Lounais-Häme Tammela

Taide pääsee jatkossa paraatipaikalle Tammelassa – Kunnantalon valoisa valtuustosali sopii näyttelyille kuin nenä päähän

Kunnantalon valtuustosali toimii jatkossa myös näyttelytilana. Tila mahdollistaa niin perinteisen taiteen kuin esimerkiksi monimedianäyttelyiden esittämisen.
Tammelan valtuustosalissa tähän asti esillä olleet taideteokset saavat jatkossa tehdä tilaa vaihtuville näyttelyille. Tilaa katsastamassa vapaa-aikasihteeri Päivi Paija. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan valtuustosalissa tähän asti esillä olleet taideteokset saavat jatkossa tehdä tilaa vaihtuville näyttelyille. Tilaa katsastamassa vapaa-aikasihteeri Päivi Paija. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelalaiset taiteilijat ehtivät jo huolestua. Kirjaston muutettua kunnantalolle siihen saakka kunnan näyttelytilana toiminut aulatila tarvittiin kirjaston käyttöön. Ei ollut tiedossa, missä näyttelyitä voisi Tammelassa jatkossa järjestää.

– Tammela on taiteilijoiden Mekka, jota ovat maalanneet kaikki Edelfeltistä lähtien. Kaikki seudun taiteilijat maalaavat Tammelaa. Ei voinut käydä niin, ettei Tammelassa olisi enää näyttelytilaa, tammelainen pitkän linjan taiteilija Soili Mahlanen parahtaa.

Eikä niin ole kaikeksi onneksi käymässäkään. Tammelalaistaiteilijat lähestyivät kuntaa aloitteella, jossa esitettiin korvaavien näyttelytilojen järjestämistä. Taiteilijoiden ja kunnan edustajien kanssa järjestettiin katselmus, jossa tutkittiin eri vaihtoehtoja uudeksi näyttelytilaksi.

Lue lisää: Tammelan uusi kirjasto avasi ovensa kehujen sadellessa: ”Tämähän on ihana” – katso myö video.

”Valtava potentiaali”

Parhaaksi vaihtoehdoksi löytyi tehdyn selvityksen perusteella kunnantalon toisessa kerroksessa sijaitseva valtuustosali. Tilojen tarkasteluun osallistunut Tammelan kunnan kaavoittaja Miika Tuki näkee salissa valtavan potentiaalin.

– Arkkitehtina näen, että valtuustosali on yksi kunnan paraatipaikkoja. On todella hyvä, jos sitä saadaan esiteltyä kuntalaisille muutoinkin kuin kokousten ja satunnaisten tapahtumien kautta. Tilaan saadaan taidetta esille pienellä vaivalla, ja myöhemmin voidaan miettiä, miten tilaa voisi entisestään kehittää palvelemaan kuntalaisten tarpeita.

Valtuustosalin muokkaaminen myös näyttelytilaksi aiheuttaa käytännön tasolla vielä pohdintaa, toteaa Tammelan vapaa-aikasihteeri Päivi Paija.

Korkea, avara ja valoisa

Valtuustosali on tähän saakka ollut kohtuullisen vähäisellä käytöllä, joten nykyiset toiminnot ja uudet kulttuuritoiminnot saadaan sovitettua samaan tilaan. Kunnantalon toiseen kerrokseen pääsee kirjaston tiloista myös hissillä.

Valtuustosali on korkea ja valoisa tila, ja valon määrää saadaan entisestään lisättyä avaamalla katossa olevien lasikolmioiden edessä tavallisesti olevat verhot.

– Sähköisesti toimivat verhot ovat yleensä kiinni, sillä niistä tulvii valoa sisään vähän liikaakin tiettyihin tarkoituksiin. Mutta näyttelyitä varten valon määrää saadaan näin lisättyä, Tuki kertoo.

Tilaa installaatioille

Soili Mahlanen kertoo taiteilijoiden olevan tyytyväisiä siihen, että kunta kuunteli heidän toiveitaan ja että jatkossakin näyttelytila löytyy kunnantalolta.

– Tilassa on vaikka mitä mahdollisuuksia järjestää nykyaikaisia hienoja näyttelyitä. Sähköiset valmiudet ovat olemassa ja tarvittaessa tilaa saadaan isoillekin installaatioille.

– Vanhan näyttelytilan hyvä puoli oli se, että se sijaitsi kunnantalon kahvion yhteydessä. Aulassa tosin oli haasteita tarvittavien kohdevalojen kanssa, eikä teosten katsomiseen ollut kunnolla tilaa, vaan niitä joutui katsomaan aina liian läheltä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic