Lounais-Häme

Syyttäjän puheenvuoro korkean poliisijohdon tietolähdejutussa jatkuu yhä yksityiskohtaisempana - pitää valvonnan laiminlyömistä tahallisena

Helsinki
03.10.2018, 09:46

Kotimaa

Syyttäjä aloittaa tänään varsinaisen asiaesittelynsä virkarikosjutussa, jossa syytettyinä ovat muun muassa huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio ja tämän alaisia sekä poliisijohtoa aina ex-poliisiylijohtaja Mikko Paateroon saakka.
Oikeudenkäynnissä on kyse Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan järjestämisestä ja valvonnasta. Syyttäjän mukaan poliisipomot tiesivät, että lähteitä ei ollut kirjattu Helsingissä rekisteriin vuosien ajan.
Syytetyt kiistävät virkarikokset ja vetoavat muun muassa ristiriitaiseen ja sekavaan sääntelyyn. Osa on myös vedonnut siihen, että heillä ole ollut yksityiskohtaista tietoa Helsingin tilanteesta.
Pääkäsittely oikeudenkäynnissä alkoi eilen, jolloin syyttäjä esitteli jo tiivistetyn näkemyksensä tapahtumista. Syyttäjä kertoi pureutuvansa muun muassa vastuusuhteisiin tänään eilistä tarkemmin.
Syytettyinä ovat esimerkiksi Helsingin poliisin eläköitynyt komentaja Jukka Riikonen sekä virasta pidätetyt keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot ja Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio, jotka kiistävät muiden syytettyjen tavoin syyllistyneensä rikokseen.

”Valvonta laiminlyötiin tahallaan”

Syyttäjä Harri Tiesmaan mukaan syytetyt laiminlöivät valvonnan tahallaan. Esimerkiksi Aarnion entisen alaisen Petri Rainialan ja Poliisihallituksessa poliisiylitarkastajana toimineen syytetyn opinnäytetöistä käy Tiesmaan mukaan ilmi, että he ovat olleet varsin hyvin perillä tilanteista, joissa lähteet pitää rekisteröidä.
– On ollut tällaisia pitkäaikaisia ja luottamuksellisia tietolähdesuhteita, Tiesmaa kuvaili Helsingin poliisin toimintaa tiistaina.
Syyttäjän ja syytettyjen näkemykset oikeudenkäynnin ydinkysymyksestä eroavat toisistaan.
Syyttäjän käsityksen mukaan ytimessä on poliisijohtajien tietoisuus Helsingin poliisin tyhjästä rekisteristä ja haluttomuus puuttua asioihin. Syytetyt taas näkevät keskeisenä kysymyksenä sen, onko sääntely ylipäätään ollut noudatettavissa vai onko se ollut ristiriitaista ja puutteellista.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti