Lounais-Häme Hämeenlinna

Syyttäjä vaatii kovia tuomioita mp-jengiläisille – Kokelasjäsen joutui pahoinpidellyksi ja johdatti poliisit huumekaupan jäljille

Kanta-Hämeeseen keskittynyt huumekauppa alkoi selvitä, kun jengiläisen pahoinpitelemäksi joutunut kokelasjäsen puhui poliisille. Vastaajien avustajat kyseenalaistivat KRP:n jengiasiantuntijan sopivuuden kuultavaksi oikeudessa.
Poliisi oli paikalla myös oikeustalon ulkopuolella, kun Cannonball-käräjät alkoivat maaliskuun puolivälissä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Kuva: Hämeen Sanomat
Poliisi oli paikalla myös oikeustalon ulkopuolella, kun Cannonball-käräjät alkoivat maaliskuun puolivälissä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Kuva: Hämeen Sanomat

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa luettiin maanantaina rangaistusvaatimukset oikeudenkäynnissä, jossa on vastaajina moottoripyöräkerho Cannonball MC:n (CMC) Hämeenlinnan ja Heinolan osastojen jäseniä.

Syyttäjä vaati yhdeksälle henkilölle pitkiä vankeusrangaistuksia ja sovellettavaksi koventamisperustetta, koska teot olisi tehty osana järjestäytynyttä rikollisuutta ja rikollisryhmän hyväksi.

Syyttäjän mukaan huumeiden myynti oli järjestelmällistä ja organisaation rakenne noudatteli CMC:n sisäistä hierarkiaa.

Kovimpia tuomioita syyttäjä vaati osastojen johtohenkilöille.

Heinolan osastoa johtaneelle ja Suomen CMC:n ”kakkosmieheksi” väitetylle miehelle vaaditaan yhteensä 12 vuoden tuomiota.

Hämeenlinnan osastoa johtaneelle janakkalalaismiehelle vaaditaan 13 vuoden tuomiota muun muassa törkeistä huumausainerikoksista sekä törkeästä pahoinpitelystä.

Kymmenen vuoden tuomiota vaaditaan hämeenlinnalaiselle, joka syyttäjän mukaan ohjasi huumeiden myyntiä vielä senkin jälkeen, kun mies lähti keväällä 2017 vankilaan suorittamaan aikaisempaa huumetuomiota.

Muut rangaistusvaatimukset ovat kestoltaan noin kolmesta vuodesta yhdeksään vuoteen.

Kaikkien vastaajien mukaan koventamisperusteet ovat perusteettomia ja rangaistusvaatimukset ylimitoitettuja ottaen huomioon huumausaineiden määrän ja laadun.

Jengiläiset kiistivät pääosan yli 40 syytteestä.

Aikaisemmista rikoksista vankilassa oleva syytetty kiisti koko oikeudenkäynnin keskiössä olevan 12 kilon amfetamiinierän olemassa olon.

Syyttäjän mukaan 12 kilon huume-erä toimitettiin Heinolan osastolta Hämeenlinnaan. Huumeet vastaanotti, säilytti ja osittain välitti eteenpäin Hämeenlinnan kerhon kokelasjäsenenä ollut mies.

Kokelasjäsen jäi lokakuussa 2017 kiinni hallussaan noin 300 grammaa amfetamiinia, jonka hän oli noutanut Heinolan kerhon johtajalta.

Poliisin esitutkinnan mukaan mies jäi tästä kerholle velkaa ja joutui epäsuosioon. Loppuvuodesta 2017 mies joutui törkeän pahoinpitelyn kohteeksi, josta syytetään Hämeenlinnan osaston johtajaa.

Poliisi pääsi väitetysti 12 kilon amfetamiinierän ja tarkemmin organisaation jäljille kokelaan kertoman perusteella. Kokelas kertoi yksittäisistä huume-eristä, mutta myös CMC:n organisaatiosta ja toiminnasta.

Mies kertoi maanantaina muun muassa, että vuodesta 2018 lähtien kerho alkoi periä jengiläisiltä 10 prosenttia kaikista ”laittomuuksilla” saaduista tuloista.

– Jos ei maksa, kerho ei myöskään auta taloudellisesti, mikäli jäsen joutuu vankilaan.

Entistä kokelasjäsentä kuultiin oikeudenkäynnissä etäyhteydellä. Mies on avustajansa mukaan toiminut jengiläisistä kertoessaan ”itsetuhoisesti” ja on hengenvaarassa.

Syyttäjä vaatii kuudesta rikoksesta syytetylle entiselle kokelaalle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan vaatimuksessa on otettu huomioon poliisin avustaminen.

– Muussa tapauksessa vaatimus olisi noin 11 vuotta vankeutta, syyttäjä Timo Honkahuhta totesi.

Mies oli kertomansa mukaan suostunut auttamaan velkojen perinnässä ja pienimuotoisessa huumausainekaupassa, mutta käsketty suuren huume-erän välittäjäksi ja kätkijäksi. Mies oli alisteisessa asemassa, eikä hänellä ollut mahdollisuutta kieltäytyä.

Oikeudenkäyntiin oli kutsuttu kuultavaksi Keskusrikospoliisin jengiasiantuntija Kimmo Kylmäkoski.

Osa vastaajien avustajista pyrki estämään kuulemisen kyseenalaistamalla Kylmäkosken asiantuntijuuden ja puolueettomuuden. Hän on tutkinut järjestäytynyttä rikollisuutta 1990-luvun alusta lähtien.

Oikeus päätyi harkinnan jälkeen hyväksymään Kylmäkosken asiantuntijalausunnon.

Kylmäkosken mukaan CMC Finland on valtakunnallinen rikollistoimintaa harjoittava ryhmä, jolla on yksi presidentti ja osastoja, jotka toimivat tarkkaan määritellyn hierarkian mukaan.

CMC:llä on Suomessa kymmenkunta osastoa, minkä lisäksi sillä on osasto Tallinnassa ja alaosasto Thaimaan Pattayalla.

Oikeus antaa ratkaisunsa asiassa 16. huhtikuuta.

Lue myös: Huumerikoksista epäillyt Cannonball-jäsenet olivat poliisin tarkassa seurannassa

Syyttäjä Cannonball-käräjillä: Hämeenlinnalaisten pyörittämä huumekauppa oli järjestelmällistä

Kymmeniä syytteitä

Cannonball-moottoripyöräjengiläisten epäillään myyneen ja levittäneen kaikkiaan noin 17 kiloa amfetamiinia pääasiassa Kanta-Hämeeseen vuosina 2016–2018.

Kokonaisuuteen kuuluu 42 syytekohtaa ja 15 syytettyä, joista suurin osa on tai oli mp-jengin jäseniä.

Poliisiin haaviin jäi myös törkeän huumausainerikoksen tunnusmerkit täyttävä kannabiskasvattamo, sekä useita satoja pillereitä ekstaasia.

Tutkinnassa paljastui myös muita rikoksia, kuten ampuma-aserikoksia ja väkivaltarikoksia.

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic