Lounais-Häme Tammela

Taidetta Pyhäjärven rannalla: Yli kymmenen vuotta järjestetty taideleiri on kesäleirien kestosuosikki

Tammelan kunnan ja Kulttuuriyhdistys Kuvion järjestämällä LUOVIS-kesäleirillä taiteillaan ja tanssitaan yhdessä.
LUOVIS-leirin osallistujat Katri Jussila, Alina Viitanen ja Senni Honkala luonnostelivat maanantaina järvimaisemaa aurinkoisella Manttaalin rannalla. Kuva: Lassi Puhtimäki
LUOVIS-leirin osallistujat Katri Jussila, Alina Viitanen ja Senni Honkala luonnostelivat maanantaina järvimaisemaa aurinkoisella Manttaalin rannalla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lyijykynät kahisevat innostuneesti piirrustuslehtiöitä vasten Pyhäjärven rannalla. Papereihin syntyy viiva viivalta järvimaisemia. Kynään ovat tarttuneet maanantaina alkaneen LUOVIS-leirin ala-asteikäiset osallistujat. Tammelalaiset Katri Jussila, Alina Viitanen ja Senni Honkala ilmoittautuivat leirille jo keväällä. Jussila ja Honkala ovat leirillä ensimmäistä kertaa. Viitanen on puolestaan jo kokenut konkari, sillä leirikesä on hänen kolmantensa.

– Täällä on ollut tosi hauskaa ja paljon mukavaa tekemistä yhdessä. Aamulla kyllä jännitti hiukan, kun leiri alkoi, nuoret taiteilijat kuvailevat.

Kolmikko odottaa, että he pääsevät leirin aikana maalaamaan paljon. Piirtäminen on jo ennestään tuttua puuhaa.

– Eläinten ja ihmisten piirtäminen on mukavaa. Piirrämme paljon vapaa-ajalla, tytöt toteavat.

Tammelan kunta on järjestänyt LUOVIS-leiriä jo yli kymmenen vuoden ajan. Tänä kesänä kunta sai yhteistyökumppanikseen ensimmäistä kertaa Kulttuuriyhdistys Kuvion. Idea yhteisjärjestelyistä syntyi nuorisotyön kumppaanuuspöydän ääressä.

Yhteistyö toi aiempina vuosina ainoastaan kuvataiteeseen keskittyneen leirin ohjelmaan sirkustemppuja ja tanssia. Perjantaihin asti kestävällä leirillä pääpaino on kuitenkin edelleen kuvataiteessa. Viiden päivän aikana lapset pääsevät kokeilemaan erilaisia tekniikoita ja tekemään taidetta myös yhdessä.

– Alkuviikolla harjoittelemme piirtämistä ja maalausta luonnoksen pohjalta. Lisäksi teemme eläinaiheisia veistoksia. Toteutamme myös yhdessä yhteisen taideteoksen, jonka teemana on kesä, leirin kuvataideohjaaja Liisa Lehtimäki kertoo.

Lehtimäen mukaan taideleirin osaamistaso on korkea ja monilla lapsista taiteen perusasiat ja -tekniikat ovat hallussa. Yhtenä syynä lasten taitavuuteen on se, että moni kurssilainen on osallistunut leirille jo useampana kesänä.

– On hienoa huomata, että taide kiinnostaa lapsia. Heti leirin alusta alkaen leiriläisten into on ollut korkealla ja jokainen tarttui heti kynään, kun siihen sai luvan, Lehtimäki kuvailee.

Tammelan kunnan nuorisotyöntekijän Marja Vallan mukaan taideleiri on vuodesta toiseen pysynyt lasten kesäsuosikkina. Tänä kesänä leirille osallistuu 21 lasta, mikä on myös kurssin maksimiosanottajamäärä. Aiempiin vuosiin verrattuna kiinnostus kesäleirejä kohtaan on ollut hieman alhaisempaa. Suuri osa Tammelan kunnan järjestämistä leireistä ajoittui kesäkuulle.

– Leiriläisiä on riittänyt jokaiselle leirille, mutta enemmänkin olisi mukaan mahtunut, Valta sanoo.

Perinteisille kesäleireille voivat osallistua kaikki ala-asteikäiset lapset. Leirien ohjelmaan on kuulunut askartelua sekä erilaisia leikkejä.

– Kesän viimeinen leiri on Riihivalkaman kesis. Se järjestetään heinäkuun lopussa. Leirille on vielä muutama paikka vapaana, Valta vinkkaa. FL

Uusimmat