.

Tunnista myrkytysoireet

Jos koira kuitenkin jostain syystä syö myrkkysieniä, aterian yleisimpiä myrkytysoireita ovat oksentelu ja ripuli.

Myrkytyksen oireet riippuvat sienilajista. Jotkut myrkkysienten aiheuttamat oireet voivat ilmetä vasta muutaman päivän kuluttua. Muun muassa suippumyrkkyseitikin aiheuttamat myrkytysoireet voivat näkyä vasta usean päivän kuluttua sienen syömisestä, ja tällöin munuaisvaurio voi olla jo niin vakava, että koira menehtyy.

Kyyn pureman jälkeen koiran vointi romahtaa nopeasti. Se tarvitsee eläinlääkärin hoitoa ja nesteytystä.

– Koiran olotilaan vaikuttaa se, kuinka paljon eläin saa kyyn myrkkyä. Joskus puremasta vähällä selvinneen koiran tila voi seuraavalla kerralla muuttuakin erittäin heikoksi, Maarit Koli selostaa.

Hänen mielestään koiran kanssa kannattaa vaaroista huolimatta lähteä rohkeasti metsään, koska siellä samoilu on mitä parhainta liikuntaa eläimelle. Pentujen kanssa hän kuitenkin kannustaa olemaan valppaana. Pennut saattavat ottaa suuhunsa mitä sattuu, ehkä jopa myrkkysieniä.

Koiralle vaarallisia myrkkysieniä Suomessa

Punakärpässieni

Ruskokärpässieni

Pantterikärpässieni

Valkoinen kärpässieni

Kavalakärpässieni

Suippumyrkkyseitikki

Korvasieni

Uusimmat

Fingerpori

comic