Lounais-Häme

Taidetestaus altistaa kulttuurikärpäselle

”Erilainen, ihan ok, hyvät musiikit, vaikuttava, liian pitkä, esityksen lapsi oli paras, väsyttävä, mielenkiintoinen, ehkä vähän tylsä.”

Näillä sanoilla Ypäjän Kartanon koulun kahdeksasluokkalaiset arvioivat Kansallisoopperan näkemyksen Giacomo Puccinin oopperasta Madama Butterfly.

Suomen kahdeksasluokkalaiset ja heidän opettajansa pääsevät tänä lukuvuonna ilmaiseksi esimerkiksi teatteriin, oopperaan, museoon tai taidenäyttelyyn. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoima Taidetestaajat -hanke haluaa purkaa myytin taiteesta vaikeana lajina ja tarjota nuorille ikimuistoisia taide-elämyksiä.

– 8-luokkalaisten taidetestaus on hieno asia. Tuskin monikaan 15-vuotias on käynyt oopperassa. Nyt siihen taidemuotoon päästiin tutustumaan varta vasten meille suunnatulla esityksellä, toteaa retkellä mukana ollut ohjaaja Sari Ojala.

Luokanvalvoja Marianne Saikku toivoo, että testausretkillä on päässyt kulttuurikärpänen puraisemaan.

– Syksyn 2017 vierailu Hämeenlinnan Taidemuseoon ja keväällä 2018 Helsingin Kansallisoopperaan ovat olleet ainutlaatuisia kokemuksia. Taidetestaus on ollut tavoitteellista ja riittävän pitkäkestoista sekä monialaista oppimista tukevaa. Ilahduttavaa ja erittäin tärkeää on ollut erilaisissa käytännön tilanteissa koulun ulkopuolella harjoitella oppilaiden kanssa hyvää ja kaunista käytöstä, hän huomauttaa.

 

Yläkouluikäiset ovat taiteen näkökulmasta haastava ryhmä. Taide- ja kulttuuritarjontaa on enemmän pienille lapsille kuin teini-ikäisille. Lapsena aloitettu taideharrastus hiipuu monilta teini-iässä, ja toisaalta nuoria on hankala saada kulttuuriharrastusten pariin,

Kolme lukuvuotta (2017–2020) kestävä kulttuurin suurhanke, joka vie taiteen äärelle kaikkiaan noin 180 000 nuorta. Mukana ovat koko Suomen koulut.

Nuoret tekevät yhden taidevierailun omassa maakunnassaan ja yhden valtakunnalliseen kohteeseen, joista useimmat sijaitsevat Helsingissä. Hankkeen kokonaisbudjetti on 20 miljoonaa euroa, ja sen rahoittavat Suomen kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic