Lounais-Häme Tammela

"Täällä voisi viihtyä vaikka viikon" – Korteniemen perinnetilan kauniit maisemat inspiroivat taiteilijoita kuvataiteen päivänä

"Korteniemen perinnetila antaa hyvän inspiraation taiteelliselle työskentelylle, kun ympärillä on kaunista luontoa ja vanhojen rakennusten tuomaa historian havinaa."
Somerolainen Leena Valmu kertoi Korteniemen perinnetilan hienon ympäristön antavan ideoita maalaamiseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Korteniemen perinnetilan kauniit maisemat inspiroivat taiteilijoita Suomen kuvataiteen päivänä, jota vietettiin perjantaina. Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa sijaitsevalle perinnetilalle oli saapunut joukko ihmisiä, jotka maalasivat kuvataiteen päivän idean mukaisesti ulkona.

– Kuvataiteen päivänä järjestetään taiteeseen liittyviä tapahtumia ympäri Suomen. Päivää vietetään Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä, Korteniemen perinnetilan tapahtumassa ohjaajana toiminut kuvataiteilija Saara Kiuru sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Raija Anttila ja maalaustyöpajan ohjaaja Saara Kiuru pohtivat, mikä olisi hyvä maalauksen aihe. Kuva: Lassi Puhtimäki
Raija Anttila ja maalaustyöpajan ohjaaja Saara Kiuru pohtivat, mikä olisi hyvä maalauksen aihe. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kiuru veti maalaustyöpajaa, jossa osallistujat tekivät akvarelleja ja liitutöitä. Mukaan sai tulla, vaikka maalaamisesta ei olisi aiempaa kokemusta.

– Osa toi mukanaan omat välineet ja osa valitsi tarjolla olleista välineistä itselleen sopivimmat. Jokainen sai valita perinnetilalta jonkin kohteen, jonka halusi maalata. Aiheen sai ensin luonnostella lyijykynällä ja tässä vaiheessa vinkkasin, jos työhön voisi vaikkapa lisätä jotakin, Kiuru kertoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Reika Vesala oli tuonut kuvataiteen päivän kunniaksi Korteniemen perinnetilan metsään teoksensa, joka on esillä ainakin koko viikonlopun ajan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Toteutustapa oli vapaa niin, että maalata sai suoraan mallin mukaan tai sitten fiiliksen perusteella. Maalauksen ei tarvinnut välttämättä olla realistinen.

– Korteniemen perinnetila antaa hyvän inspiraation taiteelliselle työskentelylle, kun ympärillä on kaunista luontoa ja vanhojen rakennusten tuomaa historian havinaa, Kiuru totesi.

Kulttuuripalvelut järjestäjäksi

Kuvataiteen päivä on järjestetty Metsähallituksen omistamalla perinnetilalla aiemminkin.

– Metsähallitus perui kuitenkin tänä kesänä tapahtumansa koronapandemian takia, ja tapahtuman järjestäjäksi tuli poikkeuksellisesti Tammelan kunnan kulttuuripalvelut, Tammelan kunnan vapaa-aikasihteeri Päivi Paija kertoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Korteniemen perinnetilalla maalattiin Suomen kuvataiteen päivänä ulkona. Kuva: Lassi Puhtimäki
Korteniemen perinnetilalla maalattiin Suomen kuvataiteen päivänä ulkona. Kuva: Lassi Puhtimäki

Somerolainen Leena Valmu osallistui kuvataiteen päivän tapahtumaan ensimmäistä kertaa, mutta hän on maalannut kotona omin päin.

– Maalaan mallin mukaan edessäni olevat koirankopin ja omenapuun. Luonnostelen työn ensin lyijykynällä ja katson sitten, mitä siitä tulee. Maalaaminen on mukavaa ja yleensäkin kaikki käsillä tekeminen kiinnostaa minua, Valmu kertoi kuvataiteen päivän suunnitelmistaan.

Korteniemen perinnetilaa Valmu piti hienona ympäristönä, joka on hänelle myös ennestään tuttu, sillä miesystävä asuu lähellä ja he käyvät alueella lenkkeilemässä.

Maisema järvelle päin

Kaarinasta saapunut Raija Anttila kertoi tekevänsä akvarellin, joka kuvaa maisemaa Liesjärvelle päin.

– Harrastan ikonimaalausta, ja töitäni on ollut kansalaisopiston näyttelyssä ja yhdessä yksityisnäyttelyssä. Taiteelle ei ole aiemmin oikein jäänyt perheeltä aikaa, mutta se on aina kiinnostunut. Pidin koronan aikaan myös etäkouluna piirustuskoulua kahdelle pojanpojalleni.

– Olen käynyt Korteniemen perinnetilalla aiemminkin, ja paikka on niin hieno, että täällä voisi viihtyä vaikka viikon. Olo rentoutuu, tulee hyvä ja rauhallinen fiilis eikä ole kiire minnekään, Anttila sanoi. FL

Lue myös: Schjerfbeckin syntymäpäivää juhlittiin maalaamalla – Kiiruun puistossa tyyli oli vapaa (FL 10.7.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic