Lounais-Häme Forssa

Taitaja9 on hyväntuulinen ja reipas kädentaitokilpailu – Forssan seudun paras joukkue löytyi Kuhalan koulusta

Taitaja9-kilpailussa tarvitaan näppärää kädentaitoa ja luovuutta. Forssan seudun paras joukkue tuli Kuhalasta.
Voittajajoukkueet poseerasivat kameroiden edessä. Keskellä voittajajoukkue SKA, joka pitää kiertopalkintoaan ylväästi ylhäällä. Oikealla toiseksi tullut kolmikko, vasemmalla kolmossijan napannut kolmikko.

Forssan ammatti-instituutilla järjestettyyn Taitaja9 paikalliskilpailuun osallistui Forssan koulujen lisäksi yläkouluikäisiä Humppilasta, Tammelasta, Jokioisilta ja Urjalassa.

Aluekilpailussa oli yksi pakollinen tehtävä, jossa piti käsitellä akkuporakonetta. Tehtävässä piti kasata ja purkaa porakone, ruuvata ruuvi ja porata reikä lautaan. Maksimiaika oli viisi minuuttia, jonka aikana piti täyttää tehtävän tietyt kriteerit.

Humppilalaiset Mia Krebets, Viljami Sundholm ja Kalle Salmi odottivat onnistumista ja hauskaa päivää.

– Jos voittoa ei tule, niin ainakin paidat saadaan pitää, totesi Kalle naurahtaen.

Kannustuslausahduksia kuului ympäri kilpailualuetta, koska joukkueet jännittivät, tuleeko voitto.

Rakennusalan puolella joukkueet panivat työkypärät päähänsä ja suuntasivat tehtävien kimppuun. Tammela1-joukkue teki pakollista tehtävää ja tuomarit sanoivat tehtävän päättyessä, että tähän mennessä paras tulos.

– ihan hyvin meni, itse en olisi parempaan tulokseen yksin pystynyt, Nora Kytäjä kertoo.

Sähköalan puolella Humppilan yksi joukkueista kannusti itseään: ”Ollaan paras Humppilan joukkue, aivan varmasti”.

Tehtävässä piti saada lamppu syttymään ja joukkueiden piti selvittää johtojen oikeat paikat. Tehtävä oli sinänsä suhteellisen haastava, jos ei ollut aikaisemmin käsitellyt sähköjohtoja.

Keskuskoulun Laura Leppälä, Lauri Suonlahti ja Anu Ääpälä totesivat yhdessä tehtävän jälkeen, ettei mennyt niin hyvin, kuin olivat ajatelleet.

Catering-alan pisteellä piti erotella kananmunan valkuainen ja keltuainen toisistaan ja sen jälkeen vatkata niin, ettei vatkattava tipu kulhosta pois. Tehtävässä piti olla nopeus hallussa.

– Meni ihan hyvin, toki olisi voinut mennä paremminkin, Alina Karhi Kuhalan koulusta sanoo naurahtaen.

Kilpailu päättyi palkintojenjakoon. Pääpalkintona on kiertävä puusta tehty pallo, jonka voittajajoukkue sai vuodeksi koululleen.

Paikalliskilpailun voitti SKA -joukkue Kuhalan koulusta. Toiseksi nousi Olisin minäkin ollut kateellinen -joukkue Humppilasta ja kolmanneksi tulivat Saaran Selviytyjät Urjalan yhtenäiskoulusta.

Nämä kolme joukkuetta jatkavat Hämeen Taitaja9 – aluekilpailuihin Lahteen.

Taitaja9 -finaali järjestetään Taitaja-tapahtumassa, joka on seuraavan kerran Joensuussa ensi vuoden toukokuussa.

Tapahtumaa järjestetään vuosittain ympäri Suomen, ja siihen kuuluu satoja paikallis- ja aluekilpailuja. FL

Kirjoittaja Sara Mäki opiskelee media-alaa Forssan ammatti-instituutissa ja on työssäoppimassa Forssan Lehdessä.

Mikä on Taitaja9 -kilpailu?

Aiemmin peruskoulun 9.-luokkalaisille tarkoitettu Taitaja9 on nyt koko yläkoulun kisa. Kilpailu on leikkimielinen, mutta tehtävät vaativat näppäryyttä ja luovuutta. Samasta koulusta voi paikalliskilpailuun osallistua useampia joukkueita.

Osallistujat ovat 7.–9.-luokkalaisia, ja kussakin joukkueessa saa olla myös eri luokka-asteiden (7.–9.) oppilaita. Joukkueen jäsenet voivat olla eri luokilta, mutta heidän tulee olla samasta koulusta.

Kilpailun tavoitteena on lisätä kädentaitoa vaativien alojen tuntemusta ja niihin hakeutumista. Keskeisenä tavoitteena on myös lisätä paikallista peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä.

Taitaja9 on opinto-ohjauksen väline, joka tukee nuoren ammatinvalintaa. Tapahtuman on hauska tapa tutustua eri ammatteihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Monen oppiaineen osaamisesta on apua kisassa.

 

Korjattu klo 21.25 Nora Kytäjän nimi oikeaan muotoon.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic