Lounais-Häme

Syyttäjä vaatii Teuvo Hakkaraiselle ehdollista hovioikeudessa - tuomio voisi johtaa erottamiseen

Helsinki
19.09.2018, 16:51

Kotimaa

Syyttäjän rangaistusvaatimusten toteutuminen hovioikeudessa voisi johtaa Teuvo Hakkaraisen (ps.) erottamiseen eduskunnasta. Kyseessä on Hakkaraisen kollegaan Veera Ruohoon (kok.) kohdistunut pahoinpitely- ja ahdistelujuttu.
Syyttäjän mukaan Ruohon kesäkuinen niskaleikkaus johtui Hakkaraisen joulukuisesta väkivallasta.
Hakkaraisen erottaminen edellyttäisi muun muassa sitä, että tuomio tulee ennen eduskuntavaaleja tai Hakkarainen valitaan kolmannelle kaudelle.
Perustuslain mukaan eduskunta voi tutkia ja päättää lainvoimaisella tuomiolla vankeuteen tuomitun erottamisesta. Eduskunnan päätöstä edeltää perustuslakivaliokunnan lausunto.
Viime kädessä asian läpiviemisestä vastaa puhemies ja puhemiesneuvosto. Hallintojohtaja Pertti Rauhio pitää varsin epätodennäköisenä, että asia ei mahdollisen lainvoimaisen tuomion jälkeen etenisi.
– Käytännössä ajatus siitä, että asiaa ei vietäisi harkittavaksi, on aika teoreettinen, kun se on tuolla tavalla kirjattu perustuslakiin, Rauhio sanoo.

Syyttäjä vaatii kahden kuukauden ehdollista

Tuomio tai perustuslakivaliokunnan lausunto itsessään ei riitä vielä erottamiseen, vaan päätökseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö eduskunnasta.
Viimeksi joutui lähtemään Kauko Juhantalo, mutta hänenkin tuomionsa jälkeen eduskunta joutui äänestämään. Juhantalo tuomittiin vuonna 1993 ministerinä lahjuksista ehdolliseen vankeuteen valtakunnanoikeudessa.
Syyttäjä vaatii Hakkaraiselle kahden kuukauden ehdollista vankeutta.
Käräjäoikeuden mukaan Hakkarainen pahoinpiteli ja ahdisteli seksuaalisesti kollegaansa Veera Ruohoa (kok.) joulukuussa eduskunnan kahvilassa. Käräjäoikeuden ratkaisussa todettiin, että Hakkarainen tarttui Ruohoa niskasta kiinni ja yritti suudella väkisin eduskunnan kuppilassa.
Hakkarainen vetosi käräjillä siihen, että teko ei ollut tahallinen. Hänen puolustuksensa puhui muun muassa ”karhun halauksesta”.
Hovioikeus on myöntänyt jatkokäsittelyluvan. Hakkarainen ei ole vielä toimittanut hovioikeudelle vastaustaan. Vastauspyynnön määräpäivä on lokakuun alussa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic