Lounais-Häme

Taidetta tekemisen riemusta

Tauluja, veistoksia, lasitöitä. Kotonaan Kurkelankadulla pääasiassa työskentelevä taiteilija Aila Rantanen suorastaan pursuaa ideoita, eikä epäröi toteuttaa niitä.

-Annan aiheen rönsyillä. Annan mennä, katson mitä siitä löytyy ja vien työtä eteenpäin, Rantanen kertoo.

Piirroksilla ja öljyväritöillä aloittanut Rantanen käyttää nykyään useita tekniikoita. Hänen suosikkejaan tällä hetkellä ovat erilaiset posliini- ja lasityöt. Rantasella on apunaan keramiikkauuni, josta saadaan lämpöä irti pitkälti yli tuhat asetetta.

-Lasi on tosi kaunis ja mielenkiintoinen materiaali. Kun uunin aukaisee ja ottaa työn sieltä pois, ei ole lainkaan selvää, mitä sieltä tulee.

Vastakohtana yllätyksiä tarjoaville lasitöille Rantanen maalaa ikoneja. Perusteellista työtä ja tarkkaa tekniikkaa vaativat ikonit maalataan kerros kerrokselta.

Tekijänsä haastava ikonimaalaus vie aikaa, mutta lopputulos on palkitseva.

-Ikonien tekeminen ei kyllästytä, vaan niiden parissa aika menee nopeasti. Ja niitä on ihana antaa lahjaksi, Rantanen kertoo.

Rantanen on tehnyt taidetta yli 40 vuotta. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä ja myös opettanut kansalaisopistoissa ja vetänyt erilaisia kursseja.

Kiinnostus taiteisiin heräsi jo koululaisena. Rantanen piirteli kuvia kouluvihkoihin, joista osa on yhä visusti tallessa. Veistoksiakin hän oppi ihailemaan nuorena tyttönä.

-Me asuimme Kuhalassa, mistä kävelin koulumatkan Uudenkylän kouluun. Siinä matkalla oli yksi talo, jonka ikkunassa oli hyllyssä kauniita veistoksia. Minun piti pysähtyä ja jäädä ihailemaan niitä veistoksia melkein joka päivä, Rantanen muistelee.

Taiteen Rantanen aloitti piirroksilla ja maalauksilla. Aluksi hän teki paljon öljyväritöitä, maalasi maisemia ja ihmisiä.

Siitä aiheet ja tekniikat monipuolistuivat, eikä kehitykselle näy loppua.

-Yhteen aikaan tein paljon himmeleitä. Silloin kun asuin Salossa, yksi naapuri tuli päivittelemään minulle, että sinä se kuivaat narulla olkia, kun muut kuivaavat niillä pyykkejä, Rantanen kertoo hymyssä suin.

Aila Rantanen on tyytyväinen suureen osaan töistään. Kun tekee paljon, kaikki ei ole aina parasta priimaa, mutta Rantanen ei jää murehtimaan, jos jostain työstä ei tule aivan suunnitellun näköistä.

-Jokainen työ on omanlaisensa. Jos siitä ei tule hyvää, se saa jäädä sellaiseksi. En jää sitä harmittelemaan.

Rantanen kertoo olevansa oman tien kulkija. Hän ei ole taiteilijana tulisieluinen, vaan pikemminkin säyseä ja sovitteleva.

Ideat töihin tulevat Rantaselle luonnostaan, ilman pusertamista. Hän ei koe luomisen tuskaa, vaan saa nauttia luomisen riemusta.

-On ihanaa, kun töihin riittää ideoita. Intoa on, eikä tunnu siltä, että se mihinkään loppuisi. Aion tehdä taidetta niin kauan kuin pää ja kädet toimivat, kertoo Rantanen ja suunnittelee uuden näyttelyn järjestämistä Forssan seudulla. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic