Lounais-Häme Kanta-Häme

Taidelainaamot ovat saamassa yhteisen ohjelmiston – Ja samalla moninkertaisen valikoiman

Pitkään valmisteltu taidelainaamojen yhteinen ohjelmisto tuo taiteenystävien ulottuville kaikkien mukana olevien lainaamojen teokset.
Kuvataide kiinnostaa jatkuvasti, tietää taidelainaamoa pyörittävä Ars-Hämeen toiminnanjohtaja Sirpa Taulu. Kuva: Pekka Rautiainen
Kuvataide kiinnostaa jatkuvasti, tietää taidelainaamoa pyörittävä Ars-Hämeen toiminnanjohtaja Sirpa Taulu. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan taidelainaamon seinillä on aikaisempaa väljempää. Ei siksi, etteikö taidetta olisi tarjolla, vaan koska yhä useampi asiakas tutustuu valikoimaan lainaamon internet-sivuilla.

– Kun aloitimme lainaamon pyörittämisen, seinien joka ikinen neliösentti käytettiin hyväksi. Teokset oli ahdettu vieri viereen. Nyt olemme voineet väljentää ripustusta, kertoo taidelainaamoa ylläpitävän Ars-Häme ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Taulu.

Netissä näkyy noin tuhannen teoksen valikoima kokonaisuudessaan, nekin työt, jotka ovat taiteilijoiden omilla työhuoneilla.

– Netissä on helppo myös tutkia taiteilijaprofiileja ja etsiä lisätietoa. Tietyn teoksen saa pyynnöstä lainaamoon nähtäväksi. Lopullinen päätös teoksen lainaamisesta tehdään edelleen yleensä paikan päällä.

Pian taidelainaamon sivuilta löytyy moninkertainen määrä lainattavaa, sillä pari vuotta valmisteltu ohjelmistokehityshanke saavuttaa ensi keväänä pilottivaiheensa. Uudistuksen jälkeen kunkin taidelainaamon sivuilta löytää kaikkien mukana olevien lainaamojen tarjonnan.

– Jos meillä on tarjolla tuhat työtä, pelkästään Helsingin lainaamolla on 5 000–6 000. Mukana ovat ainakin isot kaupungit, kuten Helsinki, Tampere, Turku, Lahti ja Oulu.

Sirpa Taulu on edistysaskeleesta innoissaan. Tämänkaltaisesta uudistuksesta on taidelainaamoissa puhuttu jo vuosikymmen, kun taas itse lainaamotoimintaa on ollut jo 1960-luvulta alkaen.

– Jo on kehityksen aikakin hypätä tähän. Jatkossa tarjonta on valtava. Aina uusien ohjelmien opettelu vie aikaa, mutta kun se toimii, on mahdollista etsiä teoksia esimerkiksi teemoittain, hän sanoo.

Taidehankinnat peilaavat osaltaan myös kulloistakin taloudellista tilannetta. Lama-aikana paikallisen kulttuurin kulutus tyypillisesti kasvaa. Viime ja edellisenä vuotena lainojen määrät ovat vähentyneet, mutta teosten keskihinnat nousseet.

– Aikaisempina vuosina on mennyt edullisempaa grafiikkaa, kun taas nyt kiinnostavat maalaukset. Ehkä nyt eletään aikaa, jolloin kotiin halutaan satsata. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic