Lounais-Häme

Syyskuussa oli tavanomaista lämpimämpää jo kymmenettä kertaa peräkkäin

Helsinki
01.10.2018, 12:57

Kotimaa

Syyskuu oli kymmenettä kertaa peräkkäin tavanomaista lämpimämpi, kertoo Ilmatieteen laitos. Syyskuu oli Lappia lukuun ottamatta jopa poikkeuksellisen lämmin. Kuukauden keskilämpötila oli yhdestä kolmeen astetta korkeampi kuin yleensä.
Vastaavanlainen syyskuu esiintyy keskimäärin kerran 10-30 vuodessa, Lapissa hieman useammin.
Kuukauden alku ja keskivaihe olivat lämpimiä, mutta loppu tavanomaista kylmempi. Kuukauden ylin lämpötila oli Salossa ja Kemiönsaaressa mitattu 25,4 astetta. Tämä oli kuluneen kesän 64. hellepäivä ja jäi vain yhden päivän päähän hellepäiväennätyksestä, joka on 65 vuodelta 2002. Hellepäivien määrää on mitattu vuodesta 1960.
Suurimmassa osassa maata syyskuu oli tavallista sateisempi, ja tilastoitava ensilumikin satoi viime viikolla Kilpisjärvellä.
Syyskuun viimeisellä viikolla maan yli kulki myrsky, jonka kovimmat tuulenpuuskat maa-alueella olivat noin 23 metriä sekunnissa. Merellä puhalsi sitäkin kovemmin. Syysmyrskyn jälkeen Suomeen purkautui kylmää ilmaa ja tällöin yöt painuivat pakkaselle melkein koko maassa. Kylmintä säätä mitattiin viikonvaihteessa Muoniossa, 9,5 astetta pakkasta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti