Lounais-Häme

Syyttäjä vaatii murhatuomiota Riihimäen henkirikoksesta – Mies iski uhria puukolla kymmeniä kertoja, taustalla "pakkomielteinen suhde"

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa aloitti maanantaina käsitellä Riihimäellä joulukuussa 2020 tehtyä henkirikosta. Uhrilla ja syytetyllä on yhteinen äärioikeistotausta, mutta henkirikos tapahtui mustasukkaisuudesta.
Siniseen paitaan pukeutunut mies (2. vas) vastasi murhasyytteeseen Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa maanantaina. Hän osallistui oikeudenkäyntiin asianajajansa kanssa etäyhteyden välityksellä.

Syyttäjä vaatii vuonna 1992 syntyneelle miehelle tuomiota murhasta joulukuussa Riihimäellä tehdyn henkirikoksen vuoksi.

Murhan pääkäsittely käynnistyi tänään maanantaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Koronavirustilanteen vuoksi turvatoimet oikeudessa olivat tiukat. Syytettyä itseään kuullaan videoyhteyden kautta Turun vankilasta.

Syytteen mukaan mies puukotti itsenäisyyspäivän aattona toista miesta ainakin 50 kertaa eri puolille ylävartaloa. Lisäksi mies löi uhria teleskooppipatukalla.

Murhasyytteen lisäksi miestä syytetään törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja lievästä vahingonteosta. Teko tapahtui riihimäkeläisen naisen asunnossa, jossa uhri oli vieraana. Syytetty tunkeutui asuntoon väkisin. Aluksi hän oli yrittänyt päästä huoneistoon kahvakuulalla, syytteessä kerrotaan.

Myöntää aiheuttaneensa kuoleman

Syyttäjä vaatii murhatuomiota teon erityisen raakuuden ja julmuuden vuoksi. Lisäksi syyttäjä katsoo, että syytetty oli jo aiemmin puhunut uhrin tappamisesta.

Oikeudessa mies kiisti murhasyytteen, mutta myönsi aiheuttaneensa uhrille vammat, jotka johtivat tämän kuolemaan. Syytetyn mukaan teko tapahtui pikaistuksissa ja raivokohtauksen vallassa.

Syytetyn puolustusasianjaja pyytää oikeutta määräämään syytetyn mielentilatutkimukseen.

Taustalla mustasukkaisuus

Syytetty mies asui vuokralaisena talossa, jossa henkirikos tapahtui. Syytetyn puolustusasianajaja kertoi oikeudessa, että yläkerran asunnossa asuneella syytetyllä oli ainakin omasta mielestään suhde alakerrassa asuvan talon omistavan naisen kanssa. Asianajaja kuvaili suhdetta pakkomielteiseksi.

Syytetty oli viime vuoden lopulla alkanut ymmärtää, että hän ei voisi enää asua samassa talossa, joten hän irtisanoi vuokrasopimuksensa marraskuun lopussa.

Hän ei ollut ehtinyt vielä muuttaa pois talosta, kun hän joulukuun 5. päivän aamuna näki toisen miehen auton talon pihassa ja siitä vihastuneena päätyi rikkomaan auton tuulilasin ja sen jälkeen murtautumaan väkivalloin sisälle naisen asuntoon.

Sisällä asunnossa syytetty kävi siellä vieraana olleen miehen kimppuun ja kamppailun jälkeen surmasi tämän.

Veriteon jälkeen hän pakeni talon yläkertaan, jossa hän oli vielä poliisien saapuessa paikalle.

Uhrilla ja syytetyllä äärioikeistotausta

Sekä syytetty että uhri ovat olleet mukana kielletyn uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnassa. Myös esitutkinnassa kuullut ihmiset puhuvat yhteisestä aatteesta, kerhosta, itsenäisyyspäivän marsseista ja lehtisten jakamisesta Helsingissä.

Poliisin esitutkinnan perusteella veriteon motiivi ei kuitenkaan liittynyt miesten mahdollisiin äärioikeistokytkentöihin. FL-STT

Juttua päivitetään maanantain aikana oikeudenkäynnin edetessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic