Lounais-Häme

Syyslannoituksen aika on nyt – Lannoita kasvi, kun se on vielä vireä ja kasvukuntoinen

Kuvituskuva Kuva: Pekka Rautiainen
Kuvituskuva Kuva: Pekka Rautiainen

Aiotko antaa puutarhallesi tänä vuonna syyslannoitetta? Nyt siihen on hyvä hetki useimmissa puutarhoissa.

Syyslannoite on hämäävä nimi, koska lannoite tulee antaa jo siinä vaiheessa, kun kasvit ovat vielä kasvussa ja lehdet yhteyttämiskuntoisia. Jos kasvi on jo ehtinyt värittyä ruskaan tai muuten lopettaa kasvunsa, se ei enää ota maasta ravinteita, kerrotaan Biolanin tiedotteessa.

Sopiva aika syyslannoitteelle onkin usein heinä- tai elokuussa. Jotkut kasvit voi lannoittaa vasta syyskuussa.

Syyslannoitteen sanotaan parantavan kasvin talvenkestävyyttä ja lisäävän seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Ennen lehtien kellastumista annettu lannoite siirtää kasvit talvilepoon oikeaan aikaan.

Monivuotisten kasvien seuraavan vuoden kukkasilmut muodostuvat loppukesällä. Mitä enemmän kukkasilmuja nyt muodostuu, sitä enemmän saadaan satoa ensi vuonna. Loppukesällä annettava lannoite eroaa kevään lannoitteista. Syyslannoite ei saa sisältää typpeä, koska se innostaa vihreät osat kasvamaan ja kasvin talvilepoon siirtyminen häiriintyy. Liikaa typpeä saaneet kasvit paleltuvat helposti talvella.

Sen sijaan yksivuotisten kasvien, kuten parvekekukkien, tomaattien ja kurkkujen, lannoitusta jatketaan typpipitoisilla lannoitteilla koko kesä ja syksy. Näin ne jaksavat kukkia ja tuottaa satoa pakkasiin asti.

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic