Lounais-Häme Forssa

Taisto Lintula tienasi laululla ensimmäisen markan 80 vuotta sitten – Laulu ja soitto jatkuu yhä

85-vuotismerkkipaalun saavuttanut Taisto Lintula pokkasi ensimmäiset laulupalkkionsa kahdeksisenkymmentä vuotta sitten ja ura sen kuin jatkuu.
Laulujen kirjoittaminen on Taisto Lintulalle tuttua ja mieluisaa kutsumustyötä. Homma vaatii luovaa mieltä, kynää ja paperia. Kuva: Erkki Kuronen
Laulujen kirjoittaminen on Taisto Lintulalle tuttua ja mieluisaa kutsumustyötä. Homma vaatii luovaa mieltä, kynää ja paperia. Kuva: Erkki Kuronen

Taisto Lintula otti ensiaskeleensa sananmukaisesti pitkän linjan musiikkivaikuttajana jo alle kouluikäisenä. Hän muistaa kuinka paikkakunnalla yleisesti Tinuri-isäksi sanottu ammattinsa harjoittaja kiersi paikkakunnalla kahvi- ja muita kuparipannuja kunnostamassa.

Pääteltävissä on, että vieras pisti yhdestä Forssasta Saarelanmäen talosta merkille laulajalupauksen. Havainto poiki Taisto Lintulalle mieleiseksi osoittautunutta tekemistä.

– Tinuri-isä pyysi minua laulamaan ja tehtyäni työtä käskettyä maksoi siitä hyvästä markan.

Samaiselle laulajalle täyttyi tällä viikolla 85. ikävuosi. Laulu jatkuu yhä. Samoin jatkuu jo niin ikään varhaisiässä kuvaan tullut soittaminen.

– Kävin silloin jo koulua, kun meillä usein poikkeillut taiteilija Kalle Aaltonen kysyi, että löytyykö sieltä haitarista vielä Teksasin keltaruusu. Kyllä se sieltä aina löytyi, Taisto Lintula muistaa.

Aikuisten musiikkikuvioihin kiinni pääseminen vaati nuoruusvuosina muun muassa koelaulun kahdenkin eri orkesterin kanssa.

– Meitä oli kummassakin tapauksessa mukana viisi laulusolistiksi pyrkijää, joista minä tulin molemmissa valituksi.

Ihan tarkkaan ottaen yksi paussikin Taisto Lintulan alle kouluikäisenä käynnistyneeltä musiikkivaikuttajan uralta löytyy. Taakse oli siinä vaiheessa jäänyt jo vuosikymmenissä mitattava laulaminen ja soittaminen keikkaorkestereissa.

Iski kyllästyminen, johon johtaneilla syillä Taisto Lintula ei halua herrasmiehenä leimata ketään eikä mitään. Hänestä oli myös tullut siinä vaiheessa perheellinen mies ja asiaan liittyvät vastuutkin piti huomioida.

– Soittimekseni vakiintunut kontrabasso vaihtui siinä vaiheessa pulsaattoripesukoneeseen. Ei siitä tauosta kuitenkaan kovin pitkää tullut, kun kaverit tulivat pyytämään keikoille.

Siispä bassonsoitto ja laulaminen jatkuivat kuten jatkuvat edelleen. Hankalasti mukana kuljeteltava kontrabasso vaihtui Taisto Lintulan oman arvion mukaan jo 1970-luvulla itse tehtyyn kätevämpään bassokitaraan, joka on palvelut ansiokkaasti tarkoitustaan siitä pitäen.

Asiaan kuuluu, että Taisto Lintula verestää muistojaan kuuntelemalla äänitteiltä, miltä omat laulut itse esitettynä kuulostavat.

Jo 1950-luvulla Taisto Lintula kolkutteli maamme vaikutusvaltaisimman levy-yhtiön ovia, eikä perusteitta. Koelaulattajana toimi itse firman ylin sensori Toivo Kärki.

– Hän sanoi, että sinulla on mannermainen ässä, joka vaatii korjausta. Otin laulutunteja Sampo Sovijärveltä, joka opetti kielen alle asetetun tulitikun avulla suhauttamaan ässän niin kuin suomen kielellä laulaessa pitääkin.

Laulua Taisto Lintula opiskeli aikanaan myös nykyisessä Lounais-Hämeen musiikkiopistossa suorittamalla kaikki siellä suoritettavissa olleet tutkinnot teoriaopintoineen.

– Siinä tuli omaksuttua myös oopperaohjelmistoa, mutta katsoin itselleni paremmaksi pysytellä tämän kevyemmän musiikin puolella.

Onnistuneesti sujuneen ässän ääntämisopiskelun jälkeen tarjottuun levytyssopimuksen hän toteaa jättäneensä tarttumatta.

– Halusin varmistaa perheellisenä miehenä toimeentuloni turvallisempien ammattien parissa.

Niinpä varsinaisina leipätöinään Taisto Lintula on toiminut muun muassa auton asentajana sekä metallimiehenä. Vauhdikkaimmillaan hänen musikantinuransa sujui seitsemän tyypillisesti pitkälle aamuyöhön jatkuneen illan keikkavauhtia.

– Kyllähän se välillä vähän rankaltakin tuntui lähteä keikan jälkeen aamuseitsemäksi työpaikalle.

Mies muun muassa seudullamme vuosikymmenten mittaa yleisesti tutuksi tulleen Tatin Humpan takana jatkaa edelleen esiintymisiään. Esimerkiksi vanhusten palvelutaloissa hän johtaa kymmenjäsenistä laulujoukkoa Sakari Hellstenin säestyksellä tilaisuuksiin kuuluvine yhteislaulutuokioineen. FL

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic