Lounais-Häme

Taideväärennysjutun pisin tuomio viisi vuotta vankeutta - Galleristipari määrättiin yhteensä 13 miljoonan euron korvauksiin

Helsinki
31.10.2018, 14:44

Kotimaa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 10 ihmistä eripituisiin vankeusrangaistuksiin laajassa taideväärennysjutussa. Pisin tuomio on viisi vuotta vankeutta. Osa muista vankeustuomioista on ehdollisia. Kuuden syytetyn osalta kaikki syytteet hylättiin.
Tuomion mukaan keräilijöille myytiin aitoina väärennettyjä teoksia, jotka oli pantu muun muassa Ilja Repinin, Fernand Légerin, Helene Schjerfbeckin, Reidar Särestöniemen ja Hugo Simbergin nimiin. Lisäksi on myyty muutamia aitoja teoksia huomattavalla ylihinnalla. Osan ylihinnoittelusyytteistä oikeus hylkäsi.
Rikokset ajoittuvat pääosin vuosille 2006-2013.
Keskeinen oikeudellinen kysymys oli myyjän vastuu taidekaupassa. Käräjäoikeus katsoi, että myyjän tai välittäjän vastuulla on taulua myydessään selvittää omistushistoriaa tai esittää selvitys, että teos on hankittu lähteestä, joka itse on hankkinut luotettavan selvityksen.
Oikeus tuomitsi kymmeniä väärennöksiä valtiolle menetetyiksi. Useat väärennettyjä teoksia ostaneista ovat luovuttaneet väärennökset vapaaehtoisesti, mutta osa väärennöksistä on edelleen kateissa.

Galleria meni konkurssiin

Jutun keskiössä oli helsinkiläinen taidegalleria Galerie Vision, joka sittemmin on mennyt konkurssiin. Useat teoksista oli myyty samalle keräilijälle, jolle kerrottiin tauluista keksittyjä omistushistorioita.
Gallerian omistaja Kati Marjatta Kärkkäinen, 46, tuomittiin neljän vuoden vankeuteen yli 30 törkeästä petoksesta sekä yhdestä törkeästä rahanpesusta. Hänen avopuolisonsa Reijo Seppo Henrikki Pollari, 75, tuomittiin viiden vuoden vankeuteen yli 30 törkeästä petoksesta sekä ampuma-aserikoksesta ja törkeästä velallisen petoksesta.
Lisäksi oikeus tuomitsi Kärkkäisen maksamaan noin kuusi miljoonaa euroa vahingonkorvauksia. Pollari määrättiin maksamaan yli seitsemän miljoonan euron vahingonkorvaukset.
Ari Pentti Juhani Koivula, 57, sai kolme vuotta vankeutta yli 20 törkeästä petoksesta. Pekka Edvard Pirttiniemi, 77, sai kahden ja puolen vuoden vankeustuomion neljästä törkeästä petoksesta sekä useista avunannoista törkeään petokseen. Eero Viljo Johannes Torttila, 60, sai kaksi ja puoli vuotta vankeutta yllytyksistä törkeään väärennykseen ja avunannoista törkeään petokseen.
Lisäksi viisi muuta tuomittiin eripituisiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.
Taideväärennysjutun toista haaraa on käsitelty Pirkanmaan käräjäoikeudessa, joka langetti heinäkuussa neljälle syytetylle ehdottoman ja kahdelle ehdollisen vankeustuomion.
Kummassakin kokonaisuudessa myydyistä väärennöksistä huomattava osa on saman Pirkanmaalla asuvan miehen tekemiä. Hän sai ehdollisen vankeustuomion Pirkanmaan käräjäoikeudessa tammikuussa 2017.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic