Lounais-Häme Forssa

Taidetta kellon ympäri sillan alla

Kuhankosken Kilta ottaa syksyä vastaan perinteisesti alkukesän valoisaan yöhön vakiintuneella näyttelyllä.
Kuhankosken kiltalaiset Outi Rämö (vas.), Taina Riitto ja Unto Grönberg ottivat paikan päällä etukäteistuntumaa Sillanalusnäyttelyn ripustusratkaisuihin.

Kuvataideyhdistys Kuhankosken Kilta tuo jälleen taidetta yleisön luokse perinteisessä Sillanalusnäyttelyssään. Taiteilijat pystyttävät yli yön ja lauantaihin kello 16 asti nähtävillä olevan katselmuksensa Koskisillan alikulkukäyville tänään perjantaina kello 16 alkaen.

Yhdistyksen hallituksen jäsen Outi Rämö toteaa yleisölle tarjoutuvan samalla jo näyttelyn pystytyksen yhteydessä tilaisuus tavata taiteilijoita ja tehdä tuttavuutta heidän kansaan.

Katselmuksen kaikille avoimet avajaiset ovat vuorossa kello 18. Niiden myötä luvassa on kahvitarjoilu sekä elävää musiikkia.

– Lisäksi meillä on illan kuluessa pieni kahvila, jossa on tarjolla muun muassa vohveleita ja makkaragrillikin täältä löytyy, täydentää Kuhankosken Killan varapuheenjohtaja ja näyttelysihteeri Taina Riitto.

Kiltalaisten sanoma kuuluu, että tavoitteena on tehdä tapahtumaa, yhdistystä ja yhdistyksen asiaa näkyväksi ajatuksella, että paikalle uskaltaa ja kannattaa tulla.

Täyden vuorokauden tauotta esillä oleva näyttely vaatii ympärivuorokautisen valvonnan. Yön aikana asia järjestyy totuttuun tapaan illanviettona Kuhankosken Killan hallituksen aktiivien johdolla.

– Toivomuksenamme on, että etenkin yön läpi valvova väkemme sonnustautuisi vähintäänkin taiteellisiin hattuihin. Niiden avulla erotumme paremmin joukosta ja ihmisten on helppo lähestyä meitä, Taina Riitto ja Outi Rämö viestittävät.

Killan Sillanalusnäyttely toteutuu jälleen myyntinäyttelynä. Lähtökohtana on, että taiteilijaa kohti mukaan pääsee viisi työtä. Taina Riitto ja Outi Rämö kuten myös näyttelyn järjestelyyn Killan uskollisena aktiivina osallistuva Unto Grönberg uskovat Koskisillan alikulkukäytävän täyttyvän jälleen niin, että esille saadaan katselijoissa mielenkiintoa herättävä kokonaisuus.

Kuhankosken Killan Sillanalusnäyttelyt käynnistyivät alun perin vuonna 1967 yhdistyksen ja seudun kaikkien aikojen ansioituneimpiin lukeutuvan taiteilijan Pentti Hammarbergin ideasta. Alusta lähtien yhdistyksen yleisömääriltään suosituimmaksi yltänyt tapahtuma palasi muutaman välivuoden jälkeen Killan ohjelmaan vuonna 2010.

Tällä kertaa Sillanalusnäyttely muodostaa poikkeuksen loppukesään sijoittuvalla ajankohdallaan totutun alkukesän sijasta. Ratkaisuun vaikuttaa osaltaan Forssassa viikonlopun yli jatkuva mykkäelokuvien festivaali.

Asiaan kuuluu, että kiltalaiset ohjaavat yleisöä Sillanalusnäyttelyn ja mykkäfilminäyttämönä palvelevan Elävien kuvien teatterin välillä mainosten muodossa.

– Noin sadan metrin matka Elävienkuvien Teatterilta Koskisillan alle ja päinvastoin sujuu kävelytietä pitkin hetkessä. Toivottavasti myös mykkiksien väki poikkeaa elokuvien ohessa sillan alla, kiltalaiset toteavat.

Hämäryyden ja yön pimeyden luoma tunnelma on kuulunut Sillanalusnäyttelyn erikoispiirteisiin. Nyt paikalle on tulossa lisää valoa aikaisempien öljylyhtyjen täydennykseksi.

– Asettelemme sillan alle sekä sen ympäristöön erilaisia valosarjoja ja -teoksia, että paikka houkuttelisi näkyvyydellään kävijöitä kauempaakin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic