Lounais-Häme

Tähtiä enemmän kuin Otavassa

 

Forssalainen 29-vuotias Markus Töhönen on ollut mukana harrastajateattereiden lavoilla yläasteikäisestä lähtien. Aivan alussa hän oli mukana jokioislaisessa Notkun nuorisoteatterissa.

-Ensimmäinen roolini Forssan Teatterissa oli vuoden 2003 näytelmässä Maan päällä paikka yksi on, Töhönen muistelee.

Sen jälkeen hän on ollut joka vuosi mukana ainakin kahdessa näytelmässä. Parhaimpana vuonna viidessä.

-Olin sen vuoden aikana eri näytelmissä Ypäjän Musiikkiteatterissa, Forssan Teatterissa ja Ideateatterissa. Se oli aika rääkki.

Päivätyökseen hän tallentaa valokuvia Forssan kaupungin Suomi100-projektissa, mutta illat ja usein viikonloputkin menevät teatterilla.

Juuri muita harrastuksia ei elämään mahdukaan, mutta sosiaalinen piiri onkin teatterilla.

-Niiden ihmisten kanssa tulee vietettyä paljon aikaa. Teatterilla on kakkosperhe.

Joskus naisvaltaisessa porukassa harvinaisempi mies saattaa löytää heilankin.

-Tuleehan niitä suhteita aina välillä… samanhenkisiä ihmisiähän me siellä ollaan, tällä hetkellä yksin elävä nuori mies sanoo.

Hän jatkaa, että joskus päättynyt suhde saattaa aiheuttaa hankalia tilanteita. Mutta ei siitä sen enempää, mies sanoo.

Töhönen aikoo jatkaa teatteriharrastustaan seuraavalle tasolle. Hän ohjasi viime keväänä ensimmäisen näytelmänsä Forssan Teatterille.

-Nälkä kasvaa syödessä, haluan luoda omaa. Haen keväällä teatterialan koulutukseen, teatteriohjaajaksi. Moni meistä tavoittelee tästä ammattia.

Töhönen toteaa, että toisaalta monet nuoret haluavat olla taiteilijoita, mutta he eivät oikeastaan halua tehdä taidetta.

-Julkisuus on joillekin tärkeämpää kuin oman taiteen tekeminen, mies harmittelee.

Forssan Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Keijo Koskimies kertoo, että teatterin lavalle halajaa vuosittain kymmeniä uusia tulokkaita.

-Vain neljä, viisi heistä pääsee näyttämölle. Lavalle on suurempi tunku kuin taustajoukkoihin.

Taustajoukkoihin kaivataankin enemmän väkeä. Koskimies sanoo, että heillä on esityksiä niin paljon, että esimerkiksi kahvilan pyörittäminen on välillä vaikeaa.

-Olisi hyvä, jos kahvilanakki ei napsahtaisi joka ehtoolle. Tervetuloa vaan mukaan, Koskimies houkuttelee.

Hän arvelee, että syy ihmisten kiinnostukseen teatteria kohtaan johtuu siitä, että teatteri on vahvistanut paikkansa ihmisten mielessä.

-En tiedä, ovatko ihmiset tulleet rohkeammiksi… teatteri on vain tullut näkyvämmäksi ja se kiinnostaa enemmän.

Forssan Teatteri hakee uusia näyttelijöitä huhtikuisin. Teatteri palkkaa vain yhden työntekijän eli ohjaajan; kaikki muut ovat vapaaehtoisia.

Koskimiehellä on 15 vuotta teatterielämää takanaan.

-Tämä on kuin palkkatyö, vaikka en palkkaa saakaan.

Koskimies on ollut alusta asti taustalla. Tai noh, onko yhdistyksen puheenjohtaja taustalla. Hän on nimittäin ollut yhdistyksen puheenjohtaja jo kymmenen vuotta.

Itse asiassa hän aloitti teatterilla myymällä lippuja. Kirjakaupassaan.

-Teatterin väki tuli kysymään, voisinko alkaa myydä lippuja. Siitä se lähti, nykyisin Aurinko Kustannuksen aluemyyntipäällikkönä päivätyötään tekevä Koskimies kertoo.

-Lava ei ole ikinä vetänyt minua puoleensa.

Ypäjän Musiikkiteatteri rekrytoi näyttelijät pääasiassa marraskuussa. Yhdistyksen puheenjohtaja Juha Lindgren kertoo, että vuosittain tarjolle tulee parikymmentä uutta kasvoa.

-Joitain harrastajia pelottaa tarjoutua mukaan kovatasoiseen porukkaan, mutta kaikki otetaan vastaan, jos vain on nuottikorvaa ja uskaltaa mennä lavalle, Lindgren naurahtaa.

Musiikkiteatterin lavalla täytyy myös olla orkesteri.

-Orkesterissa on ammattilaisia, jotka haluavat olla mukana harrastuspohjalta ja vasta-alkajia. Uudet ovat kokeneiden vierellä.

Ensi kesän Seitsemän veljestä -näytelmässä on tarvetta isolle kuorolle. Tenorit, bassot, sopraanot ja altot ovat tervetulleita.

-Tyypillinen harrastajateatterin ongelma on miesten saaminen mukaan. Nuoret miehet eivät ole innostuneita.

Lindgrenin mukaan teatterissa ollaan usein koko perheen voimin. Kun nuori haluaa harrastaa teatteria, kyytijäksi lähtenyt vanhempi houkutellaan jo parkkipaikalla taustajoukkoihin.

-Vanhemmat löytävät itsensä kesällä järjestysmiehen hommista.

Harrastajateatterilaisuus on hänen mielestään ryhmässä viihtyvien alaa. Talent-kilpailuissa esiinnytään yksilöinä.

-Kellokkaita ei harrastajateatterin lavalla juuri nähdä.

Lindgren sanoo, että tänä keväänä Ypäjällä tarvitaan erityisen paljon talkooväkeä. Teatterin katsomoon tehdään katto ja vaikka rahoituskuviot alkavatkin olla selvät, tarvitaan väkeä rakentamiseen.

-Katsomoa voivat muutkin yhdistykset käyttää, Lindgren vinkkaa ypäjäläisille yhdistyksille tarjolla olevista talkoovuoroista. FL

 

Rekrytointitilaisuuksissa käy kymmeniä
Forssan Teatterilla on viisi ensi-iltaa kauden aikana. Lisäksi on vierailevia esityksiä.Teatterin aktiiviporukassa on parikymmentä henkilöä, mutta reservissä on 60-70 teatterilaista. Vain ohjaajille maksetaan työstä palkkaa.Rekrytointitilaisuuksissa käy kymmeniä lavalle halajavia, mutta lavalla pääsee vuosittain 4-5 harrastajanäyttelijää.Forssan Teatterilla on vuoden aikana 60-70 näytöstä.Kävijämäärien perusteella Forssan teatteri on maan tilastoissa 3. sijalla.Ypäjän Musiikkiteatterilla on vuosittain kaksi ensi-iltaa.Musiikkiteatteri rekrytoi uudet näyttelijät pääosin marraskuussa.Yhdistys maksaa palkkaa orkesterin johtajalle, teatteriohjaajalle, koreografille, puvustajalle ja lavastussuunnittelijalle.Musiikkinäytelmissä on mukana 70-90 henkilöä.Ensi kesän Seitsemän veljestä -näytelmässä on 18 esitystä.Jokioislainen Kyläsepän Teatteri kokosi kesänäytelmän näyttelijät kasaan viime viikolla.Paristakymmenestä innokkaasta näyttelijästä viisi on uusia.Ensi kesänä on kaksi näytelmää on Minä kun en tänne jää ja Kun Kustaa lemmen löysi.

Uusimmat

Fingerpori

comic