Lounais-Häme

Syyttäjälaitoksen järjestelmissä useiden päivien katkos – "Vaikeuttaa merkittävästi asioiden käsittelyä"

Järjestelmien käyttökiellon vuoksi syyttäjä ei käsittele poliisin valmistuvia esitutkintoja ja eikä lähetä tuomioistuimille syyteharkinnasta valmistuvia juttuja.
Hämeenlinnan seutu kuuluu syyttäjän uudessa organisaatiossa Itä-Suomen syyttäjäalueeseen. Yhden apulaispäällikön virkapaikka on yhä Hämeenlinnan Miekkalinnassa. Kuva: Juhani Salo
Hämeenlinnan poliisivankila sijaitsee Miekkalinna-poliisitalossa. Arkistokuva: Juhani Salo

Tiistaina toimintaansa uudistaneen Syyttäjälaitoksen organisaatiouudistus on aiheuttanut useiden päivien käyttökatkoksen useisiin syyttäjän käyttämiin tietojärjestelmiin.

Kaikki laitoksen keskeiset työkalut ovat pois käytöstä kolmen työpäivän ja yhteensä 5,5 vuorokauden ajan.

Käyttökiellon aikana poliisin valmistuvia esitutkintoja ei voida ottaa vastaan, eikä syyteharkintoja lähetetä tuomioistuimille. Käyttökielto ei täysin katkaise syyttäjien työtä.

– Esitutkintapöytäkirjoja ja muita dokumentteja on paperisena ja niitä on voitu tallentaa muualle sähköisessä muodossa, joten syyteharkintaa on pystytty tekemään. Toki tämä vaikeuttaa ja hidastaa merkittävästi asioiden käsittelyä. Olemme kehottaneet järjestämään katkoksen aikana koulutuksia ja kehityspäiviä, Valtionsyyttäjä Thomas Berg kertoo.

Käyttökielto päättyy torstaiaamuna.

Valtionsyyttäjä Thomas Berg kertoo, että järjestelmien käyttökatkos oli ennakkoon tiedossa.

– Olemme halunneet välttää tilannetta, jossa jotakin tietojärjestelmää käytettäisiin juuri kriittisellä hetkellä. Tämän vuoksi useisiin keskeisistä työkaluistamme määrättiin erillinen käyttökielto.

Bergin mukaan syyteharkintojen valmistumisen viivästyminen ei aiheuta ongelmia tai ruuhkia tuomioistuimille.

– Tyypillisesti syyteharkinnasta oikeuteen menevä juttu käsitellään kahden kuukauden sisällä päätöksestä.

Syyttäjälaitoksen toimintaa ja organisaatiota uudistettiin siten, että vanhan Valtakunnansyyttäjänviraston ja 11:n paikallisen syyttäjänviraston sijaan Syyttäjälaitos toimii yhtenä virastona.

Siihen kuuluu Helsinkiin sijoitettu valtakunnansyyttäjän toimisto ja viisi syyttäjäaluetta: Pohjois-Suomi, Itä-Suomi, Länsi-Suomi, Etelä-Suomi ja Ahvenanmaa.

Aiemmin Salpausselän syyttäjänvirastoon kuulunut Hämeenlinnan seutu kuuluu nyt Itä-Suomen syyttäjäalueeseen. Alueen esikunta on sijoitettu Lahteen. Syyttäjäalueen yhden apulaispäällikön virkapaikka on Hämeenlinna.

Syyttäjäalueet huolehtivat operatiivisesta syyttäjäntoiminnasta alueillaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic