Lounais-Häme

Taideviikonloppu yhdisti kulttuureja

Kaunista kesäistä sunnuntaita kulutettiin Urjalan asemalla leppoisissa tunnelmissa neljättä kertaa lasten taideviikonlopun parissa. Aseman omistaja Jussi Westerbacka kuvaili kaksipäiväistä viikonlopputapahtumaa improvisaatiopohjaiseksi. Lapsiperheitä kulttuuriyhdistys Veturivirittämön pihalle kerännyt tempaus on vain yksi aseman noin 40 vuosittaisesta tapahtumasta.

-Nyt meillä on ensimmäistä kertaa kansainvälinen työleiri Saksasta, Italiasta, Espanjasta ja Etelä-Koreasta. Nuoret tekevät täällä asioita, joita osaavat tehdä, ja yritämme luoda heille puitteita. Tämä on maaseudun elävöittämistä, kuvaili Westerbacka.

Allianssin nuorisovaihdossa olevat nuoret viettävät Westerbackan ja tämän Reetta-vaimon hoteissa kaksi viikkoa. He osallistuvat taideviikonlopun jälkeisenä viikonloppuna myös AsemanpuistoBluesin järjestämiseen.

Elokuussa saapuu vielä toinen, suureksi osaksi eurooppalaisista nuorista koostuva ryhmä, avustamaan aseman askareissa.

Kansainvälisen vapaaehtoisleirin ajatuksena on siis tarjota nuorille majoitusta, ruokaa ja aktiviteetteja ilman kuluja. Vastapalvelukseksi nuoret tekevät töitä 30–40 tuntia viikossa, mutta kohteen tulee olla yleishyödyllinen. Esimerkiksi yritykset eivät saisi ruokapalkalla nuoria pariksi viikoksi töihin.

-Lähinnä siivotaan vanhaa tonttia, mutta pitkälti improvisoiden mennään, sanoi Westerbacka.

Urjalan asemalla harrastetaan muutenkin paljon kulttuurivaihtoa. Ulkomaisten vierailijoiden lisäksi myös maahanmuuttajien ja suomalaisten kulttuurivähemmistöjen kanssa tehtävä yhteistyö kiinnostaa.

-Olemme tehneet vastaanottokeskusten kanssa yhteistyötä, mutta byrokratian takia se on todella vaikeaa. Ihmisten on helpompi lentää Aasiasta tänne tekemään asioita kuin tulla Forssasta tai Punkalaitumelta, kritisoi Westerbacka.

Ensi viikonloppuna nuoret pääsevät monipuolisesti kiinni paikalliskulttuuriin. He ovat organisoimassa viidettä AsemanpuistoBluesia, joka tapahtuu jatkumona Urjalan vapaapalokunnan 80-vuotispäivien ja Nuutajärven Mitäs Mitäs Mitäs -festivaalin kanssa.

-Se on vuoden suurin tapahtuma, kun ollaan saatu kolme tapahtumaa nivottua kimppaan, sanoi Westerbacka.

Kansainvälisille vahvistuksille annettiin sunnuntaina vapaat kädet toteuttaa lapsille ilmaisen taidepäivän sisältöä. Tarjolla olikin erilaisia taidetyöpajoja huovutuksesta maalaukseen ja musisointiin. Vapaa-aikanaan lauantaina he muun muassa pääsivät isäntäpariskunnan mukana sienimetsään ja mustikkaan.

-He seuraavat arkeamme ja auttelevat muutaman tunnin päivässä. Esimerkiksi nurmikonleikkaus on eteläkorealaisille todella eksoottista, kertoi aseman emäntä Reetta Westerbacka.

Kuukauden maassa viettänyt espanjalainen Maria Martin Gonzalez oli tyytyväinen Suomen-kokemukseensa.

-Minulla oli neljä vaihtoehtoa: Suomi, Liettua, Ranska ja Italia, ja näistä valitsin Suomen. Muutama vuosi sitten kävin Islannissa, ja pidin siitä todella, ja ajattelin, että tämä olisi samanlainen kokemus, hän kertoi.

Nuori nainen pitää toisiin maihin tutustumista hyvänä kesäharrastuksena. Kohdemaan lisäksi osallistujat pääsevät kiinni myös muiden vapaaehtoisten taustoihin ja tarinoihin.

-Minusta tämä on todella hyödyllinen kokemus meille, kun opimme myös toistemme kulttuureista. Esimerkiksi eteläkorealaisuus on meille muille ihan uutta, sanoi Martin Gonzalez. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic