Lounais-Häme Forssa

Taikinatiinusta olutsammioon — Forssan vuoden yrittäjältä eivät ideat kesken lopu

Pekko Koivisto kehittää uusia tuotteita vanhaa kunnioittaen. Tulevaisuudessa siintää oluen paneminen.
Yrittäjä ja kondiittorimestari Pekko Koivisto työskentelemässä Antin Konditorian leipomossa. Kuva: Eerika Koivisto
Yrittäjä ja kondiittorimestari Pekko Koivisto työskentelemässä Antin Konditorian leipomossa. Kuva: Eerika Koivisto

Forssan Käsityöläiskadun leipomossa on leivottu paikallista leipää yli sadan vuoden ajan. Nykyään paikalla toimiva leipomoyritys on Pekko Koiviston isovanhempien Tauno Antero (Antti) ja Sirkka Koiviston vuonna 1956 perustama Antin Konditoria.

Leipomossa valmistetaan edelleen perinteisin tavoin puhdasta lähiruokaa kuluttajille. Antin Konditoriassa valmistuu päivittäin noin 40:ää eri leipomotuotetta sekä konditoriasta kakkuja ja leivoksia. Leivän juuret ja reseptit ovat periytyneet sukupolvelta toiselle.

Lauantaina valittiin myös Forssan seudun vuoden yrittäjänainen.

Uusia ideoita haetaan niin messuilta kuin opiskellen. Pekko Koivisto suoritti kondiittorimestarin tutkinnon viime keväänä. Koiviston johdolla leipomossa kehitetään tuotteita uusinta tietoa ja perinteitä yhdistäen. Tästä hyvänä esimerkkinä on yksi Antin Konditorian hittisesonkituote, perinteisellä tavalla käsityönä valmistettu mämmi.

Pekko Koivisto aloitti leipomon lähettinä 12-vuotiaana. Kokemukset pullantuoksuisessa mummolassa olivat myönteiset, joten hän lähti Turkuun opiskelemaan leipomo- ja konditoria-alaa. Tarkoituksena ei suinkaan ollut jatkaa Antin Konditoriaa, vaan katse oli suunnattuna veden taakse Ruotsiin.

Sirkka-mummon ollessa jo 80-vuotias oli päätettävä, mitä leipomon kanssa tehdään. Pekko tuumasi, että miksei, ruvetaan sitten pyörittämään omaa leipomoa. 2001 hän otti ohjat käsiinsä ja yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos.

 

Nuorella leipurilla ei ollut selkeää visiota yrityksen tulevaisuudesta. Myyntikokeiluja tehtiin useampien omien myymälöiden ja vähittäiskaupan kanssa. Iän karttuessa visiot ovat lisääntyneet, mutta rönsyjä on karsittu. Nykyisin logistisena tavoitteena on saada asiakkaat liikkumaan leivonnaisten luo Käsityöläiskadun myymälään. Noin 90 prosenttia yrityksen asiakkaista astuu kahvilan ovesta sisään ostamaan tuotteita.

Leipomon kahvila palvelee asiakkaita kuutena päivänä viikossa aamuvarhaisesta iltaan asti. Asiakaspaikkoja on 50 ja kesäaikana määrä kaksinkertaistuu kesäterassin avautuessa.

– Olemme lisäksi matkailukohde. Meillä käy paljon ulkomaalaisia asiakkaita maistelemassa tuotteitamme ja aistimassa tunnelmaa, kesällä jopa 80 prosenttia asiakkaistamme on jostain muualta kuin Forssasta.

Muistatko: Vuosi sitten palkittiin Nethitin osakkaat.

Koiviston tulevaisuuden suunnitelmissa siintelee oluenpano. Mämmin valmistus on melkein kuin sahdin valmistamista. Tästä seuraava askel on oluen valmistus. Koivistolla on jo kiinteistö panimoa varten ja yritys perustettuna, Oy Forssa Pilsner Fabrik Ab.

– Uusista ajatuksista ei välttämättä tule haluttua lopputulosta. Saattaa olla, että sivujutusta tuleekin se pääjuttu, kondiittorimestari tuumii tuotekehityksen ja ideoinnin tuloksista. FL

Perustettu: 1956

Osakkaat: Pekko Koivisto (80 %) ja Ville Koivisto (20 %)

Työntekijöitä: 7 vakituista, lisäksi sesonkiaikana yhteensä 15-16

Liikevaihto: 434 000 (2018)

Toimiala: Leipomo- ja konditoriatoiminta

Muuta: Forssan vuoden yrittäjä 2019

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic