Lounais-Häme Hämeenlinna

Tähtisairaala etenee, vaikka Etelä-Pohjanmaa empii

Sairaanhoitopiiri mukaan Tays Alustayhtiöön, muttei Tähtisairaalaan. Kuntakierros Forssan seudulla ensi viikolla.
Leikkaukset ovat näkyvä osa, mutta vain osa erikoissairaanhoitoa. Forssan sairaalassa ei tehdä enää anestesiaa vaativia leikkauksia, mutta pienempiä operaatioita kyllä. Työnjaon kautta Forssan sairaala halutaan säilyttää erikoissairaanhoidon yksikkönä jatkossakin. Kuva: Tapio Tuomela
Arkistokuva: Tapio Tuomela

Tähtisairaala etenee Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla, vaikka Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri lähdekään mukaan tuotannolliseen yhteistyöhön.

Tays Alustayhtiön toimitusjohtaja Petrus Kukkonen kertoo, että juuri on alkamassa kuntakierros, jolla Tähtisairaalan vaihetta esitellään luottamushenkilöille.

– Meillä on alustavasti pohdittuina palvelualueet, joilla yhteistyötä tehtäisiin. Tästä kerromme päättäjille tällä viikolla Riihimäen seudulla ja ensi viikolla Hämeenlinnan ja Forssan seudun päättäjille.

 

Etelä-Pohjanmaa tuli Taysin ja Kanta-Hämeen yhteistyön tiivistämiseen mukaan hieman jälkijunassa. Siellä henkilöstö on vetoomuksessaan vastustanut sairaanhoitopiirin osallistumista Tays Alustayhtiön toimintaan.

– Meillä oli samanlaisia pelkoja noin vuosi sitten, mutta ne ovat hälvenneet, Kukkonen muistelee.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus esittää nyt valtuustolle, että Tays Alustayhtiön osakkeita merkitään. Ehtona kuitenkin on, ettei yhtiö tee tuotannollista yhteistyötä, vaan toimii kehitysyhtiönä.

– Syksyn kuluessa Tays Alustayhtiö muutetaan kehitysyhtiöksi, jonka toimialaan kuuluu mm. tietojärjestelmien, digisairaalan ja lääkehuollon kehittäminen, Kukkonen, kertoo.

 

Sairaanhoitopiirien varsinaisen palvelutuotannon yhteistyö, Tähtisairaala on tarkoitus organisoida erillisenä Tays Alustayhtiöstä.

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit ehdottavat yhteistä tuotantorakennetta ja organisaatiota, jossa erikoissairaanhoitoa tuotettaisiin yhdessä.

– Hallintoa pohditaan myöhemmin. Osakeyhtiön tai osuuskunnan lisäksi tutkitaan myös liikelaitoskuntayhtymä.

Liikelaitoskuntayhtymä nousi soten kaatumisen jälkeen uudelleen vaihtoehdoksi. FL

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic