Lounais-Häme

Taide-kursseilla ekoillaan

 

Ekoilu on suorastaan luovaa.

Eipä tulisi ensimmäisenä mieleen, että kananmunankuorista voi tehdä pienen mosaiikkipatsaan tai että vanhoista baskereista saisi hauskan torkkupeiton.

Kansalaisopistojen kursseilla käytetään yhä persoonallisempia kierrätysmateriaaleja.

Ekoilu-ilmiö alkoi Jokiläänin kansalaisopistossa jo kymmenisen vuotta sitten, mutta ilmiö kehittyy jatkuvasti.

Nykyisin kierrätysmateriaalien käyttö on normaalia ja monipuolista.

-Kierrättäminen on järkevää. Maailma on täynnä materiaalia, sanoo keramiikan opettaja Pirjo Salo.

Hän itse hyödyntää keramiikkatöissään vaikkapa käytettyä lasia.

Kierrättäminen ei enää tarkoita vain kuluneen materiaalin tai rikkinäisen vaatteen uusiokäyttöä. Kiertoon laitetaan hyvinkin tärkeitä ja arvokkaita materiaaleja.

Monen kaapin perällä makaa upeita perintökankaita, joita ei syystä tai toisesta saa näytille. Mummun vanhat pellavaverhot eivät välttämättä sovi oman olohuoneen sisustukseen, mutta niistä voi tehdä näyttävän päiväpeitteen makuuhuoneeseen.

Näin on toiminut tekstiilityönopettaja Sari Wenning, jonka päiväpeite on esillä Jokioisten Tietotalon Osaavat opettajat -näyttelyssä.

Wenning ei tarvinnut kaapinperällä pyöriviä pellavia, muttei raskinut heittää niitä poiskaan. Hän päätti hyödyntää niitä luovasti.

-Kansalaisopiston opettajien näyttelyssä haluamme tarjota juuri tällaisia esimerkkejä ja ideoita kurssilaisille ja muille käsityöihmisille, Wenning sanoo.

Näyttelyssä on esillä töitä yhdeksältä Jokiläänin kansalaisopiston opettajalta. Osa töistä on tuotu näyttelyyn vain inspiraation vuoksi, mutta jotkut töistä toteutetaan tulevan syksyn kursseilla.

Yksi mielenkiintoisista syksyllä toteutettavista töistä on kalenteritonttu.

Itse tehtyyn pehmotonttuun ommellaan 24 luukkua, eli yksi jokaiselle joulukuun päivälle ennen joulua.

Tonttu on sekä suloinen joulukoriste että ihana jouluyllätys lapsille.

-Kalenteritonttu-kurssi järjestetään Jokiläänin kansalaisopistossa nyt ensimmäistä kertaa. Uskon, että siitä tulee varsin suosittu, Wenning sanoo.

Myös monet muut kansalaisopiston kurssit ovat suosittuja. Esimerkiksi keramiikkakurssit saattavat täyttyä 15 minuutissa. Keramiikkaan keskittyviä ryhmiä on pyritty lisäämään, mutta niitä ei vieläkään näytä olevan tarpeeksi.

Myös nypläyskurssit sekä kangaspuilla kudonta ovat kokeneet uuden nousun.

-Kaiken kaikkiaan käsitöiden tekeminen on alueellamme erittäin suosittua. Opistomme oppitunneista yli puolet on pyhitetty käsityölle, Wenning sanoo. FL

Osaavat opettajat -näyttely aukesi Jokioisten Tietotalolla tänään. Näyttely on avoinna 9. syyskuuta asti.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti