Lounais-Häme Forssan seutu

Syysviljat talvehtineet Forssan seudulla vaihtelevasti – Roustevauriot kiusanneet kasvustoja

Syysviljoja ei ole Forssan seudulla kovin suuria määriä.
Syysvehnä on kärsinyt paikoitellen talvehtimisongelmista. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Syysvehnä on kärsinyt paikoitellen talvehtimisongelmista. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Syysviljat ovat talvehtineet ProAgrian kasvutilannekatsauksen mukaan tyydyttävästi tai hyvin suurimmassa osassa maata. Ruiskasvustoissa ja syysvehnäkasvustoissa on kuitenkin havaittu eteläisessä Suomessa jonkin verran talvehtimisongelmia. Syysöljykasvit ovat selvinneet talvesta hieman syysviljoja heikommin.

– Forssan seudulla syysviljat ovat talvehtineet vaihtelevasti. Syysviljoja ei kuitenkaan ole Forssan seudulla kovin suuria määriä, sanoo Kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ProAgria Etelä-Suomesta.

Jonkin verran talvituhoja

Koivulan mukaan syysviljoille koitui jonkin verran talvituhoja. Roustevauriot ovat kiusanneet kasvustoja paikoitellen.

– Talvella saatiin runsaasti vesisateita. Vesi saattoi muodostaa pelloille lammikoita, jotka myös jäätyivät, mikä aiheutti syysviljoille ongelmia.

Koivula kertoo, että talvesta selviytyivät heikoimmin myöhään kylvetyt viljat, jotka eivät ehtineet kasvattaa kunnon juuristoa. Forssan seudulla talvehtimisongelmista on kärsinyt ainakin syysvehnä.

– Osasta syysviljoista on odotettavissa satoa, mutta kaikkein heikoimmin talvehtineiden syysviljojen pellot on kylvettävä uudelleen, Koivula arvioi.

Kevätlannoitukset on jo lähes tehty

Syysviljojen ja -öljykasvien kevätlannoitukset aloitettiin ProAgrian kasvutilannekatsauksen mukaan jo huhtikuun alkupuolella Etelä-Suomessa. Myös nurmien lannoitukset aloitettiin huhtikuun puolivälin paikkeilla maan etelä- ja keskiosissa. Etelä-Suomessa kevätlannoitukset ja nurmien paikkauskylvöt on saatu jo lähes tehtyä.

Eteläisimmässä Suomessa syysviljat ja nurmet ovat myös aloittaneet kasvunsa. Huhtikuussa päivälämpötilat ovat vaihdelleet ja yöpakkasia on esiintynyt koko maassa, mikä on estänyt kasvustojen voimakkaamman kasvuun lähdön. FL

Aiheesta aiemmin: Talveton talvi on lisähaaste viljelijöille: Selviytymisen avaimina oikea muokkaus ja toimiva ojitus (FL 5.1.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic