Lounais-Häme Tammela

Taidetta Turpoonjoen varrella: Portaan Akatemiassa kesän hehku vangitaan siveltimen vedoin

Portaan Akatemia johdatti taiteilijat maisemamaalauksen saloihin Portaan Nahkurinverstaan historiallisessa miljöössä.
Tuija Tähtinen (vas.) ja Mervi Ahervuo maalasivat Turpoonjoen maisemaa maanantaina Portaan Akatemiassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tuija Tähtinen (vas.) ja Mervi Ahervuo maalasivat Turpoonjoen maisemaa maanantaina Portaan Akatemiassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelalainen Riitta Pura vetää siveltimellä harkittuja vetoja taulupohjaan. Vihreän eri sävyt liukuvat pingotetulla maalauspohjalla muodostaen maiseman ääriviivat. Turpoonjoen silta ja sen vehreä miljöö alkaa hahmottua. Pura on tullut perinteikkääseen Portaan Akatemiaan hakemaan uutta inspiraatiota maalaamiseen.

– Innostuin taiteen tekemisestä asuessamme Sodankylässä. Nyt harrastus on jäänyt kaiken muun vaatiessa aikaa. Ajattelin, että löytäisin inspiraation Portaan upeissa maisemissa. Mikään maalaus ei nimittäin synny väkisin. Halu maalata joko on tai ei, Pura sanoo.

Aihe oli jo valmiina mielessä

Pura valitsi Turpoonjoen sillan maiseman aiheekseen jo ennen Portaan Akatemian alkua. Hän pohti kotona aiheita ja mieleen piirtyi muistikuva sillasta. Kauniin miljöön lisäksi maisema kätkee sisäänsä myös muistoja.

– Mieheni on elänyt lapsuutensa Portaassa, joten ympäröivät maisemat merkitsevät tavallista enemmän. Totta kai myös luonnon kauneus kiehtoo tässä aiheessa. Maiseman maalaamisessa haasteellisinta on veden liikkeen vangitseminen, Pura pohtii.

Jokainen sai valita itse aiheensa

Puran lisäksi kolmipäiväiseen taideakatemiaan osallistui kymmenen kurssilaista. Jo useana kesänä järjestetyn Portaan Akatemian tarkoituksena on tarjota taideopetusta aikuisille. Tänä vuonna kurssilaiset pääsivät syventymään öljy- ja akryylimaaleilla maalaamiseen teemanaan maisemamaalaus. Tänä kesänä akatemia järjestettiin Portaan Nahkurinverstaan piha-alueella. Kurssi alkoi maanantaina ja päättyy keskiviikkona.

– En ole antanut kurssilaisille tiukkaa aihetta, vaan he ovat saaneet itse valita heitä kiinnostavan maalauskohteen. Teemme tutkivaa taidetta, jossa keskiössä on esimerkiksi värien tutkiminen ja erilaisten maalaustekniikoiden käyttö. Jos sää suosii, menemme myös Saaren kansanpuistoon maalaamaan, Akatemian kuvataideohjaaja, kuvataiteilija Liisa Lehtimäki toteaa.

Taiteen tekemisen riemua etsimässä

Lehtimäen mukaan tänä kesänä mukana kurssilla on runsaasti sellaisia taitelijoita, jotka ovat tulleet Akatemiaan löytämään taiteen tekemisen riemun uudelleen. Kolmipäiväisen kurssin lopuksi ei kuitenkaan ole luvassa näyttelyä.

– Monella kurssilaisella on ollut taukoa siveltimeen tarttumisesta. Kurssilla pyrimme tuomaan esiin jokaisen oman tyyliin ja käsialan. Rennossa ja kauniissa ympäristössä on helpompaa löytää maalaamisen into uudelleen, kuvataideohjaaja pohtii.

Akatemia vetää mukaan vuodesta toiseen

Helsinkiläinen Mervi Ahervuo oli tänä kesänä mukana Akatemiassa neljättä kertaa. Kurssi on vetänyt häntä puoleensa vuodesta toiseen, sillä se tarjoaa kesäasukkaalle mahdollisuuden tutustua paikallisiin ihmisiin maalauksen ohella. 20 maalausvuoden aikana Ahervuo on löytänyt taiteeseensa jo oman tyyliinsä.

– Jos haluan tarkan jäljennöksen maisemasta, otan siitä valokuvan. Maalauksissani työ saattaa lähteä liikkeelle ympäröivästä maisemasta, mutta ennen kaikkea maalaan sielustani, hän kuvailee.

Mukana käytetyt taulupohjat

Ahervuo otti Akatemiaan mukaansa käytetyt taulupohjat, joihin hän aikoo maalata kurssilla. Taiteilijan mukaan työ ja vanha maalaus vievät mennessään.

– Haluan maalata minua itseäni puhuttelevia, seesteisiä tauluja, jotka luovat ympärilleen valoa ja iloa, hän toteaa.

Heinänkorsi siveltimenä

Puran ja Ahervuon lisäksi Turpoonjoen rannalla työtään luonnostelee tammelalainen Tuija Tähtinen. Hän sutii maalia työhönsä epätavallisella siveltimellä, heinänkorrella. Hän on saanut vinkin Lehtimäeltä.

– Ilmoittauduin mukaan akatemiaan heti, kun näin ilmoituksen siitä. Maalaaminen on ihanaa, kun ei tarvitse ajatella mitään muuta, hän naurahtaa työnsä ääressä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic