Lounais-Häme

Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta Humppilan entiselle tekniselle johtajalle

Kihlakunnansyyttäjä vaatii sakkorangaistusta Humppilan entiselle tekniselle johtajalle Kari Tasalalle omakotitalojupakkaan liittyvässä asiassa.

Tasalaa syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta tapauksessa, joka koskee Humppilan kunnan Siilikujan varrelle rakennetun talon kustannuksia.

Omakotitalon rakentamisesta aiheutui Humppilan kunnalle 202 350 euron kustannuksett, joista luottamuselimillä ei ollut tietoa ja joista ne eivät olleet tehneet päätöstä. Kunnanhallitus oli tehnyt vuonna 2011 päätöksen, jossa oli hyväksytty kustannukset 137 000 euroon saakka.

Syyttäjän mukaan Tasala on Humppilan teknisenä johtajana tahallaan rikkonut virkavelvollisuuttaan hyväksyessään kyseisen omakotitalon laskujen maksatuksen 137 000 euroa ylittäviltä osilta.

Syyttäjän mukaan Tasala on tiennyt, ettei Humppilan kunnanvaltuusto tai -hallitus ollut myöntänyt lisärahoitusta. Tämän vuoksi laskujen maksamiselta on puuttunut laillinen peruste.

-Tasalan olisi tullut saattaa asiassa vireille kunnan talousarvioon tehtävä lisämäärärahaa koskeva muutos, jotta laskujen maksamiselle olisi ollut laillinen peruste, kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi kirjoittaa syytteessä.

Tuomio annetaan perjantaina 6.7.

 

Tapaus on toista kertaa kihlakunnansyyttäjän käsittelyssä. Kihlakunnansyyttäjä Martti Torkkel teki vuoden 2016 lokakuussa syyttämättäjättämispäätöksen. 

16 henkilöä esitti tuolloin tyytymättömyytensä päätökseen ja pyysi valtakunnansyyttäjää tutkimaan syyttämättäjättämispäätöksen ja nostamaan syytteet Tasalaa ja entistä kunnanjohtajaa Esko Tonteria vastaan. 

Kustannusten karkaamista selitti pitkälti se, että urakan aloittanut rakennusliike ajautui konkurssiin, minkä jälkeen rakentaminen vietiin loppuun MuTu-Systeemi ky:n kanssa tuntitöinä ilman kunnanhallituksen rahoituspäätöstä.

Yrityksen vastuullinen yhtiömies oli esitutkinnassa kertonut, että töiden jatkamisesta oli sovittu silloisen kunnanjohtajan kanssa ja rakentamiseen liittyvät laskut oli toimitettu tekniselle johtajalle kerran kuussa. 

Oikeus katsoi, ettei ollut riittävää näyttöä siitä, että kunnanjohtaja oli tehnyt suullisen sopimuksen rakennusliikkeen kanssa talon valmiiksi rakentamisesta. 

Teknisen johtajan hyväksymistä ostolaskuista ilmeni lisäksi, että rakennusyritykselle maksettiin suorituksia vuoden 2012 marras–joulukuusta, jolloin kunnanjohtaja ei ollut enää hyväksymässä maksuunpanoluetteloa eläkkeelle siirtymisensä vuoksi. 

 

Valtakunnansyyttäjän päätöksen jälkeen Humppilan kunta päätti vaatia Tasalalta oikeusteitse korvauksia rakennuskustannusten ylityksestä.
Asian vanhenemisen vuoksi korvausvaatimus Tasalaa vastaan kohdistuu ainoastaan vuoteen 2013.

Juttua päivitetty klo 17.20 ja 18.00.

Muokattu juttua klo 20.25 ja poistettu kohta, jossa todettiin valtakunnansyyttäjäviraston todenneen myös Tonterin toimineen virkavelvollisuuksien vastaisesti. Tonterin kohdalla syytteen nostamiseksi ei löytynyt todennäköisiä syitä.

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/43011-humppilan-kunta-hakee-talohankkeesta-korvausta

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti