Lounais-Häme

Tähtisairaala etenee nyt rivakasti – Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan yhteisiä palveluita ehkä jo parin vuoden kuluttua

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan yhteisiä palveluita ehkä jo parin vuoden kuluttua.
Suunnitelmien mukaan silmätautien hoito voisi alkaa Forssan sairaalassa jo kesällä 2019. Tällä hetkellä silmätautien hoito, leikkaukset, poliklinikkatoiminta sekä akuutit silmävammat hoidetaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Kuva: Tapio Tuomela
Kuvituskuva: Tapio Tuomela

Uusi Tähtisairaala on vähitellen muotoutumassa. Kyseessä on Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien yhteishanke, jolla pyritään parin vuoden kuluessa yhteiseen palvelutuotantoon.

Maaliskuun alussa perustettiin yhteinen kehitysyhtiö Tays Alustayhtiö. Sen toimitusjohtajaksi on nimitetty Kanta-Hämeestä Petrus Kukkonen, joka toimii ainakin toistaiseksi myös projektijohtajana uuden Assi-sairaalan allianssihankkeessa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on mukana kehitysyhtiössä, mutta toistaiseksi se ei lähde Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan suunnitelmaan yhdistää myös palvelutuotanto.

 

Sairaanhoitopiirit ovat käynnistäneet omistajakuntiensa kanssa keskustelukierrokset, joissa käydään tarkemmin keskustelua omistajien odotuksista Tähtisairaalan kehittämiseksi.

Tähtisairaala-yhteistyön keskeinen tavoite on turvata palvelujen parempi saatavuus asiakkaille ja potilaille. Yhteistyössä nähdään myös konkreettisia hyötyjä ammattilaisille ja omistajille.

Kaikkien sairaanhoitopiirien tavoitteena on yhtenäistää ja kehittää erikoissairaanhoidon hoitoprosesseja ja parantaa palvelujen ja henkilöstön saatavuutta yhteisvoimin.

– Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa jatkamme keskusteluja siitä, mitä mahdollisuuksia nykyisen lainsäädännön pohjalta on tehdä tiiviimpää yhteistyötä, toteaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.

 

Juuri perustetun Tays Alustayhtiön toimintaa painotetaan kehittämispalveluja tuottavaksi kehitysyhtiöksi ensi vuoden alusta alkaen.

Kehitysyhtiössä voisi kehittämispalveluina tai kehittämisprojekteina olla esimerkiksi digisairaalan, hankintojen, ICT:n, koulutuksen, osaamisen kehittämisen ja muiden asiantuntijapalveluiden yhteistä tuotantoa. Ne olisivat kaikkien sairaanhoitopiirien käytössä.

Myös tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta voisi olla sairaanhoitopiirien yhteistä.

 

Sairaanhoitopiirien varsinaisen palvelutuotannon yhteistyö on tarkoitus organisoida erillisenä Tays Alustayhtiöstä.

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit ehdottavat yhteistä tuotantorakennetta ja organisaatiota, jossa erikoissairaanhoitoa tuotettaisiin yhdessä.

Aiemmin pohdittujen osakeyhtiön tai osuuskunnan lisäksi tutkitaan myös liikelaitoskuntayhtymä.

Liikelaitoskuntayhtymä perustuu nykyiseen lainsäädäntöön. Se nousi soten kaatumisen jälkeen tullut uudelleen vaihtoehdoksi. Liikelaitos on julkista toimintaa, jossa voidaan käyttää toiminnassa julkista päätösvaltaa virkasuhteissa.

Toimintaa liikelaitoskuntayhtymässä ohjaa sama lainsäädäntö kuin nykyisissä sairaanhoitopiireissä eli julkisuuslaki koskee myös sen päätöksentekoa.

 

Nykyisiä Coxan ja Sydänsairaalan kaltaisia fokussairaaloita perustettaisiin tulevaisuudessa palvelutuotantoon vain erikseen määriteltyyn tarpeeseen.

– Tavoitteena ei ole pirstaloida erikoissairaanhoidon tuotantoa, vaan säilyttää eheä kokonaisuus, toteaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

Palvelutuotannon yhteisestä organisoinnista on tarkoitus tehdä joulukuulla päätöksiä Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla. FL

Tähtisairaala

Yhteinen organisaatio, joka perustuu ammattimaiseen johtamiseen ja matalaan johtamiseen.

Kolme akuuttisairaalaa – 9 Tähtisairaalaa, joita kaikkia tukee yliopistosairaalan brändi.

Yhtenäinen henkilöstöstrategia.

Potilas, tieto ja osaaja liikkuvat palvelutarpeen mukaisesti.

Yhteiset ICT-järjestelmät ja tukipalvelut.

Yhteinen digisairaala parantamaan palvelua.

Toiminta järjestetään asiakas- ja hoitoketjuihin, jotka integroidaan peruspalveluihin – tavoitteena erinomainen asiakaskokemus.

Suomen paras moniammatillinen koulutussairaala.

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic