Lounais-Häme

Syvästä surusta harmoniaan - runoja naisen elämästä Somerolla

Kirjallisuudentutkija, kriitikko, FT Eija Komu esittää omia runojaan, kertoo niiden taustoista ja laulaa teemaan sopivia lauluja Somerolla ensi torstaina.

Esityksen nimi on Ihmiseen koskee. Runot kertovat naisen elämän paineista, ahdistuksista ja ristiriidoista. Iloa elämään synnyttävät luontoelämykset, erityisesti tuokiot suomaisemassa, mäntykankailla ja kirkkaiden vesien äärellä. Runojen kaari etenee syvästä surusta seesteiseen harmoniaan.

Lauluista mainittakoon esimerkiksi vienankarjalainen häälaulu Kylä vuotti uutta kuuta ja traditionaalinen irlantilainen laulu The Parting Glass.

 

Eija Komu on syntynyt 1961 Pohjois-Karjalan Pielisjärvellä, nykyisessä Lieksassa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Lieksan Rauhalan lukiosta 1980, valmistui filosofian maisteriksi 1985, filosofian lisensiaatiksi 1992 ja filosofian tohtoriksi 1995. Kaikki akateemiset tutkintonsa hän on suorittanut Joensuun yliopistossa.

Eija Komu muutti Somerolle 2010 Rauli Badding Somerjoen muiston takia, ja yksi esityksen runoista onkin omistettu Baddingille.

Tilaisuuden järjestää Someron Kulttuuri, ja siihen on vapaa pääsy. FL

Ihmiseen koskee – Eija Komun runotunnelmia. 5.9. klo 14 Kiiruun talo, Somero.

 

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic