Lounais-Häme Tammela

Taidetalo entiseen FAI:n kiinteistöön? – Tammelan kulttuuri-illassa ideoitiin

Tammelan valttikorttien luonnon ja kulttuurin yhdistäminen nousi kyselyn perusteella monin eri tavoin esille.
Marjo Kanerva ja Soili Ojanen olivat mukana Tammelan kulttuuri-illassa ideoimassa kulttuurin kehittämiskohteita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Marjo Kanerva ja Soili Ojanen olivat mukana Tammelan kulttuuri-illassa ideoimassa kulttuurin kehittämiskohteita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Taidetalon sijoittaminen entiseen FAI:n kiinteistöön ja luonnossa järjestettävät kulttuuritilaisuudet nousivat keskeisiksi aiheiksi Tammelan kulttuuri-illassa. Kunnan vapaa-aikasihteerin Päivi Paijan mukaan nämä aiheet kuuluvat myös niihin kulttuurin kehittämiskohteisiin, joiden työstämistä aiotaan jatkaa.

– Muita hyviä ja jatkojalostamisen arvoisia asioita olivat esimerkiksi Mustialan historian tutkiminen ja esilletuominen, Mustialan museon kohtalo ja Tammelassa vaikuttaneiden merkittävien henkilöiden hyödyntäminen. Esimerkiksi Erik von Frenckellistä kertovaa näytelmää on toivottu kesäteatteriin.

Tammelan kunnantalolla keskusteltiin keskiviikkoiltana kulttuurista kuntalaisten ja kesäasukkaiden näkökulmasta.

– Järjestimme Tammelassa kesällä Kotiseutuliiton ja kulttuuripalveluiden kulttuurikumppanuusillan sekä kesäasukaspäivän ja suuntasimme kuntalaisille ja kesäasukkaille internetissä kyselyn, jossa saimme hienoja esityksiä ja ideoita kulttuuripalveluiden kehittämisestä, Paija kertoi.

Paija esitteli kulttuuri-illassa kyselyn tuloksia. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 46 henkilöä, ja kesäasukkaita vastasi kymmenen. Illan osallistujat saivat ryhmätöiden avulla ideoida kulttuurin kehittämiskohteita, joista myös keskusteltiin yhdessä.

– Aiomme pohtia kunnassa mitä kyselyssä ja kulttuuri-illassa esille tulleita ideoita lähdetään toteuttamaan. Ideat menevät myös vapaa-aikalautakunnan tiedoksi, Paija kertoi.

Yhdistyksiltä toivotaan ideoita kunnalle

Paijan mukaan kyselyssä painotettiin tavoitteellista yhteistyötä. Yhdistyksillä ja kunnalla tulisi olla yhteinen tavoite, johon pyritään. Myös vuorovaikutuksen merkitystä korostettiin.

– Usein kunta pyytää yhdistyksiltä jotakin, mutta toiveena oli, että myös yhdistykset olisivat aloitteellisia kunnan suuntaan ja esittäisivät omia ideoitaan. Kun kulttuuritoimintaan tarkoitetut määrärahat vähenevät tai ainakin pysyvät ennallaan, esille tuotiin, että yhteistyö on pienen kunnan resurssi, Paija kertoi.

Tammelan toivottiin olevan tulevaisuudessa eläväinen kulttuurikunta. Esille nousseita ideoita olivat muun muassa kotiseutuyhdistyksen perustaminen, kulttuuriperinnön tallentaminen, eri ikäpolvien yhteensaattaminen ja matalan kynnyksen kulttuuripalvelujen tarjoaminen.

Joogaa ja juhannusjuhlia toivelistalla

Tammelan valttikorttien luonnon ja kulttuurin yhdistäminen nousi kyselyn perusteella monin eri tavoin esille. Paijan mukaan esimerkiksi Saaren kansanpuistoa halutaan hyödyntää vielä nykyistäkin enemmän, sinne toivottiin esimerkiksi joogaa, puistotansseja ja juhannusjuhlia. Kiitosta annettiin tänä vuonna järjestetylle Tukkilaistapahtumalle. Luontoa ja kulttuuria yhdistävinä tapahtumina toivottiin esimerkiksi myös pop up -tapahtumaa ja musiikkitilaisuuksia.

Tammelassa järjestettävät historia- ja kulttuurikävelyt, taidenäyttelyt ja -kurssit sekä perinnemaisemiin ja paikallishistoriaan tutustumiset saivat myös kannatusta.

– Toiveena oli myös, että Tammelassa järjestettäisiin tapahtumia ympäri vuoden niin, että talvellakin olisi ulkoilmatapahtumia, jotka voisivat painottua kulttuuriin. Joulunavausta ja uudenvuodenjuhlaa toivottiin myös, Paija totesi. FL

Keskustelua kulttuurin kehittämiskohteista jatketaan 23.10. alkaen klo 16.30 Tammelan kunnantalolla.

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic